Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.09.2017.
18:30
Z. Mirković - Vesti A

"Ne damo Kosovo, ali nam treba mir"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN poručio da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu uslov za razvoj tog regiona, da je Srbija posvećena tom cilju i da će podržati jačanje uloge UN, ali i da "ne damo Kosovo, niti odustajemo od vojne neutralnosti."

EPA/Andrew Gombret
Balkan mora da se drži zajedno: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije je naglasio da je bitno da govori o celom Balkanu, posebno njegovom zapadnom delu, "jer bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo naše probleme."

SAD plaćaju Prištini

Govoreći o pogledima na kosovsku nezavisnost i pozicije SAD, Vučić je istakao:
- Mi i Amerikanci se po tome ne slažemo. Oni su priznali nezavisnost Kosova, oni im pomažu u prikupljanju glasova za ulazak u Unesko. Imamo suprotan stav po tom pitanju, ali su Amerikanci važni partner Srbiji. Bez Amerikanaca nema rešenja o kakvom god rešenju govorili u savremenom svetu - ukazao je on.

On je naveo da je uslov broj jedan za prosperitetnu budućnost u regionu očuvanje mira i stabilnosti i u tom smislu podvukao da Srbija puno investira u region. Predsednik je istakao i važnost puta Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji. On je napomenuo da je Unija najbitniji trgovinski i investicioni partner Srbije, a put ka uniji je put ka većoj stabilnosti i ekonomskog napretka i jačanja demokratije.

"Verujemo da je ta politika ona kojoj se, i pored poteškoća u samoj EU, ali i u državama kandidatima, moraju posvetiti na najbolji način. Želimo da budemo deo EU, ali su ponekad narodi na Balkanu i u Srbiji tertirani drugačije nego drugi", rekao je Vučić i dodao da ne tražimo da se naš put u Uniju ubrza, već da budemo tretirani kao članice primljene od 2004. godine.

Predsednik Srbije poručio je i da je "postizanje političkog rešenja sa Kosovu nacionalni prioritet, pitanje koje ima veliki uticaj na našu ekonomiju".

- Znate da ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - podsetio je Vučić i pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u Unesko.

Srbija neće priznati Kosovo, naveo je, ali i kazao da ulaže napore da se nađe rešenje koje će omogućiti napredak, mir i stabilnost u regionu.

Ocenio je da je u briselskom dijalogu Beograda i Prištine dosta postignuto, uz ne baš lake kompromise i to sa obe strane, te dodao da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online