Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.09.2017.
09:11
Vestionline, Tanjug A

Vučić i Dačić u Njujorku: Čeka ih niz sastanaka sa svetskim zvaničnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće od 18. septembra do 23. septembra u Njujorku, gde će učestvovati na Generalnoj skupštini UN, prisustvovati Blumbergovom "Globalnom biznis forumu", i imati više bilateralnih sastanaka.

N. Đurović
Aleksandar Vučić (desno) i njegov verni pratilac Ivica Dačić (levo)

Prema informacijama Tanjuga, Vučić će po dolasku u Njujork prisustvovati Samitu o održivom razvoju Svetskog ekonomskog foruma, a očekuje ga i susret sa Filipom Rezlerom, članom Izvršnog odbora tog foruma.

Sledećeg dana, u utorak, pre otvaranja generalne debate u Generalnoj skupštini UN, predsednik Srbije prisustvovaće prijemu koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš.

Istog dana, predsednik Vučić će imati i bilateralni sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim i prisustvovati prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Na marginama Generalne skupštine Vučić će se sastati sa predsednicom vlade Norveške Ernom Solberg, a imaće i bilaterni susret s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem.

Predsednik Vučić će prisustvovati i pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona - prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine.

U utorak uveče, Vučić će biti među zvanicama na prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp.

Nakon toga, Vučić će se sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a u večernjim satima prisustvovaće večeri koju priređuje Mogerini za šefove delegacija Zapadnog Balkana.

U četvrtak predsednik Srbije će održati govor u Generalnoj skupštini UN.

Tog dana su, kako nezvanično saznaje Tanjug, planirani i susreti Vučića sa predsedavajućim Generalnoj skupšini UN Miroslavom Lajčakom, predsednikom vlade Belgije Šarlom Mišelom i sa prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard.

Poslednjeg dana boravka u Njujorku, u petak, srpski predsednik ima bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom UN Guterešom.

Dačić od danas na više skupova u UN

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće, takođe, na većem broju skupova koji se održavaju u UN, sa ciljem predstavljanja stavova Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja, a danas će biti na sastanku o reformi UN kojim će predsedavati predsednik SAD Donald Tramp.

Generalna debata redovnog 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održava se od 19. do 23. septembra i 25. septembra 2017. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić će u Njujorku biti u sastavu delegacije Srbije koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Ministar Dačić učestvovaće danas na Sastanku na visokom nivou o reformi UN, kojim će predsedavati predsednik SAD Donald Tramp, kao i na radnom doručku ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana sa komesarom EU za politiku susedstva i proširenje, u organizaciji Regionalnog saveta za saradnju, 20. septembra.

Istog dana učestvovaće i na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja, kao i u otvorenoj debati Saveta bezbednosti UN o reformi sistema mirovnih operacija.

Sledećeg dana, predviđeno je i njegovo učešće na neformalnom ručku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI), u organizaciji Belorusije.

Učešće na generalnoj debati biće prilika i za realizaciju brojnih Dačićevih bilateralnih susreta.

Susreti će biti iskorišćeni za prezentaciju ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije, posebno onih na planu evropskih integracija i u vezi sa Kosovom i Metohijom, ističe se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online