Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.06.2017.
17:00
D. Dekić - Vesti A

Zapad slavi, Palma grmi

Pohvalama iz sveta i političkom dramom u Srbiji dočekana je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ga u premijerskoj fotelji nasledi ministarka državne uprave Ana Brnabić, prva žena premijer u istoriji Srbije i peta gej osoba na planeti na ovoj važnoj poziciji.

Tanjug/AP
Doček u Vrnjačkoj Banji: Ana Brnabić

- Ana Brnabić nije moj premijer - prvi je iz vladajuće koalicije javno prokomentarisao Vučićev izbor lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Marković, koji je i ranije otvoreno govorio da predsednik Vlade mora da bude "domaćin i da ima decu", kaže za "Vesti" da je taj njegov stav kratak, jasan i nepromenljiv.

- Moje mišljenje zna cela Evropa i nikada ga neću promeniti - decidan je čelnik JS koji ističe da šest poslanika njegove stranke neće u parlamentu podići ruku za premijerku i njenu vladu.

Mandatarka na turneji

Veliki broj građana Vrnjačke Banje pozdravio je juče mandatarku za sastav nove vlade Anu Brnabić. Ona je u tom gradu demonstrirala novi informacioni sistem kojim su povezane baze podataka šest državnih institucija. Nju je pratio i ogroman broj novinarskih ekipa.

Međutim, gnev dela Vučićevih naprednjaka, ali i socijalista mnogo je problematičniji od Markovićevih poslanika. Da je u SNS-u uzavrelo nezadovoljstvo, svedoči i izjava ministra policije Nebojše Stefanovića koji je članstvu poručio da mu je žao što neki u stranci vide samo sopstvene interese.

- Apsolutna većina članova SNS-a zna da je Vučić taj koji nam je doneo rezultate i da bez njega ne bismo ostvarili ni blizu ovoga što smo postigli danas - upozorio je Stefanović stranačke neposlušnike povodom odluke da vanstranačka ličnost dođe na čelo izvršne vlasti.

Naprednjacima, naročito onima koji su stranci prišli još prilikom osnivanja 2008, smeta što Vučić neprestano funkcije poverava ljudima "dođošima", poput Gorana Vesića iz DS, Milenka Jovanova iz DSS, pa i šefa poslaničkog kluba Aleksandra Martinovića, koji se naprednjacima pridružio tek pošto su osvojili vlast 2012. Upravo Martinović, prema informacijama iz tog partijskog tabora, zajedno sa Vučićem, prvog dana iduće nedelje treba da "disciplinuje" poslanike SNS-a uoči glasanja za Anu Brnabić u Skupštini Srbije.

- Oko trećine od 102 poslanika SNS se buni zbog izbora Brnabićeve koja je vanstranačka ličnost i odjednom se pojavila prošle godine kao ministarka državne uprave - kaže naš izvor iz vladajuće partije.

Situacija je uzavrela i među socijalistima gde funkcioneri "starosedeoci" smatraju da je njihov lider Ivica Dačić trebalo da bude premijer. Puna i bezrezervna podrška lidera SPS Vučiću, smatra deo u stranci, osuće glasove u biračkom telu. Zbog "protivnika socijalista" Vučić je, prema našim saznanjima, zapretio SPS-u da će ih izbaciti iz Vlade i poslati u opoziciju, ukoliko ne budu glasali u parlamentu za mandatarku.

Sam Dačić, trenutno na funkciji v. d. premijera, tvrdi da nije nezadovoljan Vučićevim izborom jer je to već jednom bio, pa mu ovo mesto i nije bilo predmet interesovanja. Lider SPS-a se može zadovoljiti Vučićevom izjavom da u političkom delu računa na njega u Nemanjinoj 11, a prvi do Dačića, potpredsednik SPS-a Branko Ružić je u pisanoj izjavi ocenio da je izbor Brnabićeve duboko promišljen, državnički i politički odgovoran potez.

Predsednik se ne seća

Aleksandar Vučić je na novinarsko pitanje šta mu je Ana Brnabić rekla kada joj je rekao da je ona mandatarka, odgovorio:
- Ne sećam se tačno šta mi je rekla. Valjda "Hvala, predsedniče." Donela mi je jedan poklon sa putovanja, mali.
- Pričali smo o ciljevima rada buduće Vlade Srbije - kazao je Vučić.

- Ovo je i epilog velike i zajedničke pobede SNS i SPS, Vučića i Dačića i armije birača koji su dali jasnu poruku da žele politički stabilnu, ekonomski razvijenu, socijalno pravednu, međunarodno uvaženu i Srbiju evropskih vrednosti - rekao je Ružić koji je, kako se spekuliše, već viđen kao novi ministar na jednom od dva do tri nova resora koja je najavio Vučić.

Drugačije situaciju vidi Novica Tončev koji nam kaže da je izborom mandatara Vučić poslao poruku da nema obavezu prema SPS-u, kao i da socijaliste treba svesti na razumnu meru. Brnabić, koja je 15. premijer u Srbiji od uvođenja višestranačja 1990. godine, javno se zahvalila predsedniku na ukazanom ogromnom poverenju da vodi Vladu Srbije. Obećala je i da će nastaviti reforme s nesmanjenom posvećenošću i snagom.

Ravnoteža polova

Izborom Brnabićeve, Aleksandar Vučić je hteo da još jednom napravi balans u odnosima s Istokom i Zapadom, saznaju "Vesti" u međunarodnim diplomatskim krugovima. Naš izvor kaže da je Zapadu zasmetalo što je na čelo službe bezbednosti nedavno došao proruski kadar, pa je Brnabićevom koja je inače američki đak, predsednik Srbije, "vadio fleke". Zato je, u poslednjem trenutku, otpao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je od početka slovio kao najozbiljniji kandidat za predsednika Vlade. Govorka se da je Vučević dobar sa Andrejem Vučićem, bratom predsednika države.












 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online