Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.09.2017.
09:21
Vestionline A

Formiran tim za pisanje Deklaracije Srbije i Republike Srpske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracije.

Tanjug
Sastanak je održan u zgradi Predsedništva u Beogradu

Ta Deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima "da dužebrižnici koji se plaše svake pomisli ili reči kada neko izgovori Srbi ili srpske..."

Odluka je doneta na sastanaku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ana Brnabić, predsednika RS Milorada Dodika i predsednice Vlade RS Željke Cvijanović.

Sastanku u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu prisustvovli su i ministri Vlade Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Dušan Vujović.

Pet i po miliona evra za RS i opštine u BiH gde žive Srbi 

Srbija će sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i opštine u Bosni i Hercegovini u kojima pretežno žive Srbi, rekao je danas predsednik Srbije . 

Nakon sastanka s predsednikom RS, kao i premijerkama dve države u Predsedništvu Srbije, Vučić je naveo kojim će to projektima Srbija pomoći sunarodnike u susednoj državi.

Reč je o više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama RS, kao i o pomoći opštinama u kojime u BiH žive pfretežno Srbi. 

- Znate da smo učestvovali u rekonstrukciji škole "Srbija " u Bosanskom Šamcu, kao i škole "Vuk Karadžić" u Doboju - rekao je predsednik te dodao da će Srbija finansitari izgradnju dečjih vrtića u Trebinju i Brčkom,,kao i studenstko-đačkog doma u Vlasenici. Biće rekonstrukisane ulice na Palama, kao i sporstke dvorane i trg u Istočnom Sarajevu. Predviđena je sanacija mosta preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika - dodao je Vučić.

- To je oko četiri miliona evra i Srbija će pružiti podršku opštinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, popu Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča sa milion evra za razbne projekta - istakao je on. 

Ukupno će to biti oko pet i po miliona, poručio je predsednik Vučić.

POVEZANE VESTI

Subota 02.09.2017. 12:46
"Pet i po miliona evra za RS i opštine u BiH gde žive Srbi." Добро је да су се сетили! До сада су трошили паре на избеглице из Авганистана...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online