Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.08.2017.
04:44
Z. Marjanović - Vesti A

Frulu otrgli od zaborava

Za zaljubljenike u frulu, instrument pastira i ratara, nema boljeg mesta za nadmetanje u sviranju na fruli, ali i za uživanje brojnih poštovalaca ovog drvenog instrumenta nego što je pitomo moravsko selo Prislonica kod Čačka, u kojem je održan jubilarni, 30. Sabor najboljih frulaša Srbije.

Z. Marjanović
Nastavljači tradicije: Mladi frulaši

Ali, da bi se došlo do Prislonicem koja se s pravom smatra svetskom prestonicom frule, nije jednostavno kvalifikovati se.

Da bi neko od frulaša zaslužio da se predstavi stručnom žiriju i još rigoroznoj publici, morao je da se kvalifikuje na jednom od pred takmičenja koja se uoči prisloničkog Sabora održavaju u Osaonici kod Žagubice, Boljevcu, Rači kod Kragujevca, Brnjačkoj Banji, Igrošu kod Brusa i Iđošu kod Kikinde.

Z. Marjanović

Dakle, oni koji su nastupali u kategoriji savremeno sviranje na fruli, njih 11, morali su da prođu, kazano rečima mlinara, i krupna i sitna sita.

Sabor frulaša u Prislonici koji traje već tri decenije bez prekida u organizacionom smislu, iako se Prislonica smatra svetskom prestonicom frule, nije doživeo neke velike prevelike promene na marketinškom i organizacionom planu, ali majstorima frule to nije ni bitno.

Na prvom Saboru frulaša na kojem se na jedvite jade, prema rečima proslavljenog srpskog frulaša i domaćina Sabora Bore Dugića, okupilo svega nekoliko frulaša, iz godine u godinu broj takmičara se povećava.

Z. Marjanović

- S pravom možemo reći da je Prislonica, zapravo, otrgla od zaborava frulu. Svake godine je broj takmičara sve veći, a sve je veće interesovanje i među mladima za sviranje na fruli, instrumentu koji je, po meni, jedinstven instrument na kojem se na predivan način mogu ispoljiti ljudska osećanja - od sreće do tuge. Prislonica je imala istorijsku ulogu u očuvanju frule i ja se iskreno nadam da će jednog dana uz naziv Sabora stajati i reči: svetska manifestacija" - istakao je Bora Dugić.

Nakon nastupa 11 najboljih frulaša koji su se kvalifikovali za takmičenje u savremenom sviranju frule, žiri je imao zaista težak zadatak da se odluči ko je kroz instrumente izrađene od drveta kruške, bagrema, šljive, jasena na najubedljiviji način ispoljio ono što u tom trenutku oseća.

Na kraju, žiri je odlučio da je pobednik ovogodišnjeg Sabora frulaša Janko Lukić, koji je samo za nijansu bio ubedljiviji od drugoplasiranog Darka Prelića iz Nove Varoši

I publika bira

Po tradiciji, publika je različito čula nastupe frulaša te je za najboljeg frulaša proglasila Dimitrija Nikolova iz Leskovca.
- Naravno da me je odluka stručnog žirija do suza obradovala, ali, isto tako, moram da istaknem da žiri ne bi pogrešio i da je za za pobednika proglasio nekog drugog. Jer, velika je čast takmičiti se sa ovakvim majstorima, pred ovakvim stručnjacima za muziku i frulu među kojima je i Bora Dugić i pred ovakvom publikom, a biti najbolji među najboljima je nešto što se ne zaboravlja - istakao je za "Vesti" pobednik Janko Lukić kome je pripalo i priznanje Zlatna frula.


 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online