Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.09.2017.
10:50
Srna A

Šta će Srbi dobiti od Haradinaja?

Institucionalna kriza na samoproglašenom Kosovu je okončana - Srpski poslanici, njih devet sa Srpske liste i jedan iz Samostalne liberalne stranke, podržali su Ramuša Haradinaja, predsednika Alijanse za budućnost Kosova, da preuzme funciju premijera.

Tanjug/AP
Šta nekadašnji haški optuženik i vođa OVK može da ponudi Srbiji: Ramuš Haradinaj

Da li će Haradinaj, nekadašnji vođa terorističke OVK za region Metohijske kotline, uzvratiti Srbima tako što će, uprkos predizbornim negiranjima Zajednice srpskih opština, staviti potpis na njen statut? 

Hoće li Haradinaj, nekadašnji haški optuženik i čovek sa srpske poternice, pomoći povratak bar nekoga od 200.000 prognanih Srba? 

Da li će imati snage i želje da zatvori osumnjičene za ratne zločine, među kojima i rođenog brata Dauta Haradinaja, ratnog i partijskog druga Fatmira Ljimaja, pretpostavljenog komandanta terorističke OVK Hašima Tačija i, minimum, još dvadesetak "veterana" zločina nad Srbima?

Srpska zajednica očekuje da Haradinaj na ličnom i primeru sopstvene porodice dokaže da je vraćena uzurpirana i oteta imovina u vlasništvu Srba, Srpske pravoslavne crkve i države Srbije. 

Da li će Haradinaj odustati od obećanja da će silom zauzeti sever Kosova i u opštinama Zubin Potok, Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić uspostaviti vlast institucija sistema samoproglašenog Kosova.

Hoće li izbor Haradinaja pomoći Srbima da bar o svetim danima i zadušnicama prisluže sveće u svetinjama i na grobljima, da albanske vlasti dozvole upotrebu ćiriličnog pisma?

Srbi su "presekli" političku agoniju Albanaca, ali srpski funkcioneri i narod i dalje smatraju da je Haradinaj - zločinac. To u svojim istupima niko ne krije. 

Jedan deo srpskih analitičara sa Kosmeta smatra da bi izbor za premijera samoproglašenog Kosova mogao pomoći Haradinaju da izbegne "ruku pravde". 

Ostaje pitanje i kakav će biti sastav pregovaračkih timova i u kojoj će delegaciji biti srpski predstavnici iz samoproglašenog Kosova nakon ulaska u Vladu u Prištini. 

- Odnos Srbije ne samo prema Ramušu Haradinaju, već i prema svim drugima koji su počinili ratne zločine neće se menjati. Nesumnjivo da pravosudni organi imaju obavezu i odgovornost da učine sve što je moguće da ih dovedu pred lice pravde i da poternica ostane na snazi - poručuje Marko Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. 

Igor Simić, zadužen u Srpskoj listi za saradnju sa medijima, navodi da "nije važno kojim loncem se gasi požar", objašnjavajući ulazak Srpske liste u novu Vladu samoproglašenog Kosova.

Haradinaj je nasledio Hašima Tačija na vrhu političke piramide u Prištini - ali, da li to znači i promenu politike nekada oličene u terorističkoj OVK? 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.09.2017. 17:05
Ne Srbi,već srpski poslanici:pare.Prodadoše dušu đavolu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online