Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.09.2017.
00:11
J. L. Petković - Vesti A

Nova Vlada na Kosovu uz pomoć Beograda: Srbi u vlasti sa Haradinajem!

Predstavnici Srba postigli su sporazum o saradnji i podržali vladu u Prištini koju će predvoditi lice sa srpske poternice Ramuš Haradinaj. Zauzvrat, Srpska lista dobila je tri ministarstva - za zajednice i povratak, lokalnu samoupravu (koja je i ranije imala) i poljoprivrede. Predstavnici Srpske liste najavljivali su da će odluku o koaliciji doneti u koordinacija sa Beogradom.

Tanjug/AP
Beograd tiho pristao: Srbi u koaliciji s komandantom OVK

Bivši haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova uhapšen je početkom januara u Bazelu po poternici Srbije. Odluku suda u Kolmaru da se ne izruči Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić je nazvao sramnom, skandaloznom, nepravičnom, nepravednom i političkom. Srbija je uputila protestnu notu, ambasador pozvan na konsultacije, a ministrima rečeno da ne putuju u Francusku naredna tri meseca.

A. Čukić

- Ukupna slika je vrlo jednostavna. Beograd se doživljava kao gubitnik. Kako će sada da se rukuju sa njim - kaže za "Vesti" analitičar Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

U kampanji svi Srbi koji su se kandidovali mimo Srpske liste koju podržava Beograd nazvani su "Haradinajevim", od Euleksa su "procurili" podaci o dokazima za martovski pogrom 2004. koji vode do Haradinajevih ljudi, a pojedini mediji i pojedinci na društvenim mrežama prozovali one koji su se sreli sa Haradinajem. Tako se pojavila i slika Dušana Janjića.

- Da li si izdajnik, zavisi od toga da li si na vlasti. Beograd je, uključujući i moju fotografiju, vrlo aktivno pomagao Hašima Tačija preko Ramuša Haradinaja, obavijajući sve legitimnom borbom protiv terorizma. Pomognuto je da (Tačijeva) lista na čelu sa Haradinajem dobije što više glasova i ujedno učvrstilo Vučićevu poziciju za koji je imao izuzetno dobar odziv na KiM na predsedničkim izborima, a naročito kad je reč o glasovima pismima, iako je rečeno ranije da toga neće biti. Sa Haradinajem su poslovno vezani krugovi u Beogradu, a podsetiću da se i prošli put u Prištini šest meseci čekalo na vladu jer je Haradinaj bio sa Samoopredeljenjem, a Srbi u početku uz njih - kaže Janjić.

Pokazali pravo lice

- Srpska lista je još jednom pokazala svoje pravo lice i narodu koga su u kampanji lagali da su svi drugi "Haradnijevi Srbi", uz čoveka koji je pobio mnogo srpskih porodica i ugasio kuće Srba, a ne samo oni "Vučićevi". Ispalo je da su oni "Haradinajevi" i oni koji će glasati za vojsku Kosova i za demarkaciju sa Crnom Gorom i sve loše što će morati da podrže, jer ni ova odluka, pa tako ni ostale ne zavise od čelnika Srpske liste već od jednog čoveka bez čijeg mišljenja ni u toalet ne smeju da odu, a kamoli nesto drugo. Ovo je sve očekivano - kaže za "Vesti" Dejan Nedeljković, građanin i direktor NGO Zeleno srce.

A. Čukić

Srbi na KiM kažu da za njih ovakva koalicija nije iznenađenje. Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju iz Gračanice ističe da je "apsolutno očekivana".

- Moramo imati u vidu osetljivost političkog momenta u pregovorima između Vlade Srbije i kosovskih vlasti o daljem ukidanju nadležnosti Srbije na Kosovu u kome su ključni akteri Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Nerealno bi bilo očekivati uključivanje trećeg aktera ili bilo kog drugog aktera koji bi nezavisno od ove dvojice funkcionisao. Imajući to u vidu, koalicija koju čine političke strukture pod kontrolom spomenutog dvojca je logično rešenje.

Ni ideja, ni programa

- Prodaja zemlje i sve češće iseljavanje porodica iz Metohije, nepostojanje egzistencije za mlade, sve manji broj učenika u školama, ugrožavanje elementarnih prava, kao što su pravo na imovinu, bezbednost, samo su neki od problema koji ugrožavaju Srbe u Metohiji. To će biti novi test za srpske predstavnike u vladi. Nismo videli jasnu platformu ni budući program rada i delovanja naših predstavnika. Ministarstvo poljoprivrede daje više mogućnosti da se pomogne ljudima. To je šansa da se ruralni predeli u kojima žive Srbi na KiM razviju i unaprede. Međutim, koliko će sve ovo biti uspešno zavisi od ljudi koji će voditi resore, ideja i mogućnosti da se izbore za te pogodnosti - kaže za naš list Darko Dimitrijević, novinar iz Goraždevca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online