Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.09.2017.
09:24
blic.rs A

Predsednik Srbije u BiH posle 6 godina: Šta čeka Vučića u Sarajevu?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak putuje u prvu zvaničnu posetu BiH, a u Sarajevu će, prema očekivanjima stručnjaka, biti reči o pitanju granice, infrastrukturnim projektima, poput gradnje autoputa Beograd - Sarajevo i rekonstrukcije mostova, a nije isključeno da tema razgovora bude i odnos zvaničnog Beograda prema Miloradu Dodiku i vlastima u Republici Srpskoj.

Tanjug
Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović tokom jednog od ranijih susreta

Posle šestogodišnjeg posta, ovo će biti prva poseta predsednika Srbije Bosni i Hercegovini. Poslednji put sa te pozicije u Sarajevo je išao Boris Tadić, dok je njegov naslednik Tomislav Nikolić pet godina bezuspešno pokušavao da dobije pozivnicu bosanskih zvaničnika, piše "Blic".

Sagovornici ovog lista smatraju da najviši predstavnici Srbije i BiH neće baviti teškim temama iz ratnih devedesetih godina, kao i da će uglavnom biti reči o ekonomskim pitanjima, kao i problemu granice.

Aleksandar Popov, predsednik Centra za regionalizam, navodi da treba očekivati pozitivne poruke nakon sastanka srpske i delegacije BiH, ali da to ne znači da će poblemi koje imaju dve države biti rešeni. Naprotiv.

- Takvi sastanci prolaze uglavnom u srdačnim tonovima, ali, što bi rekao bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović, nemaju esenciju. Ti susreti su protokolarni i medijski vidljivi, karakteristični za prvi ešalon političara, a posle nekog vremena opet se vraćamo na pitanja iz ratova, koje otvara drugi ešalon političara - smatra Popov.

Kako je već najavio član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, članovi delegacije beogradskih i sarajevskih političara trebalo bi da razgovaraju o pitanjima granice, ali to u slučaju ove dve države i nije toliko problematična tema, kao što je to sa Srbijom i Hrvatskom.

Razmena teritorije i odnos prema Dodiku

Kako navodi izvor lista iz Nemanjine 11, 97 odsto granice Srbije i BiH je utvrđeno, a preostala tri odsto odnose se na četiri mesta, među kojima je i teritorija kod Priboja i Rače. Popov smatra da je ovo pitanje lako rešivo.

- Očekujem da bude reči o malom delu teritorije u Republici Srpskoj, kroz koju prolazi pruga Beograd - Bar. Trebalo bi da se razgovara o razmeni tog dela državne zemlje, kako bi pruga prolazila samo kroz Srbiju i Crnu Goru. Tu ne bi trebalo da bude problema. Najneprijatniji biće razgovori o odnosu Beogradu prema rukovodstvu u Banjaluci, kao i rad na deklaraciji Srbije i Republike Srpske o opstanku srpske nacije, na koju u Sarajevu gledaju sa podozrenjem - dodaje Popov.

Od pozitivnih tema na stolu bi mogao da se nađe projekat gradnje autoputa Beograd - Sarajevo, za čije finansiranje je navodno zainteresovana Turska. U BiH su usvojili i predlog trase tog puta, ali za to još nema saglasnosti rukovodstva Republike Srpske.

- Očekujem da će biti reči i o rekonstrukciji mostova, a naročito onog koji spaja Zvornik i Mali Zvornik. Do sada je Beograd o infrastrukturnim projektima razgovarao sa liderima srpskog entiteta, ali te teme se tiču odnosa dve države - ističe Popov.

Zajednički nastup na stranim tržištima i podizanje morala

Vehid Šehić, kopredsednik Igmanske inicijative iz BiH, za "Blic" kaže da će se najviše pričati o projektima koji bi mogli da poboljšaju ekonomski status građana dve države.

- Osim infrastrukturnih projekata, biće reči i o zajedničkom nastupu naših firmi na tržištima drugih država, što može da poboljša standard naših građana. Ipak, smo mi mali narodi, ma šta o sebi mislili, statistička greška u Evropi - dodaje Šehić i dodaje da se neće razgovarati o teškim temama.

Teška pitanja bez "galame"

O poseti Aleksandra Vučića zvaničnom Sarajevu govorio je i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, koji je izjavio da od njegovog dolaska mnogo očekuje.

- Imam želju da prva tri suseda imaju posebno mesto u BiH. To smo uspeli sa Crnom Gorom višestruko, a na isti način to želimo da uradimo sa Srbijom i Hrvatskom. Sa Srbijom ima mnogo otvorenih pitanja, poput granice, saobraćajne i energetske instrastrukture - rekao je Čović i dodao da će se Vučić prvog dana sastati sa članovima Predsedništva, a za drugi dan planirani su sastanci sa predstavnicima Saveta ministara i parlamenta BiH.

On kaže da su čelni ljudi ovih institucija razgovarali o ovoj poseti i usaglašavali stavove sa kojima će BiH nastupiti u razgovorima sa Vučićem.

- Očekujem da saradnja bude takva da u svakom trenutku možemo komunicirati, kako bi se teška pitanja rešila na prihvatljiv način i bez galame - naglasio je Čović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online