Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 15.08.2017.
08:22
Vestionline, rts rs A

Dačić o Kosovu: Treba uraditi šta se može dok se može - nema vremena

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da u njegovom predlogu o razgraničenju na ono što je srpsko, a šta albansko nema reči o sili, već o dogovoru. Napominje da se taj način trajno eliminišu uzroci oko kojih Albanci i Srbi ratuju – čije su terotorije.

Tanjug
Dačić: Ako žele bez Srbije da rešavaju stvari, zašto je pozivaju na dijalog

Ivica Dačić ističe da za rešavanje srpsko-albanskog konflikta nema mnogo vremena:

- Treba uraditi šta se može dok se može. Za priče o tome da treba priznati Kosovo uvek ima vremena.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoje dva predloga o rešavanju kosovskog pitanja - rat koji ne možemo dobiti i priznavanje nezavisnosti, čime bismo, kaže, izgubili celo Kosovo.

- Srpsko-albanski konflikt traje vekovima i u oba predloga Srbi gube. Pokušavam da predložim trajno rešenje koji se bazira na kompromisu etničkog i političkog prava. Najviše napada sam doživeo ja zato što je to jedini predlog u kojem Srbija i Srbi nešto dobijaju. Jedino je realan zato što su za njega i Srbi i Albanci - rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

U Prištini, kaže ministar, misle da je situacija rešena i misle da je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo dijalog da bi Srbija priznala Kosovo.

- Mogu da kažem i u ime Vlade i predsednika da Srbija nikad neće priznati jednostrano proglešenu nezavisnost Kosova. Ako žele bez Srbije da rešavaju stvari, zašto je pozivaju na dijalog - zapitao je šef srpske diplomatije.

Britanski ambasador Denis Kif tokom razgovora sa Dačićem rekao je da je Velika Britanija protiv promene granica. "Rekao sam mu da nije zgodno da on o tome priča jer su oni promenili granice Srbije", naveo je Dačić.

- Ko je to međunarodno priznao granice Kosova? Kosovo neće postati članica UN. Mi nismo utvrdili granice ni sa Bosnom i Hrvatskom a kamo li sa nekom tvorevinom koja sebe zove nezavisno Kosovo. U onim krajevima u kojima žive Srbi, nikada neće biti nezavisno Kosovo. Može tenkovima - ukazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije napominje da u njegovom predlogu nema reči o sili nego o dogovoru.

- Interesuju nas srpske crkve, naknada za uzurpiranu imovinu. Trajno se eliminišu uzroci oko čega Srbi i Albanci ratuju - čije su teritorije. 'Velika Albanija' je od Prizrenske lige koncep koji postoji - ukazao je Dačić.

Ministar je podsetio da smo nedavno obeležavali godišnjicu "Oluje", dodajući da o proterivanju Srba sa Kosova i iz Hrvatske stalno govori na sednici Saveta bezbednosti.

- Oni to smatraju svršenim činom. Ovo govorim da ne bismo došli u situaciju da o mom predlogu govorimo kroz sećanje - zaključio je Dačić.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.08.2017. 13:57
"...Za priče o tome da treba priznati Kosovo uvek ima vremena....". Neverovatno kakav ministar spoljnih poslova Srbija ima !!!! A i ostali političari nisu bolji ! Srbi su mogli u 14om veku da priznaju da Kosovo nije više srbsko i da dignu ruke. Pa mogli su i u 15om, pa 16om, pa 17om, pa18om, pa 19om , pa 20om veku i nisu to učinili jer je istorija u stalnom progresu i obrtu. Pravi patriota , pošten i odgovoran političar bi rekao : nikada nećemo priznati Kosovo, samo radimo i očekujemopovoljan položajkoji će nam omogućiti,bez obzira na koji način ,da povratimo ono što je naše,bez obzira da li ćeto biti sutra, za 10 dana, za godinu dana, za 10 godina, za vek,...." I kraj diskusije. Sa neprijateljem nema dogovora. I kraj priče !!!
Utorak 15.08.2017. 18:59
Jednom, pa za svagda: Ono što im sada predamo, više nemamo pravo da vraćamo! Ono što je oteto, možemo uvek, kada se stvore uslovi, vratiti nazad. Ova žgadija, zbog preuzetih obaveza prema onima koji su ih doveli na vlast, zarad vlasti i lične koristi, ubrzava nešto gde je jedini, pravi način "zamrznuti situaciju"! Okolnosti se, na svetskom nivou menjaju, posle dugo vremena u pravcu koji će nama odgovarati. Pa su požurili, da dovrše otimanje Kosova i Metohije, pre nego što bude kasno. Veleizdaja, u najosnovnijem obliku!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online