Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.07.2017.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Srbijo, okani se Rusije!

Prva zvanična poseta novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića Americi i novoj administraciji Donalda Trampa neće biti nimalo protokolarna.

N. Durović
Oprezno: Aleksandar Vučić kraj ranije kupljenog ruskog M-17

Sudeći prema najavama iz Vašingtona, ključno pitanje potpresednika SAD Majka Pensa biće na koji način će se nastaviti saradnja zvaničnog Beograda sa Moskvom.

Jasan signal o ključnoj temi razgovora svakako je odluka Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Naime, u okviru Zakona o nacionalnoj odbrani za narednu fiskalnu godinu usvojen je i amandman kojim se od američkog Ministarstva odbrane zahteva izveštaj o vojnoj saradnji Srbije i Rusije.

Podnosilac tog amandmana i član Odbora za spoljna pitanja Predstavničkog doma Eliot Endžel izjavio je da će Kongres na ovaj način biti upoznat o "vojnom odnosu Srbije s Rusijom".

Sumnje kongresmena

- To će pomoći SAD da se suprotstave destabilizujućim aktivnostima Rusije na Balkanu - kazao je Endžel i dodao da ga "sve više brinu izbori koje Beograd pravi kad je reč o vojnim i bezbednosnim pitanjima".

Ovaj kongresmen naveo je da je Moskva je nedavno poklonila Beogradu oružje vredno 600 miliona dolara, pri čemu šest borbenih aviona MiG 29, trideset tenkova T-72 i još toliko oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2, a da Srbija sada traži ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-300.

I profesor vašingtonskog instituta Kejto, Ted Karpenter, nema dileme da će centralna tema svih razgovora Vučića s novom američkom administracijom biti ruske ambicije na Balkanu.

- Vašington želi da u velikoj meri ograniči ili eliminiše ruski uticaj na Balkanu, baš kao što to čini i na drugim mestima. U istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i na Bliskom istoku - ocenio je Karpenter.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković saglasan je da će SAD nastojati da posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iskoriste ne bi li kroz diplomatske i druge pritiske privoleli Srbiju na svoju stranu.

Opkoljeni zemljama NATO

- Vašington teži apsolutnoj političkoj dominaciji u regionu. Oni imaju vrlo čistu situaciju kada je reč o zemljama koje okružuju Srbiju i već su članice NATO i EU. To je potpuno kompaktna teritorija na kojoj SAD i NATO, a time i EU ostvaruju svoj nesumnjivi politički i vojni uticaj. Ostaje samo Srbija, kao zemlja koja je do sada vodila politiku zaštite svojih nacionalnih interesa kroz balansiranje između SAD i EU sa jedne strane i Rusije, odnosno Kine u poslednje vreme - kaže Stanković.

Tuđa stvar

Glavni i odgovorni urednik ruskog Sputnjika za Srbiju, Ljubinka Miličić, ocenjuje za naš list da je potpuno pogrešno baviti se prognozama.
- Neka Amerikanci misle šta hoće, a mi ćemo da radimo ono što je u interesu Srbije. Otuda me i ne zanima šta oni hoće, jer ne odgovaramo ni njihovom Kongresu, niti pravimo državu po njihovoj meri - kazala je kratko Miličićeva.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje za "Vesti" da se u Americi ipak neće dogoditi ništa spektakularno, a posebno da neće doći do uslovljavanja promenama zvanične politike Srbije prema Rusiji.

- Zvanična Amerika će na svaki način izbegavati da otvori novi front s Rusima na Balkanu. Naravno, biće iznet stav da bi dalje jačanje ruskog uticaja bilo kontraproduktivno za Srbiju, ali ne verujem da će se zahtevati distanciranje od Moskve ili da će doći do bilo kakvih drastičnih pritisaka na našu zemlju - ocenjuje Anđelković.

Terorizam važniji

Nekadašnji ambasador SAD u Srbiji, ali i medijski savetnik SNS-a i Aleksandra Vučića Vilijem Montgomeri, ocenio je da će glavne teme razgovora u Vašingtonu biti stabilnost i pretnje koje donosi terorizam.
- Žao mi je što to moram da kažem, ali u opštoj slici za SAD zapravo i nije bitno da li će Srbija odlučiti da se približi Rusiji dajući diplomatski status onome što bi trebalo da bude humanitarni centar. Dani hladnog rata kada su te stvari bile važne za SAD odavno su prošli - rekao je Montgomeri.

Mekejnovo razumevanje

Osim sa Pensom, zakazani su razgovori s predsedavajućim Komiteta za oružane snage Džonom Mekejnom, koji je za Glas Amerike izjavio da nije srećan što Srbija nabavlja oružje u Rusiji, ali da bi Vučić da je prisutan rekao da jedino od njih to može da kupi.

- Verujem da Vučić pažljivo balansira između Rusije i EU jer zna raspoloženje srpskih građana - rekao je Mekejn.

Vučić je nameravao da se sastane i s kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu senatorom Ronom Džonsonom i senatorom Krisom Marfijem, kao i sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, a imaće i niz drugih susreta.

Narod na Kosovu u zapećku

Profesor univerziteta Kejto Ted Karpenter navodi da će se osim diskusije o ruskom uticaju razgovarati i o izgledima za konačno članstvo Srbije u EU i možda NATO.
- Biće reči o tome kako na najbolji način smanjiti napetost između Beograda i Prištine. SAD će se zalagati za pomirenje među svim etničkim grupacijama i insistirati na ravnopravnom tretmanu za sve. Međutim, Vašington se neće značajnije obavezati kad je reč o zaštiti prava srpske manjine - rekao je Karpenter.



 

POVEZANE VESTI

Utorak 18.07.2017. 09:43
Све је могуће у Србији!!! Срби су једини народ на планети који себи дозвољава да га вековни крволици Српског Народа манипулишу како хоће. Некоме је потребан Балкан без Срба и цела Европа без Словена!!! То понеким Словенима још увек није јасно.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online