Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.07.2017.
20:11
D. N. Petrović - Vesti A

Nema para za neposlušne Srbe

Odlukom Kancelarije Evropske unije u Prištini, do daljeg je stopirana izgradnja Kulturnog centra i Univerziteta u severnoj Kosovskoj Mitrovici u ukupnoj vrednosti 7,8 miliona evra.

M. Karović
EU ucenjuje Kosovo

Kao razlog za zaustavljanje ova dva kapitalna projekta, šefica Kancelarije EU na Kosovu i Metohiji Natalija Apostolova navela je to "što lokalne vlasti nisu uspele da uklone postojeće nelegalno izgrađene objekte i tako oslobode prostor za rad".

Predstavnici lokalne vlasti više puta su, krajem prošle i početkom ove godine, najavljivali izgradnju ovih objekata, čak su i na gradskoj skupštini donete potrebne odluke, izgradnja je trebalo da se završi u julu ili avgustu ove godine - navodi se, uz žaljenje, u saopštenju Kancelarije EU u Prištini u kome se još naglašava da pomoć Evropske unije Kosovu godišnje premašuje 100 miliona evra, a da je 38,5 miliona evra odlazi severu Kosova.

Navodi se i niz kapitalnih objekata koji su izgrađeni ili se grade u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

- Odluka ambasadorke Natalije Apostolove apsolutno nema veze ni sa kakvim uklanjanjem objekata, u pitanju je njen pokušaj da se sa nama igra po principu štapa i šargarepe, na šta mi nikada nismo pristajali, niti ćemo pristati - odgovara Goran Rakić, gradonačelnik (po kosovskom sistemu) severne Kosovske Mitrovice i odnedavno prvi čovek Srpske liste.

Rakić navodi da je pravi razlog za odustajanje od izgradnje Kulturnog centra i Univerziteta to "što Apostolova zahteva da severnomitrovačka opština omogući nastavak revitalizacije mosta na Ibru, bez ikakvih garancija za bezbednost građana".

Apostolova se nije mnogo trudila da nam pomogne, uglavnom se bavila političkim ucenama, našta mi ne pristajemo, bila je iznenađena i našim insistiranjem da nam objasni: kako je moguće da projekat revitalizacije mosta košta 1,2 miliona evra, a nadzor koji vrši njen tim čak 1,9 miliona evra - navodi Rakić.

Most na čekanju

Mada je više puta najavljivano svečano otvaranje revitalizovanog mosta na Ibru koji će ponovo spojiti južnu i severnu Kosovsku Mitrovicu, pešačke zone u severnom delu grada i "kružnih tokova" sa obe strane mosta, radovi su još u toku i potpuno je neizvesno kada će most biti otvoren... Srbi u severnom delu grada posebno insistiraju na bezbednosti, zbog toga su podizali i betonski zid koji su kasnije pod pritiskom morali da ruše i traže druga rešenja.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online