Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.07.2017.
14:15
Tanjug A

Ipak nije prazna priča: "Amerikanci dolazili, zainteresovani za Ponikve"

Posle vesti da bi na aerodromu Ponikve mogao da nikne "evropsko- američki" centar za vanredne situacije i demantija iz diplomatskih predstavništava EU i SAD, direktor aerodroma Saša Savić tvrdi da su Delegacija EU i Ambasada SAD u Beogradu bile zainteresovane za taj projekat.

facebook.com/Aerodrom Ponikve
Ipak nije samo prazna priča: Aerodrom Ponikve

Savić je rekao Tanjugu, u telefonskoj izjavi, da je Aerodrom Ponikve, zajedno sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije, pripremio taj projekat i prošle godine konkurisao kod EU za dobijanje sredstava u iznosu od 600.000 evra.

On je objasnio da bi taj Centar pokrivao celu Srbiju, ali pre svega Zapadnu Srbiju, kao i istok BiH i sever Crne Gore. Kako kaže, BiH je takođe konkurisala kod EU za dobijanje 500.000 evra, tako da je od EU trebalo da se dobije za taj projekat ukupno 1,1 milion evra.     

Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić za Tanjug, međutim, kaže da rukovodstvo tog grada prvi put čuje za informaciju da se u njihovom mestu planira izgradnja Humanitarnog centra na aerodromu Ponikve. 

Američka ambasada u Beogadu takođe nije upoznata sa bilo kakvim planovima o izgradnji humanitarnog centra na aerodromu Ponikve, kod Užica, a u koji bi sredstva zajedno uložili Vašington i Brisel, prenele su Večernje novosti.

U Delegaciji Evropske unije u Beogradu tom listu je rečeno da Brisel ne planira da izdvoji novac za formiranje "baze" u Srbiji, koja bi bila neka vrsta pandana Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu. Savić, međutim, tvrdi drugačije:

- Dolazili su iz Ambasade SAD i svidela im se ta ideja i dogovor je bio da posle Nove godine 2017. dođu ponovo. Taj projekat je zatim iznenada obustavila Delegacija EU u Srbiji. Pretpostavljam da se to dogodilo zbog informacija da Arapi hoće da ulože novac u aerodrom Ponikve - rekao je Savić.    

Prema njegovim rečima, pre dvadesetak dana su ga kontaktirali iz ambasade SAD i rekli mu da će "zbog dolaska novog čoveka u ambasadu kasnije biti nastavljeni razgovori na tu temu, pošto im je ta ideja zanimljiva".    

Projekat predviđa unapređenje aerodroma Ponikve u slučaju vanrednih situacija, dejstvovanja iz vazduha ako dođe do požara i lakše dopremanje humanitarne pomoći avionima, naveo je Savić.

On je dodao da bi tako bile sprečene situacije od pre nekoliko godina kada su Taru zahvatili veliki požari. 

Zamenik gradonačelnika Užica navodi da će u saradnji sa državom grad, ako se ispostavi da je stvar realna i da postoji namera izgradnje centra, doneti odluku o izgradnji, te je kazao, da je u pitanju stvar od krupnog nacionalnog značaja.

- Ako se ispostavi da su te inicijative verodostojne, da takva namera postoji Grad Užice će sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srbije proceniti i doneti odluku. To su svakako stvari od krupnog nacionalnog značaja, za koje mi, kao lokalna samouprava, iako smo vlasnici aerodroma, ne možemo sami doneti odluku - rekao je Nešić.

Međutim, dodaje on, "gradsko rukovodstvo i sam Grad Užice po prvi put čuju takvu informaciju".

- Odnosno, tako koncipiranu informaciju iz medija. Zvanično, Gradu Užicu se niko nije obratio, niti imamo bilo kakve relevantne informacije u vezi toga - kaže Nešić.

Mediji, uprkos tome, već "prognoziraju" da bi iz baze na aerodromu Ponikve SAD i NATO lansirale bespilotne letelice za nadziranje istočne Evrope do Rusije...  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online