Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.09.2017.
08:10
blic.rs A

Koliki je zaista politički domet Bogoljuba Karića?

Lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić otkrio je da hoće da bude premijer, da razmišlja da izađe samostalno na beogradske izbore ako ga SNS ne pozove, ali i ambiciozno prognozirao da PSS neće imati problema sa prelaskom cenzusa. Ipak, istraživači javnog mnjenja ocenjuju da, kako sada stvari stoje, Karićevi dometi nisu veliki, a da su mu želje veće od realnosti.

EPA/Sasa Maricic
Ima li Bogoljub Karić šansu na političkoj sceni Srbije?

Tako izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da su Karićeve procene “više nego optimistične”, što i pokazuju dosadašnja istraživanja javnog mnjenja. 

- Njegov rejting gotovo da ne postoji. Njegov PSS već godinama egzistira isključivo na konto SNS-a i potpuno je bio utopljen u koaliciju sa naprednjacima. Stiče se utisak da više ima ekonomskih ambicija i da u tom smislu želi da se vrati u život. Verujem da pokušava da ispita teren za svoj eventualni povratak na političku scenu, ali da mu je u prvom planu da ekonomski profitira. Ipak, nisam siguran da sa ovakvom snagom Aleksandra Vučića i SNS on uošte može da se vrati na teren. To se neće promeniti sve dok Vučić i SNS ne budu na silaznoj liniji. A suviše mu je veliki rizik da padne u nemilost SNS i Vučića - smatra Klačar. 

Brojke kojima raspolaže Karić su, kako dodaje Klačar, daleko od snage PSS, ali i mesta premijera.

- Nisam siguran da bi mogao da dođe do snage kakvu je ranije imao jer je tada imao medijsku mašineriju i ekonomsku moć. S tim na raspolaganju mnogo je lakše doći do političkog uticaja - podseća Klačar. 

Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić, međutim, kaže da je Karić kao ličnost prepoznatljiv, ali da to nije dovoljno. 

- S Karićem je specifična situacija, on je prepoznatljiv, ali PSS nije potpunosti isplivao i građani ga ne percipiraju kao stranku koja je u izbornoj trci. Kad se bude stavila u ponudu, onda ćemo tek moći da kažemo koliku podršku ima. Kao ličnost Karić je dosta popularan, izaziva pažnju, što pozitivnu što negativnu, ali njegova stranka mora da izgradi infrastrukturu, a on mora da dovede još ličnosti koje bi bile prepoznatljive - napominje Pejić. 

Male su verovatnoće, kako prognozira Pejić, da se Karić zaista odluči za samostalni nastup.

- Sigurno će gledati da ide sa SNS, ali i priprema teren da izađe i sam na izbore. U njegovom je interesu da sa što manje rizika ulazi u izbornu trku - zaključuje Pejić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online