Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.09.2017.
19:55
D. Dekić - Vesti A

Masovno gašenje nezavisnih lokalnih glasila: Medijski mrak nad Srbijom

Vukašin Obradović, direktor ugašenog nedeljnika "Vranjske", odlučio se za štrajk glađu kako bi skrenuo pažnju javnosti na besmisao borbe za slobodu medija koju vodi poslednjih godina. U međuvremenu je zbog zdravstvenih problema završio na infuziji, baš kao i velika većina lokalnih medija širom zemlje. Slučaj "Vranjskih" dokaz je da vlast namerava da zatre bilo kakvo kritičko mišljenje, kažu sagovornici "Vesti".

Medija centar Beograd
Godinama trpeo pritisak vlasti: Vukašin Obradović

Novinarska udruženja, pak, ističu da je gašenje ovog nedeljnika paradigma stanja u sferi javnog informisanja, a potez Obradovića vide kao očajnički krik pod bremenom konstantnih jakih pritisaka na nezavisne medije.

- Nadamo se da gašenje "Vranjskih" nije znak da su medijske slobode u Srbiji, bar one na lokalnom nivou, doživele konačni poraz pod pritiskom vlasti - navodi se u zajedničkom saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Otvoreno pismo Poreskoj upravi

Vukašin Obradović uputio je juče direktorki filijale Poreske uprave u Vranju otvoreno pismo u kojem joj je postavio pitanja u vezi sa gašenjem "Vranjskih". U pismu se, između ostalog, navodi i da su po objavljivanju intervjua sa bivšim direktorom Poreske uprave filijale u Vranju, pre tri meseca, novinari redakcije dobili neformalne informacije da će "Vranjske" biti podvrgnute inspekcijskoj kontroli. U pismu je naveo kada je inspekcija posetila "Vranjske", koliko brzo je usledila i druga inspekcijska kontrola, iako je rok za otklanjanje nedostataka bio 30 dana, i to bez obaveštenja jer su, kako su naveli, postojali razlozi "za neodložno postupanje i bojazan da bi obaveštavanje umanjilo ostvarenje cilja poreske kontrole". Obradović je u otvorenom pismu zapitao kakvi su to razlozi za neodložno postupanje i zbog čega je on bio duplo oporezivan, podsetivši da mu se skoro dve godine odbija polovina plate na osnovu toga što je Poreska uprava računala dobit preduzeća, na koji je plaćen porez, kao njegov lični prihod.

Tiha eutanazija

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić naglasio je u izjavi za "Vesti" da je na delu tiha eutanazija ono malo slobodnih medija koji pokušavaju da deluju kao korektiv vlasti.

- "Vranjske" postoje 23 godine i gotovo isto toliko su izložene direktnim ili indirektnim pritiscima vlasti. Bile su sinonim otpora Slobodanu Miloševiću, ali i jedan od retkih simbola otvorene kritike svih negativnosti režima koji su došli kasnije. "Vranjske" su preživele i Miloševića, a sada ih gase - kaže Lekić, ističući da profesija, ako drži do sebe, to ne sme da dozvoli.

Pare za partijske medije

Vlada Srbije je saopštila da je Medijska strategija doneta uz široku saglasnost i da je definisano povlačenje države iz medija, koji će biti finansirani preko konkursa. Negirajući da je reč o gušenju slobode medija, ukazuju da je od 2014. godine taj nedeljnik podržan sa ukupno 4,475 miliona dinara. Redakcija "Vranjskih" je obraćanje vlade ocenila kao "licemerno i cinično", ukazujući da svaka priča o sredstvima gubi smisao kada se zna da je TV Vranjska plus, televizija Srpske napredne sranke u Vranju, samo na poslednjem konkursu za sufinansiranje dobila od Grada čak 6,5 mliona dinara! Udruženje novinara Srbije saopštilo je juče da nije podržalo medijske zakone donete pre tri godine.

Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, ističe da nije reč o zatvaranju medija u Srbiji, već o gašenju nezavisnih medija. On dodaje da u Srbiji u ovom momentu postoji 2.200 što štampanih, što elektronskih medija.

