Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.08.2017.
13:28
Vestionline A

Dačić poručio Makedoniji: Mi sve znamo

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je odluka Srbije da povuče osoblje Ambasade u Makedoniji zapravo poruka Skoplju da sve znamo, i šta su se dogovarali i šta su dogovorili, a to je, istakao je, nešto što se ne radi prijateljima.

Tanjug
Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić

Uprkos tome, rekao je, Srbija želi dobre odnose sa svim državama u regionu radi mira i stabilnosti. Time, kaže, Srbija želi da smiri novonastalu situaciju sa Makedonijom koja se ne zasniva na pretpostavkama, već na nedvosmisleno utvrđenim radnjama koje govore o pojačanom ofanzivnom delovanju prema Srbiji.

Dačić je najavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra razgovarati telefonom sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i da će se on čuti sa svojim kolegom Nikolom Dimitrovom. I premijerka Srbije Ana Brnabić će, kaže, imati priliku da se sretne sa Zaevom na jednom međunarodnom skupu ovih dana.

Veoma je važno, kaže Dačić, da znamo u kakvom će okruženju naše osoblje raditi u Ambasadi u Skoplju.

- Mi iz svega ovoga moramo da izvučemo neke pouke o načinu našeg organizovanja - rekao je on istakavši da Srbija nije preduzimala i ne preduzima ništa protiv Makedonije svih ovih godina.

Srbija je, ukazao je, bila veoma korektna i konstruktivna i nije se mešala u unutrašnje stvari Makedonije, pa čak ni i u oni turbulentnim vremenima kada su imali svakodnevne proteste.

Čak naprotiv, kaže, imali smo u vidu da je to republika bivše Jugoslavije, čiji kontinuitet je Srbija nastavila sa Makedonijom i drugim državama. Podsetio je da Makedonija ima problem i da definitivno nije razrešila pitanje imena države.

Na poruku makedonske vlade da će se oni po pitanju kandidature Kosova za članstvo u Unesku voditi stavovima većine država-članica EU, Dačić je napomenuo da, ako bi Srbija imala stav Evropske unije, onda bi svakako mogla da poništi raniju odluku i prizna Makedoniju pod imenom pod kojim ona sedi u Briselu - a to je BJRM.

- Veoma smo jasni kada kažemo da želimo dobre dobrosusedske odnose sa Makedonijom, ali ti odnosi moraju da se baziraju na principima reciprociteta. A to je kako: vi prema nama, tako mi prema vama - rekao je Dačić.

Ministar je kazao i da ničeg čudnog nema u tome što će Makedonija podržati članstvo Kosova u Unesku, ali je, citirajući nemačku kancelarku Angelu Merkel, ukazao "da se to ne radi prijateljima".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online