Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.09.2017.
10:55
Vestionline, Tanjug A

"Srbija polako, ali sigurno ide ka EU"

"Srbija postiže stalni napredak u sprovođenju ambicioznog programa političkih, pravnih i ekonomskih reformi", smatra predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister i ističe da se Srbija nalazi na dobrom putu u pogledu ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU.

EPA/Peter Steffen
Vidljiv napredak Srbije: Dejvid Mekalister

U autorskom tekstu za Juropijen vestern Balkans kaže da je to primetio tokom poslednje posete Beogradu, u avgustu, i ističe da sve dok se Srbija kreće napred, staloženo i dosledno, Brisel treba da podrži svaki korak ka zajedničkoj evropskoj budućnosti.

- Na primer, Srbija je usvojila sveobuhvatan program reforme upravljanja javnim finansijama, kao i važne zakone koji se odnose na regulatornu reformu, plate u javnom sektoru i administrativne postupke - naveo je.

Istakao je da je razvijena strategija za elektronsku upravu, usklađen je njen pravni okvir i nastavljena promocija sistema zapošljavanja zasnovanog na zaslugama. Napredak je, prema njegovim rečima, takođe vidljiv i na ekonomskom planu. 

- Smanjivanjem budžetskog deficita i restrukturiranjem javnih preduzeća, Srbija je uspela da smanji domaće i spoljne neravnoteže. Prema podacima Svetske banke, očekuje se da će privreda Srbije ove godine porasti za tri odsto - precizan je Mekalister.

Primećuje, međutim, da je potrebno više napora kako bi se osigurala sloboda izražavanja, zaštita manjina, kvalitet sudstva, pristup pravdi, mere u borbi protiv korupcije i uključivanje civilnog društva u proces pristupanja. 

- Kako bi dalje napredovala na svom putu ka integraciji u EU, Srbija bi trebalo da da prioritet naporima u ovim oblastima i pokaže konkretna dostignuća - kaže Mekalister i dodaje da EU, zauzvrat, mora ostati angažovana u zemlji i čitavom regionu Zapadnog Balkana i pružiti svoju podršku kada god je to potrebno.

Ističe da se ne radi o nametanju rešenja EU, već o, kako je rekao, slušanju i napretku zajedno.
Podsetio je da je EU već daleko najvažniji donator nepovratne pomoći Srbiji. 

Trenutno je, napominje, angažovana u oko 600 projekata koji podržavaju program reformi i razvoja zemlje i pomažu u pripremama za članstvo u EU. 

- Mnogi od ovih projekata pružaju vrlo konkretne prednosti za društvo - od obezbeđivanja bolničke opreme i izgradnje vrtića, podrške inovativnim kompanijama i pomocji u borbi protiv korupcije - kaže Mekalister.

Pa ipak, ukazao je, da takvi projekti mogu dostići svoj puni potencijal i pretvoriti se u javnu podršku za EU i proces pridruživanja, jedino ako su vidljivi širom zemlje.

- Svi smo pozvani da efikasnije komuniciramo u pogledu stepena i konkretnih koristi od angažovanja EU u zemlji (Srbiji) - precizan je izvestilac EP za Srbiju.

Govoreći o regionu koji i dalje karakterišu etničke tenzije i podele, dobrosusedski odnosi, kaže Mekalister, predstavljaju osnovni uslov za postizanje političke stabilnosti koja je potrebna za integraciju u EU.

- Zato treba da obezbedimo da trenutni dijalog između Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, ide unapred i pomogne u rešavanju nerešenih sukoba između Kosova i Srbije - kazao je.

Ističe da će težnja ka članstvu u EU dati rezultate samo ako se sprovedu temeljne reforme. 

- Proširenje EU je dugoročan proces. Pravne i strukturne reforme i bilateralni pregovori neophodni su za ispunjavanje kopenhaških kriterijuma i ne mogu se izvršiti preko noći - naveo je Mekalister uveren da će svaki mali korak na evropskom putu na kraju dovesti do stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu. 

Zbog toga, ukazao je, Brisel mora da održi perspektivu članstva u EU živom i blisko da sarađuje da bismo, kako je naglasio, osigurali da zajednička vizija, zajednička evropska budućnost, jednog dana postane stvarnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online