Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.08.2017.
17:50
Vestionline, Tanjug A

Brnabić: Srbija ostaje vojno neutralna zemlja

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas, na Samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, da je Srbija vojno neutralna zemlja, opredeljena za saradnju sa svim partnerima, posvećena vrednostima UN kada je reč o očuvanju mira i saradnji u regionu.

Tanjug
Ana Brnabić na Samitu A5 u Podgorici

Brnabić je, na radnom delu Samita, istakla da opredeljenje Srbije ostaje čvršća saradnja sa državama regiona, a ne izolacija.

Kada je reč o saradnji sa susedima, predsednica Vlade je rekla da je očuvanje regionalnog mira i stabilnosti veoma važno, jer bez njih nema ekonomskog oporavka i stabilnosti, a time ni dostizanja evropskih standarda i vrednosti.

Nastavak ekonomskih reformi, povećanje konkurentnosti, kao i zajednički infrastrukturni projekti naša su budućnost, rekla je Brnabić i poručila da će Srbija u vođenju svoje spoljne politike tome posvećivati najveću pažnju.

Brnabić je konstatovala da je očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti izazov za celu međunarodnu zajednicu i istakla da je Srbija u potpunosti posvećena vrednostima Ujedinjenih nacija kada je reč o očuvanju mira.

Ona je podsetila da srpske oružane snage od 2003. učestvuju u mirovnim operacijama širom sveta i da se u ovom trenutku 332 pripadnika Vojske Srbije nalazi na zadacima očuvanja mira i pomoći najugroženijima.

Srpski vojnici angažovani su u Kongu, Liberiji, Kipru, Libanu, Bliskom istoku, Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, a po broju angažovanih vojnika Srbija zauzima visoko sedmo mesto u Evropi, odnosno 45. u svetu, rekla je Brnabić.

Učešćem u operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije za očuvanje mira, Srbija potvrđuje da je privržena saradnji sa zemljama EU i institucijama Unije, poručila je ona.

Brnabić je ponovila da je Srbija vojno neutralna zemlla, ali odgovoran, predvidiv i pouzdan partner Alijanse i da u potpunosti poštuje opredeljenje suseda u vezi sa njihovim članstvom u NATO.

Govoreći o bezbednosti regiona, Brnabić se osvrnula na migrantsku krizu u čijem rešavanju, kako je rekla, Srbija daje aktivan i konstruktivan doprinos, zbog čega često dobija pohvale.

Srbija je pokazala da je spremna da preuzme svoj deo tereta i podeli odgovornost u suočavanju sa migrantskom krizom, rekla je Brnabić i dodala da u tome poseban doprinos imaju zajedničke snage Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova angažovane na obezbeđenju državne granice, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online