Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.08.2017.
15:31
Vestionline, Tanjug A

Analitičari i mediji: Priština u sve dubljoj političkoj krizi

Neizvesnost da li će i kada konstitutivna sednica kosovskog parlamenta biti okončana, odugovlačenje sa izborom predsednika i neodustajanje velike, tzv. ratne koalicije od kandidature Kadrija Veseljija za tu funkciju vodi prištinske institucije u sve dublju političku krizu i gotovo izvesno ka novim izborima, ocenjuju analitičari u Prištini.

M. Karović
Priština "ni na nebu, ni na zemlju"

Univerzitetski profesor Dašim Ismailji smatra da se, ni nakon dva meseca od vanrednih parlamentarnih izbora, ne vidi skoro rešenje aktuelne političke situacije na Kosovu i Metohiji.

Ismailji smatra da Demokratska partija Kosova, čiji je neformalni lider kosovski predsednik Hašim Tači, ne bi trebalo da drži Kosovo kao taoca igrajući odlučujući ulogu u formiranju institucija.

Stranke okupljene oko DPK saopštile su da sutra neće prisustvovati nastavku konstitutivne sednice na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik skupštine I traže da ona bude odložena za naredni četvrtak.

Sutrašnju sednicu zakazao je najstariji poslanik i predsedavajuci parlamenta do izbora predsednika Adem Mikulovci iz Samoopredeljenja.

U DPK, međutim smatraju da je to bio jednostrani potez Mikulovcija i to navode kao razlog da ne prisustvuju sednici.

Zamenik predsednika DPK i poslanik Enver Hodžaj izjavio je za Kosovapreš da ostaje njiihov predlog za reizbor Kadrija Veseljija za predsednika Skupštine.

Odustajanje od tog predloga tzv. ratna koalicija uslovljava istovremenim glasanjem za vladu Ramuša Haradinaja, koji, međutim, još nije dobio mandat od predsednika Tačija.

Hodžaj je rekao da taj predlog važi do sutra u 10 sati, za kada je najavljen nastavak konstitutivne sednice na koju će oni doći, ali, kako kaže, samo pod tim uslovom.

Hodžaj je naime ponovio da je stav DPK da je Veselji jedini kandidat za predsednika parlamenta.

Lider Alijanse za novo Kosovo i jedan od najbogatijih Albanaca Bedžet Pacoli, ponovio je poziv za formiranje široke koalicije.

Pacoli kaže da će od malog značaja biti to ko će voditi vladu i da je najvažnije postići pun konsenzus političkih partija na Kosovu.

On je u intervjuu za Epoka e re ponovio da jedino široka koalicija stranaka može Kosovo da izvučee iz političke i institucionalne krize.

- Trebalo bi da se svi pomerimo sa svojih pozicija i da pronađemo rešenje koje bi služilo državnim interesima Kosova - rekao je Pacoli.

Šef parlamentarne grupe DSK i kandidat za premijera iz koalicije okupljene oko te stranke, Avdulah Hoti, isključuje mogućnost koalicije sa Samoopredeljenjem, pokretom koji smatra odgovornim za rasturanje kosovskih institucija, što je i dovelo do vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna.

On je poručio da će DSK raditi na tome da obezbedi većinu za formiranje nove kosovske vlade.

Prema njegovim rečima, ako bi došlo do novih izbora, najveći gubitnici biće Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova.

- Mislim da će svaki pokušaj da institucije drže kao taoce, ucenama i dugotrajnim procesima, povećati kritički duh građana. U slučaju organizovanja novih izbora, to bi bilo fatalno i za ove stranke, DOK o ABK - rekao je Hoti za Zeri.

Politički analitičar Arben Rugova smatra da političke partije na Kosovu nisu zainteresovane da se postigne dogovor i nađe resenje kako bi se došlo do rešenja.

Ali, bez obzira na nastavak sednice koja je već sazvana za četvrtak, politički analitičar Ramuš Tahiri smatra da će se institucionalni zastoj verovatno nastaviti sve do ponovnog raspisivanja izbora, piše Zeri.

- Blokada će verovatno trajati sve do sticanja uslova da predsednik raspiše vanredne parlamentarne izbore, tako da budu održani 22. oktobra zajedno sa opštinskim izborima - rekao je on.

Prema njegovim rečima, deblokada institucija je moguća samo ako strane okupljene oko DPK odu sutra u skupštinu i predlože kandidata za predsednika padlamenta.

Konstitutivna sednice kosovske skupštine počela je 3. avgusta, tri dana pre isteka roka za njeno održavanje, a koji je propišan ustavom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online