- Gomilaju se promoteri vlasti od lokalnih do republičkih, uz vidan napor države da čitavu scenu pretvori u Pink. Oni su stimulisani slivanjem novca od javnih preduzeća i subvencija, praštanjem poreza, dok se nezavisni i kritički mediji pritiskaju, guše i gase poreskom, sanitetskom, vatrogasnom i kakvom već sve ne inspekcijom - kaže Sejdinović za "Vesti".

Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a, iznenađen je što premijerka Ana Brnabić, koja je bila u Vranju zbog privrednih aktivnosti, nije našla za shodno da poseti Obradovića. Podatak Vlade Srbije da je vlast od 2014. godine dala za taj nedeljnik ukupno 4,475 miliona dinara, Raković vidi kao licemeran.

- Podaci su tačni, ali ispada da su milioni darivani. To je netačno, jer je reč o konkursima za koje novac ide iz budžeta, odnosno od građana - kaže Raković.

Dvostruki aršini

NUNS i NDNV su saopštili da za napade i pretnje novinarima i medijima koji nisu po volji vlasti niko ne odgovara godinama, dok tužilaštvo i policija pokazuju neverovatnu efikasnost kad su pretnje i napadi upućeni medijima bliskim vlasti!
- Na posebnom udaru te politike su lokalni mediji koji su izloženi samovolji lokalnih političkih kabadahija koji imaju veoma ograničeno i siromašno tržište, a i to siromašno tržište je u velikoj meri zavisno od vlasti. U ovakvoj situaciji ni građane, ni nevladin sektor, ni međunarodne organizacije ne bi trebalo da iznenadi ako se Srbija veoma uskoro, jednog jutra, probudi bez ijednog slobodnog profesionalnog medija - navodi se u saopštenju.

Konkursi kao način pritiska

Na braniku informisanja na krajnjem jugu zemlje preostaju "Jugpres" i leskovački list "Nova naša reč", a glavna urednica "Jugpresa" Ljiljana Stojanović ističe da se sufinansiranje medija, umesto podrške objektivnom informisanju izrodilo u dotiranje onih koji podržavaju vlast.

- Nažalost, sufinansiranje projekata o informisanju o problemima i pojavama u društvu pretvorilo se u suprotnost, odnosno u oruđe vlasti za gušenje medija. Komisije koje odlučuju o tome uglavnom su sastavljene od ljudi koji odgovaraju lokalnoj vlasti, a zloupotrebljen je i status nezavisnog eksperta, jer su i na to mesto postavili svog čoveka - pojašnjava Stojanović.

Ona ističe da vlast na krajnjem jugu Srbije formira svoje, uglavnom TV stanice i sajtove koji dobijaju gomilu para.

- Konkursi za sredstva predstavljaju legalizaciju otvorenog pritiska na medije koji nisu naklonjeni vlasti, već objektivnom informisanju. Budući da je u ovom delu zemlje privreda nerazvijena, teško se može dobiti novac na ime oglašavanja od preduzeća. Neki čak ne smeju da uplate reklamu u strahu od vlasti, kao što se i građani plaše da se pretplate na novine - pojašnjava sagovornica "Vesti".

Ona napominje da je lokalna samouprava drastično smanjila iznose za leskovačke nezavisne medije, a da pored tog postoji još milion različitih načina gušenja medija.

Kolege podržale Obradovića

Protestom ispred Vlade Srbije podršku glavnom uredniku "Vranjskih" dali su brojni novinari koji su okarakterisali stanje u medijima kao "sve gore".
- Obradović se pobunio u ime svih novinara koji trpe strašne pritiske - rekao je Ilir Gaši, direktor Fondacije "Slavko Ćuruvija" i istakao da, ako se to stanje nastavi, Srbija ostaje bez slobodnih medija.
Tamara Skroza, članica Saveta za štampu, najavila je nova okupljanja, a novinar BIRN-a Slobodan Georgiev pozvao je vlast na "stop nasilju".
- Nemojte više da nas maltretirate, ponašajte se kao odgovorna vlast - kazao je Georgiev.
Obradović je štrajk glađu prekinuo juče na preporuku lekara, budući da je srčani bolesnik sa dva ugrađena baj-pasa. On je, kako prenosi N1, stabilno posle terapije koju je primio zbog dehidratacije organizma. Obradović je smešten na odeljenje Zdravstvenog centra u Vranju.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online