Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
00:58
Z. Mirković - Vesti A

"Vesti" u Vašingtonu: Vučić na vrućoj stolici kod Pensa

Rusko oružje, Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, nabavka ruskog oružja i situacija u regionu su samo neka od pitanja na koja je srpski predsednik Aleksandar Vučić morao da odgovara u Vašingtonu u seriji sastanaka sa kongresmenima i senatorima, a posebno u razgovoru s potpredsednikom SAD Majklom Pensom.

Tanjug
Teška pitanja: Aleksandar Vučić

Ali ni to nije sve, Vučiću neće dati mira Amerikanci ni povodom problema koji već 18 godina opterećuje odnose Srbije i SAD - ubistvo američkih državljana, braće Bitići, koji su pokušali da se domognu Kosova i bore na strani OVK, ali su uhvaćeni i streljani u Petrovom Selu. Za njihovo ubistvo niko nikada nije odgovarao.

Pročitajte još:

Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije

Bela kuća: Vučić objasnio Pensu odnos Srbije i Rusije

Evo šta je Pens rekao o sastanku sa Vučićem

Američkim vlastima, kada je reč o slučaju braće Bitići, Vučić je poručio da je to težak i užasan zločin koji se dogodio.

- Odgovorni treba da se stide jer su naneli veliku sramotu Srbiji zbog jednog užasnog zločina. Želim da se taj zločin ispita i istraži. Ali isto tako ne smem da dozvolim uvrede sa bilo koje strane, makar dolazile od njihovih advokata na račun Srbije i tvrdim da niko u Srbiji neće pod tepih da stavlja bilo šta oko slučaja Bitići, već je naša obaveza da to rešimo - rekao je on.

Ni tu nije kraj. Američka vlada insistira i na rešenju slučaja paljenja Ambasade SAD u Beogradu na mitingu posle proglašenja nezavisnosti Kosova. Ali, tu Vučić makar ima neki pomak jer su nedavno podignute optužnice protiv policijskog vrha tog vremena zbog sklanjanja policije pred huliganima. Vučić je rekao da stvari idu u smeru efikasnog rešavanja sudskog postupka, te da tu probleme ne vidi.

Ali, generalno Vučićev put u SAD, prva poseta otkako je dužnost preuzela administracija predsednika Donalda Trampa, dolazi u teškom trenutku jer izgleda da SAD polako gube strpljenje, te da i u Kongresu raste pritisak na našu zemlju.

Ruganje srpskim žrtvama

Vučić je, povodom nedavne izjave američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa, koji je pohvalio hrvatsku operaciju "Oluja", koja je, kako je rekao, "izmenila tok istorije", rekao da je njemu užasno žao što je do takve izjave došlo.
- Smatram da nema šta da bude pohvaljeno u akciji "Oluja", pošto je u njoj ubijeno više od 2.000 običnih ljudi. Raketirane su kolone izbeglica. Ako se neko hvali rezultatom da je proterao 250.000 ljudi sa svog ognjišta, nekoliko hiljada pobio, tu nešto nije u redu - naglasio je Vučić.

Uoči samog polaska predsednika Srbije u SAD stigla je vest da je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio meru kojom traži od Ministarstva odbrane SAD izveštaje o rusko-srpskoj vojnoj saradnji. To je saopštio visoki član Komiteta za spoljna pitanja Predstavničkog doma Eliot Endžel, dodajući da je reč o meri usvojenoj kao deo Zakona o nacionalnoj odbrani za 2018. godinu.

Ističući da je Moskva nedavno poklonila Beogradu oružje vredno 600 miliona dolara, ovaj kongresmen iz države Njujork napomenuo je da Srbija sada traži ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-300.

Ciljaju Gurija

Porodica Bitići tražila je preko svog pravnog zastupnika od drugog čoveka SAD Majka Pensa da od Aleksandra Vučića zahteva distanciranje od ratnih kriminalaca i reši slučaj ubistva američkih državljana albanskog porekla Iljira, Mehmeda i Argona Bitićija. Pravin Madhiradžu, pravni zastupnik porodice Bitići, tražio je da se Pens po ovoj temi obrati Vučiću direktno, kako bi "se osiguralo da obećanja data američkim zvaničnicima poštuju više od onih koja štite Gorana Radosavljevića Gurija", inače komandanta jedinice koja se sumnjiči za likvidaciju Bitićija, a sada je u Izvršnom odboru Srpske napredne stranke.

- Iskreno, sve me više brinu izbori koje Beograd pravi kad je reč o vojnim i bezbednosnim pitanjima. Zato sam i napisao amandman - rekao je Endžel.

Vučić kaže da ima odgovore na ta pitanja i da ne razume zebnju.

- Srbija je imala četiri puta više vojnih vežbi sa NATO-om nego sa Rusijom - rekao je srpski predsednik.

Srbija kroz rusku prizmu

Bivša zamenica šefa diplomatije SRJ Aleksandra Joksimović ukazuje da je odnos SAD i Rusije dominantna tema u američkom političkom životu. Sve se sada posmatra kroz prizmu najblaže rečeno zategnutih odnosa SAD i Rusije i zvaničnike u Vašingtonu upravo to pitanje najviše zanima.
- To jeste tema. Podsetiću da je tokom svog nedavnog boravka u Srbiji senator Džon Mekejn rekao da je zahvalan Vučiću na tome što odoleva pritiscima Rusije - rekla je Joksimovićeva.
SAD su pokazale u prethodnom periodu da u regionu Zapadnog Balkana i dalje presudno utiču na političke događaje i dinamiku, kaže Joksimovićeva.
- Kriza u Makedoniji je zapravo pokazala da je EU na određen način izgubila instrumente uticaja na politička dešavanja. Tek dolaskom zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Brajana Hojt Jija u Skoplje došlo je do razrešenja kriza - navodi Joksimovićeva.
A tu je i navodni pokušaj puča u Crnoj Gori kako bi se sprečio ulazak te zemlje u NATO, posle čega je Crna Gora ekspresno primljena u zapadni vojni savez.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online