Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.08.2017.
19:47
Vestionline, Tanjug A

Otvaranje Pandorine kutije: Ako podelimo Kosovo ko će zadržati Srpsku u BiH, Albance u CG i Makedoniji...

Još od vremena Slobodana Miloševića, srpski političari su znali da Kosovo ne može biti deo Srbije i zato su stalno radili na realizaciji "rezervne varijante" - podeli Kosova, ocenjuje se u analizi koju je za zagrebački Jutarnji list uradio dopisnik tog lista i prištinske Koha ditore iz Brisela Augustin Paljokaj.

youtube.com
Šta bi Srbija i Srbi dobili podelom Kosova?

U analizi se konstatuje da zvanični Beograd smatra da status Kosova nije rešen i da se mora konačno rešiti, što je, kaže autor, pogrešno, jer, "Kosovo ima status i Kosovo je država", bez obzira na nefunkcionalnost, "te visok nivo povezanosti korupcije i organizovanog  kriminala sa političkim strukturama".

Autor analize smatra da Srbija može održati unutrašnji dijalog o tome kako vidi odnose s Kosovom, ali ne - "kakva Kosovo treba da bude i treba li uopšte da bude država".

Takođe, Paljokaj smatra da se u Srbiji ne može razgovarati o, kako kaže, granicama Kosova, osim ako se ne želi novi haos, pa i sukobi u celom regionu. 

On tvrdi da bi Srbija teško dobila podršku međunarodne zajednice za podelu Kosova, kako je predložio Ivica Dačić, premda bi, možda, kako kaže, među Albancima našli sagovornike o tome, koristeći se ucenama i blokirajući svaki mogući napredak. 

Ipak, analizira i efekte realizacije te opcije, pa navodi da bi međunarodna zajednica, ako bi prihvatila tu ideju, odustala od prvog načela na koje se pozivala pri traženju rešenja za status Kosova - da podela Kosova nije dozvoljena, kao  ni mogućnost spajanja Kosova s nekom drugom državom ili delom teritorija neke druge države, što je navedeno u dokumentu koji je svojevremeno predložio Marti Ahtisari.

Podelom Kosova otvorila bi se Pandorina kutija u regionu, tvrdi autor, i postavlja pitanje - ko bi onda mogao zadržati Republiku Srpsku u BiH, Albance u Makedoniji i Crnoj Gori, Hrvate u BiH?
Šta bi bilo sa Srbima koji bi ostali na Kosovu (a takvih je više južno, nego severno od reke Ibar), takođe je pitanje koje postavlja analitičar Jutarnjeg.

Šta bi bilo s pravoslavnim crkvama na Kosovu, od kojih većina ne bi bila u, kako navodi, zamišljenom Dačićevu delu Kosova, koji bi pripao Srbiji.

Najzad pitanje koje se postavlja u analizi je i ko bi imao pravo onda da traži od Kosova da pristane na ono na šta je pristao prema sadašnjem Ustavu, na poseban status tih verskih objekata i na to da su oni deo Srpske pravoslavne crkve sa sedištem u Beogradu.

Jutarnji dalje ističe i da, po njegovom mišljenju, danas nisu problem "odnosi između naroda", kako to, kako se navodi, govore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Dačić, nego odnos Srbije prema Kosovu. 

"Da nije u pitanju spor oko statusa Kosova, odnosi između Albanaca i Srba ne bi bili ništa lošiji ili bolji nego između Srba i Bošnjaka, Hrvata i Srba. Na Kosovu već duže nema ozbiljnih etnički motiviranih incidenata".

"Kad bi zavisilo od ljudi, i kad se politika ne bi umešala, normalizacija bi se dogodila odavno. A ideje o podeli samo će dodatno pogoršati situaciju, i to ne samo na Kosovu, nego i šire", zaključuje Paljokaj u analizi za Jutarnji list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online