Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.09.2017.
00:24
J. Arsenović - Vesti A

Tači: Beograd će nas priznati

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izjavio je da je vreme za novu, odlučujuću fazu dijaloga Beograda i Prištine i da su za to zainteresovani i Vašington, Brisel i zemlje regiona. "To znači izvesnu integraciju Kosova u organizaciju Ujedinjenih nacija i bržu evropsku perspektivu Srbije", rekao je Tači za Glas Amerike.

EPA//Valdrin Xhemaj
(Ne)realni optimista: Hašim Tači

On je ponovio da će "raditi na punoj normalizaciji državnih odnosa sa Srbijom kao i na tome da Kosovo ubrzo postane članica UN".

- Ali, što se tiče priznavanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti i o tome će odlučiti srpske institucije. Ne možemo im nametati vremenske okvire ili njihovu agendu u vezi s priznavanjem Kosova - dodao je Tači.

Podsetimo, pre dva meseca Tači je govorio da očekuje da se sve nabrojano okonča do kraja ove godine.

Moskva traži crno na belo

Ovako decidirana i nekoliko puta ponovljena tvrdnja da je na delu završna faza pregovora koja će rezultirati članstvom Kosova u UN i da će Beograd priznati nezavisnost srpske južne pokrajine uklapa se u nezvanične informacije koje kruže po beogradskim opozicionim krugovima

Izvor "Vesti" u jednoj opozicionoj stranci tvrdi da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić kod zvaničnika u Vašingtonu obavezao da Srbija neće ometati članstvo Kosova u UN. Takođe, i da bi do kraja godine Kosovo trebalo da dobije status posmatrača u najvažnijom međunarodnoj instituciji.

Vuk Jeremić: Zapadu obećana nezavisnost

Vučićev poziv na unutrašnji dijalog o Kosovo i Metohiji, ulazak kosovskih Srba u vladu Radmuša Haradinaja optuženog za ratne zločine, i iznenadni odlazak direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Rusiju, za mnoge u opoziciji samo su neki od vidljivijih pokazatelja da Beograd ubrzano radi na pripremanju domaće javnosti da je "nezavisno Kosovo surova realnost na koju treba staviti tačku".

Vuk Jeremić, bivši šef srpske diplomatije i nekadašnji predsedavajući Generalnom skupštinom UN sa nesumnjivo dobrim međunarodnim kontaktima, izjavio je juče da je "aktuelna vlast obećala Zapadu da će priznati Kosovo".

- Ne mogu da vam kažem dan, lokaciju, da sam bio prisutan na tom sastanku, niti sam razgovarao sa nekim ko je bio prisutan i to čuo. Ali, ukoliko posmatrate kontinuitet razvoja kosovske priče u prethodnih pet godina, načina na koji se vlast postavlja u tom periodu, zatim načina na koji opšti sa Zapadom i poruke koje dolaze sa Zapada, to je više nego očigledno - rekao je Jeremić.

Od istog izvora "Vesti" saznaju da je Beograd zatražio od Rusije da prilikom glasanja njen ambasador ne uloži veto za članstvo Kosova u UN. Moskva je poručila da nema ništa protiv, ali od Beograda traži da se sve stavi na papir. Naime, Rusi su poučeni neprijatnim iskustvom od pre sedam godina kada je Srbija preko noći odustala od teksta rezolucije o Kosovu i prilagodila ga interesima Brisela izostavljajući rečenicu da "jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja".

Moralna odstupnica

Držeći se rečenice Vladimira Putina da "ne može biti veći Srbin od Srba", Rusija insistira na pisanom tragu koji će za nju biti moralna odstupnica u istorijskim knjigama kada se postavi pitanje zašto se u UN povukla sa branika teritorijalnog integriteta bratske i pravoslavne Srbije.

Aktuelna srpska vlast nalazi se u sasvim drugačijoj situaciji. Režim u Beogradu, oličen u predsedniku Aleksandru Vučiću, treba da ostavi pisani trag da je sam insistirao kod Rusije da kao stalna članica Saveta bezbednosti ne sprečava ulazak otcepljenje pokrajine u UN, čime bi Kosovo praktično zaokružilo nezavisnost.

Na direktno pitanje "Vesti" da li je tačno da se zvanični Beograd obavezao da neće stajati na putu članstva Kosova u UN i da su srpske vlasti tražile od Rusije da ne uloži veto, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, inače član vladajuće SNS, odgovorio je veoma kratko.

- Beograd sve čini i neće dozvoliti da Kosovo kao samoproglašena država postane članica UN - rekao nam je Drecun.

Na opasku "Vesti" da to ne zavisi od Srbije, ako nema podršku Ruske Federacije, Drecun je uzvatio:"Podršku imamo i imaćemo je".

Biće suđenja

Jeremić veruje da su nacionalni interesi tretirani na način koji će zahtevati krivični postupak protiv aktuelne vlasti.

Na primedbu da javno najavljuje procese, a da nema dokaze da je iko obećao priznanje nezavisnosti Kosova, Jeremić je rekao da su suđenja "baš zato i potrebna, da bi se utvrdilo šta je ko i kome obećao".

- Biće dosta ozbiljnih suđenja koja će imati svoj kraj, za razliku od onih koja je vodila ova vlast - uveren je Jeremić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online