Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 05.07.2017.
14:53
D. Dekić - Vesti A

"Između EU i Rusije - biramo EU"

Ako Srbija bude morala da bira između bližih veza s Rusijom i članstva u EU odlučiće se za ovo drugo, bila je jasna premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Blumberg. Istakla je da će nastaviti putem prethodnika, sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da bi pripremila zemlju za članstvo u EU do kraja njenog mandata 2020.

Tanjug
Otvorila karte: Ana Brnabić rekla što predsednik ne sme

- EU je tamo gde idemo, to je jasno. Imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vere. Puno ljudi doživljava Rusiju kao velikog brata i zaštitnika, ta osećanja se ne mogu zanemariti, ali naš strateški put je EU - rekla je Brnabićeva, koju agencija predstavlja kao vanpartijsku ličnost školovanu u SAD i Britaniji, ne odgovorivši na pitanje da li će slediti Vučićev stav o neuvođenju sankcija Rusiji , ako bude ugroženo pristupanje Srbije EU.

Ova izjava premijerke je, kako tumači analitičar Dragoljub Anđelković, "zapanjujuća i neshvatljiva".

- Ne otima nam Rusija Kosovo i ne ruši Srpsku i kad bi se Srbija okrenula od nje, ne vidim zašto bi nam pomagali i dalje pred UN. U tom slučaju se ne bi odrekli Rusije, već sebe - prokomentarisao je Anđelković za "Vesti", dodajući da premijerka, verovatno, nije promislila pre nego što je ovakvu izjavu dala.

Dajte datum

Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku, da je od nje tražio ubrzanje ulaska Srbije u EU i "oročavanje" datuma ulaska.
Ana Brnabić kaže da bez obzira na to da li je Srbija u potpunosti spremna da se 2020. pridruži EU, zavisi od EU da li želi da prihvati nove članice.

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović ukazuje da Vučić, ako želi da ostane na vlasti, mora da prati liniju EU, jer bez projekata i donacija privreda Srbije bi se urušila za 10 dana.

- To je pitanje života i smrti, samo se on ne usuđuje još uvek da to kaže. Iz Rusije para nema, niti nekog drugog priliva osim iz EU, pa kad Brisel bude zahtevao da uvede sankcije Rusiji i ako budu tražili priznanje Kosova moraće to da se ispuni, jer u suprotnom srpska vlast gubi ekonomske prilike, a to može da proizvede socijalnu eksploziju na našim ulicama - objašnjava
Živulović.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.07.2017. 22:04
Ti malo naliz partiju u EU da mi s našom brać,om Rusima na miru pričamo.
Sreda 05.07.2017. 22:34
Ti će da mi kažeš koga biramo.Uostalom mi i nismo tvoj narod pa govori u svoje ime.Iš ne praši.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online