Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.07.2017.
09:20
slobodnaevropa.org A

Vučić u Vašingtonu: Rusko pitanje u prvom planu

Aleksandar Vučić je u prvoj zvaničnoj poseti Vašingtonu od kako je krajem maja preuzeo dužnost predsednika Srbije i to će biti njegov prvi susret sa novom administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Tanjug
Aleksandar Vučić

- Određeni pozitivni tonovi u vezi sa budućom saradnjom preovladavaće tokom susreta Vučića sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom - ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

Ali postoji i nekoliko otvorenih pitanja koja će sigurno biti na dnevnom redu, kaže ona, a to su sudski epilozi napada na američku ambasadu i ubistva američkih državljana braće Bitići.

Uoči samog polaska predsednika Srbije u SAD stigla je vest da je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio meru kojom traži od Ministarstva odbrane SAD izveštaje o rusko–srpskoj vojnoj saradnji.

To je saopštio visoki član Komiteta za spoljna pitanja Predstavničkog doma Eliot Endžel dodajući da je reč o meri usvojenoj kao deo Zakona o nacionalnoj odbrani za 2018. godinu.

Ističući da je Moskva nedavno poklonila Beogradu oružje vredno 600 miliona dolara - pri čemu šest borbenih aviona Mig-29, trideset tenkova T-72 i još toliko oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2 - ovaj kongresmen iz države Njujork napomenuo je da Srbija sada traži ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-300.

- Iskreno, sve me više brinu izbori koje Beograd pravi kad je reč o vojnim i bezbednosnim pitanjima. Zato sam i napisao amandman - rekao je Endžel.

Aleksandra Joksimović ukazuje da je odnos SAD i Rusije dominantna tema u američkom političkom životu, kao i da u tamošnjem društvu vlada nepoverenje kada su ti odnosi u pitanju.

- Dakle, u trenutku kada takva vrsta nepoverenja raste, posmatraju se vrlo pomno svi odnosi različitih partnera sa Rusijom, pa tako i sve ono što se dešava u regionu Zapadnog Balkana - -ukazuje Joksimović.

Srbija, podseća ona , u vojnom smislu ima daleko razvijeniji odnos sa NATO nego sa Rusijom. Ipak - "imajući u vidu upravo stepen nepoverenja, veoma važno je da se ne načini nikakav korak koji bi našim partnerima pomerio taj diskurs Srbije o neutralnosti u vojnom smislu".

Zbog svega toga, zaključuje Joksimović, ono što će interesovati američke partnere jeste upravo uticaj drugih aktera u regionu.

- Očekujem i da ovo bude jedna od tema, dakle koliko su snažni uticaji drugih aktera u regionu. Podsetiću da je tokom svog nedavnog boravka u Srbiji senator(Džon Mekejn rekao da je zahvalan Vučiću na tome što odoleva pritiscima Rusije - rekla je Joksimović za RSE.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online