Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.08.2017.
00:55
Đ. Barović - Vesti A

Pozive dobijaju i obveznici u rasejanju: Od vojske nema bežanja

U priličnom šoku nam se obratila čitateljka iz Švajcarske koja se ka otadžbini zaputila sasvim neplanirano - da bi opravdala muža kome je na adresu u Srbiji stigao poziv za vojnu vežbu, a da za to nije ni znao.

pixabay.com
Vojsku Srbije niko ne sme da "izbegne"

- On je davnih dana služio vojsku, a živimo u Švajcarskoj. Međutim, nedavno smo dobili obaveštenje da je pozvan na vojnu vežbu zakazanu za 5. septembar. Očekivala sam sve i svašta kada dođem u vojni odsek, ali zaposleni tamo su bili više nego korektni i tražili samo da im dostavim dokaz da je moj suprug u Švajcarskoj. Bila je dovoljna viza da problem bude sređen - ispričala je ova čitateljka.

Svi u evidenciji

"Vestima" je to bio povod da podsetimo sve u dijaspori koji su regulisali vojnu obavezu da se ne iznenade eventualnim pozivom za vojnu vežbu. Čak i one koji vojsku nisu služili.

- To što je ukinuto služenje vojnog roka, ne znači da je ukinuta vojna obaveza. Tako su svi građani Srbije od 18 do 65 godina u obavezi da budu upisani u vojnu evidenciju. Samim tim oni su postali vojni obveznici bez obzira na to da li su prethodno bili u vojsci ili ne. Prema slovu zakona u obavezi su da se odazivaju na pozive nadležnih koji ne moraju da se odnose samo na vojne vežbe, već na i dobijanje obaveštenja i slično - objašnjava za "Vesti" nekadašnji predsednik Vojnog suda u Beogradu Đorđe Trifunović.

U slučaju da neko od naših zemljaka dođe u takvu situaciju, Trifunović kaže da je najgore rešenje ignorisati poziv na vojnu vežbu.

Vežba do 15 dana

Priča o pozivima na vojne vežbe aktuelizovala se pre nekoliko meseci. Portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić tada je rekao da pozivi na vojne vežbe nemaju nikakve veze sa bezbednosnim prilikama u regionu, niti sa migrantskom krizom.
- Reč je o planskoj aktivnosti. Jedina razlika je što sistem odbrane sada ima više novca, pa je ove godine moguće organizovati vojnu obuku u većem obimu - objasnio je Krivokapić i dodao da vojne vežbe mogu da traju od jednog do 15 dana.

Kazne do 420 evra

- Činjenica da je neko prijavljen u Srbiji, a živi u inostranstvu, ne oslobađa ga odgovornosti. On je na vreme morao da odjavi mesto boravišta i prijavi novo. Kako bi izbegli zakonom propisane kazne, umesto skrivanja mnogo je pametnije da se vojnom odseku obrate pisanom molbom u kojoj će navesti razlog zbog kojeg ne mogu da prisustvuju vojnoj vežbi i zbog čega traže odlaganje - ističe Trifunović.

Zaprećena kazna za neodazivanje je tri meseca zatvora ili od 80 do 420 evra u dinarskoj protivrednosti. U Ministarstvu odbrane navode da se uvažavaju opravdanja poput bolesti u porodici, sprečenosti zbog vanrednih okolnosti, ukoliko je reč o sportistima ili naučnim radnicima, ali i ako od rada obveznika zavisi egzistencija porodice.
U ovom ministarstvu navode i da pozivanje na vojne vežbe nije nikakva novost, a da je plan Vojske Srbije da se vojni obveznici pozivaju jednom u pet godina.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.08.2017. 13:44
Србија је једна од мало земаља из којих се бежи од војске. На прсте се могу избројати они који су у задњем Балканском Рату, из дијаспоре добровољно, дошли у Србију да бране земљу. Ко је луд да ратује за Србију кад Србију бране комунисти и убиијају српске родољубе у леђа. Нико није заборавио Сремски фронт...
Četvrtak 10.08.2017. 12:07
Зашто ослобађати од војних вежби оне који живе и раде у иностранству? Ако могу да долазе, сваке године, на годишњи одмор могу да дођу, једном у 10 година, на војну вежбу од 15 дана. Срби су увек добровољно долазили у отаџбину кад је рат у питању. То се није десило у задњем Балканском рату зато што Срби имају лоше искуство из ратова кад комунисти бране земљу, Сремски фронт... Кад политичари почну да воде политику СРПСКИХ интереса Срби ће се враћати без војних позива. Кад ће се то десити питање је. У задњем рату су Српски родољуби убијани у леђа. Ко је луд да ратује за интересе гомиле будала који се свађају у скупштини Србије?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online