Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
20:56
Vestionline, Tanjug A

"Srbija najproblematičnija na Zapadnom Balkanu"

Robert Kaplan, autor knjige "Balkanski duhovi", tvrdi da je Srbija "zbog veličine i značaja oduvek bila najproblematičnija" na zapadnom Balkanu.

pixabay.com
U očima Kaplana: Srbija je problematična i polupropala država

Zbog toga je smatra "faktorom nestabilnosti" u regionu, a kao i ceo Balkan koji je ostao izvan Evropske unije - ubraja je među "delimično neuspele države".

Povod za telefonski intervju koji je dao "Politici" bio je njegov nedavni tekst u "Njujork tajmsu" u kome je ocenio da je Evropska unija neophodna na Balkanu i da sve ovdašnje zemlje treba da uđu u EU. Brisel je jedini, kaže Kaplan, koji može da reši ovdašnje etničke razmirice. 

- Ako Srbija i Albanija i druge zemlje uđu u EU, njihovi teritorijalni sporovi će se rešavati u okviru EU. Zato kažem da jedino EU može da stabilizuje Balkan. Ne vidim drugu mogućnost - dodaje Kaplan. 

Prema njegovim rečima, glavni izvori nestabilnosti na Balkanu su u ekonomiji.

- Na Balkanu nije stvorena srednja klasa, kao što je to bio slučaj na Zapadu. To i jeste bio jedan od najvažnijih razloga za ratove devedesetih - kaže Kaplan. 

Upitan zašto misli da je Srbija faktor nestabilnosti, on kaže da je Srbija zbog veličine i značaja "oduvek bila najproblematičnija".

- Trebalo je pronaći rešenje za njeno uklapanje u ostatak Kraljevine Jugoslavije, što je bio izazov za Tita i kasnije komunističke elite. Srbija može biti faktor nestabilnosti na Balkanu zato što ima interese izvan svojih granica, kao na primer, na Kosovu - kaže Kaplan. 

Na pitanje da li i Srbiju ubraja u delimično neuspele države kako je opisao Balkan koji je ostao izvan EU, on kaže:

- Da, ubrajam. Srbija je polupropala država ili država koja se ne kreće, koja se vrti u mestu. Hrvatska i Slovenija su razvijenije od Srbije. Srbija treba da teži tome da bude stabilna i prosperitetna kao Slovenija. Slovenija jeste iskusila ekonomske nevolje, ali to su bili problemi koji dolaze sa uspehom, a ne sa neuspehom. 

On objašnjava i zašto Srbiju naziva uporištem ruskog uticaja na Balkanu, koji je, po njemu, loš uticaj.

- Rusija ima više interesa u Srbiji nego drugde na Balkanu i kroz istoriju je podržavala Srbe. Sve što čitam o ruskoj ulozi na Balkanu govori mi da je to štetan uticaj. Moskva je umešana u organizovani kriminal, korumpiranje nacionalističkih i populističkih političara i finansiranje lokalnih medija. Ponaša se u stilu tradicionalnih velikih sila sa politikom "zavadi pa vladaj" i zato ona neće rešiti sukobe na Balkanu - kaže Kaplan. 

On smatra da su šanse Rusije i Turske da na Balkanu popune prazninu koju su ostavile SAD i EU umerene, i to zbog ogromne ekonomske snage Nemačke.

- Sve dok je Nemačka dominantna sila EU, njen ekonomski interes će na Balkanu nadvladati ruski ili turski uticaj - kaže Kaplan. 

Upitan da li misli da balkanski narodi ne umeju da vladaju sami nad sobom, on kaže da ne misli da je EU "neophodna imperija" samo na Balkanu, već u celoj Evropi. 

U savremenoj istoriji uvek su postojala carstva koja su vladala većinom Evrope: Prusko, Habzburško, Osmansko. EU je benigna, blaža verzija imperije sa važnom ulogom za stabilnost i ekonomiju, dodaje Kaplan. 

Da li nacizam ima poreklo na Balkanu?

On je potvrdno odgovorio na pitanje da li i dalje stoji pri oceni iz "Balkanskih duhova" da nacizam ima poreklo na Balkanu, jer je Hitler navodno naučio da mrzi dok je živeo u Beču, blizu Slovena prepunih mržnje. 

- Da, to je tačno. Beč, u kojem su živeli ne samo Austrijanci već i brojni drugi narodi, pa i Sloveni sa svojim etničkim trzavicama i sukobima, imao je ulogu u kreiranju Hitlerovih pogleda na svet - tvrdi Kaplan. 

Na konstataciju da većina istoričara smatra da je nacizam čist zapadnoevropski koncept, on odgovara da je to "izobličen zapadnoevropski koncept, izopačena varijanta industrijalizacije".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online