Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.09.2017.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Ministarka Vučiću čuva leđa od Sabora: Zaratili Zorana i Crkva

U svakodnevnom srpskom političkom cirkusu su i Srpska pravoslavna crkva i njen poglavar patrijarh Irinej. Njih je neprijatno iznenadila poruka potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevine Zorane Mihajlović da ne pritiskaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića oko Kosova.

Tanjug
Ordenom je nisu kupili: Zorana Mihajlović

Vrh SPC je, kako podseća publicista profesor Vladimir Dimitrijević, nedavno upravo ovu ministarku odlikovao episkop šumadijski Jovan.

Dimitrijević za "Vesti" dodaje i da verovatno zbog te umišljenosti ona traži od SPC kao najstarije institucije srpskog naroda da se ne oglašava povodom otimanja svete zemlje kosovsko-metohijske, na kojoj je i njeno sedište Pećka patrijaršija.

Odricanje i od naroda

- Odreći se ne samo svetinja i grobova, nego i ogromnih prirodnih resursa, kao i svog naroda to bi bila izdaja prema kojoj bi ona Vuka Brankovića bila dečja bajka. A mi znamo kako je Knez Lazar kleo izdajnike - kaže Vladimir Dimitrijević.

- Po ko zna koji put, bahatost naprednjačke vlasti pokazuje se u izjavama njenih čelnika koji misle da mogu sve, pa i da Crkvi poreknu pravo da se stara o oblasti čije pola imena ukazuje na činjenicu da su to metosi naših manastira. Treba verovati da vrh SPC neće slušati ne samo Zoranu Mihajlović, nego ni njenog nalogodavca, predsednika Srbije, a ni njihove nalogodavce u Briselu i Vašingtonu. Jer, ako se Srbija odrekne Kosova izgubiće sve, a neće dobiti ništa. U EU nema mesta za Srbiju. Vrh SPC mora biti jasan i glasan:"Oteto je prokleto i biće vraćeno"- zaključio je Dimitrijević.

Mihajlović očekuje partnerstvo SPC tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, ali kako je navela i da pre početka razgovora ne bude vršen pritisak na šefa države, već da SPC kao vekovni čuvar naroda uticajem istinski pomogne uspostavljanju nove vrste dijaloga Srba i Albanaca.

U SPC su, prema medijskim saznanjima, neprijatno iznenađeni reagovanjem ministarke, jer se zna da je patrijarh načelno podržao inicijativu za unutrašnji dijalog i očekivao i zvaničan poziv Vučića.

Uz podsećanje da je stav SPC o Kosovu poznat, izvori iz crkve tvrde da predsednika niko nije pritiskao, pa deluje kao da ministarka pokušava da stvori razdor dvojice čelnih ljudi svetovne i duhovne vlasti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online