Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.07.2017.
15:43
Lj. Ivanović - Vesti A

Er Srbija gubi ljude i avione

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je istovremeno i predsednik Nadzornog odbora Er Srbije, potvrdio je da će biti otpuštanja u nacionalnoj kompaniji. Za početak odlazi 30 radnika. Ali, tu nije kraj. Posle letnje sezone iz flote će isključiti i tri aviona tipa erbas A319 (dva od tri su nazvana po Goranu Bregoviću i Mikiju Manojloviću) koji će biti najverovatnije iznajmljeni Lufthanzinoj kompaniji Eurovings sa, odnosno bez posade tokom cele zimskog reda letenja, od oktobra ove, do kraja marta iduće godine.

N. Đurović
Ode Bregović u najam: Flota se smanjuje za tri aviona

Kako je objasnio Mali, do otpuštanja će doći zbog racionalizacije troškova poslovanja i povećanja profita. Međutim, da je stvar ozbiljna svedoči i jučerašnji izveštaj Etihada za 2016. godinu u kojem ova moćna aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po objavljuje da je 2016. godinu završila sa 1,87 milijardi dolara gubitka.

Siniša Mali tvrdi da Er Srbija dobro posluje i da se gubici koje je objavio Etihad odnose prevashodno na poslovanje Alitalije i Er Berlina. To je tačno, ali će cenu racionalizacije kompanije iz UAE platiti i srpska kompanija. Pre ili kasnije. Povodom problema u Etihadu oglasio se i Peter Baumgartner, generalni direktor Etihad ervejza.

- Poslujemo u sektoru koji karakterišu prekomerni kapaciteti, smanjenje veličine tržišta na ključnim linijama i promena ponašanja potrošača, pri čemu slaba globalna privreda utiče na smanjenje apetita za potrošnju - naveo je on.

- Otpuštanja su posledica promene poslovnog koncepta kompanije i hitne potrebe za racionalizacijom poslovanja. Iako finansijski izveštaj još nije objavljen, a verovatno će pokazati mali plus, stanje u toj kompaniji nije nimalo ružičasto. Profitabilnost je upitna, postoji veliki broj zaposlenih što nije ostatak od Jata već posledica partijskog zapošljavanja nakon dolaska Etihada i vrše se redukcije saobraćaja i smanjenje flote što će sasvim sigurno zahtevati dodatna otpuštanja u narednim danima - kaže za "Vesti" Dragan Nikolić, urednik "Aviatike".

Nikolić dodaje da je davanje aviona u lizing logičan korak jer zbog smanjenog obima posla na zimu ti avioni i nisu potrebni kompaniji.

- Iako je to nužno, odluka ukazuje na dublji problem u samoj kompaniji, a to je pogrešno postavljen operativni koncept od samog starta. Air Serbia je pokušala da razvije transferni koncept koji bi neutralisao problem sezonalnosti. Ovakav koncept uspeva samo tamo gde postoji velika frekvencija poslovnih putovanja, a naši prostori su svetlosnim godinama od toga. Ovde jedino postoji u značajnoj meri takozvani etnički saobraćaj, odnosno onaj koji povezuje dijasporu sa otadžbinom - kaže Nikolić.

 

Preispitivanje partnerstva

Etihad ima problema iako je lane zabeležio veći broj putnika u svojim avionima.
- Brojni faktori su doprineli razočaravajućim rezultatima u 2016. godini. Upravni Odbor i tim izvršnih menadžera od prošle godine radi na rešavanju ovih pitanja i izazova u okviru sveobuhvatnog strateškog pregleda čiji je cilj da se unapredi učinak svih delova grupe, što podrazumeva i temeljan osvrt na našu strategiju partnerstva kroz investicije u druge aviokompanije - kaže Mohamed Mubarak Fadhel al Mazrouei, predsednik upravnog odbora Etihad ejvijejšn grupe.

Posao sa Er Srbijom može da bude ugrožen, ali to je ipak prvenstveno politički projekat, a i donosi Etihadu neki novac, smatra dr Alksandar Simić, vazduhoplovni strčnjak iz Švajcarske.

- Ukoliko se Etihad odluči da se posveti samo sebi, Er Srbija će neminovno postati kolateralna šteta. Srpska kompanija u najmu ima 14 aviona što je enormno opterećenje, a prekidom saradnje lizing ugovori i dalje ostaju na snazi. Sledeće godine predvidjen je dolazak 10 novih eirbasa 320 neo i otplata najma za te avione je opterecenje i za daleko veće kompanije, a kamoli za Er Srbiju - napominje Simić.

Otići će Arapi

- Nedavno je Etihad prodao svoj udeo u švajcarskom Darvinu, a to je nešto što mislim da čeka i Er Srbiju i to veoma skoro. Ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što je Etihadu potreban hitan rez i raskid sa poslovnom politikom bivšeg generalnog direktora Džejmsa Hogana, koja ga je i dovela u ovaj duboki minus. Etihad će morati u narednom periodu da se hitno konsoliduje, a u tom procesu će mu Er Srbija, ali i ostale kompanije u kojima ima udeo, predstavljati suvišan teret, koga se mora osloboditi ako misli da brod u kome se nalazi ne potone.

Država Srbija, mora da shvati jako ozbiljno Etihadovu prodaju akcija u Darvinu slovenačkoj Adriji, jer to može da znači samo jedno, Etihad je počeo da se rešava kopmanija koje su mu balast, naglašava Simić.

- Er Srbija ne donosi Etihadu gubitke, ali najavljeni rezovi u Er Srbiji nisu slučajni. Pokazuju da se dešavaju ozbiljne stvari u kompaniji. A sa ekonomijom na Bliskom istoku koju je oštetila niska ciena nafte, Etihad mora da redefiniše sopstvene planove. Treba biti iskren i reći da možda i nema mesta na Bliskom istoku za tri velika prevoznika (Emirejts, Katar ervejz i Etihad ervejz), bez obzira na nacionalni ponos u Emiratima - napominje Simić.

Let za Njujork čista politika

Linija za Njujork nikada nije bila komercijalni potez, već klasičan politički projekat da bi se aktuelna vlast hvalila u javnosti predstavljajući lažnu sliku uspeha, ističe Dragan Nikolić.
- Ova linija nije i ne može da bude profitabilna. Ona radi pristojno, tokom letnjih meseci avioni jesu puni, ali zato van sezone avioni lete prazni i prave ogromne gubitke. Čak i kada su puni tokom jula i avgusta, ovi letovi ne mogu da stvore prihod koji bi opravdao njihovo postojanje, jer su troškovi tih letova izuzetno visoki, a cena karte nije visoka - ističe naš sagovornik

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online