Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.09.2017.
19:26
blic.rs A

NATO vežba u Tuzli, sledeća lokacija - Srbija?

Posle vežbi NATO i partnera koje su trenutno u toku u Tuzli, sledeće godine lokacija održavanja mogla bi da bude na teritoriji Srbije.

EPA//Valdrin Xhemaj
Da li će se sledeće NATO vežbe održati u Srbiji?

Među zvaničnicima severnoatlantskog vojnog saveza uveliko kruži ova glasina, a čak je i srpskoj strani već sugerisano da se potraži pogodna lokacija. Nagađa se da bi to moglo da bude u okolini Beograda. Štaviše, prošle godine u ovo vreme predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je na sastanku sa NATO zvaničnicima kada je ideja o održavanju takvih vežbi u Srbiji i začeta. Ipak, niko nije bio spreman da ih zvanično i potvrdi s obzirom na to da se čeka konačna odluka.

Dok se ona ne ozvaniči, sutra će čak 39 zemalja učestvovati na vežbama "Bosna i Hercegovina 2017", kada će na sedam lokacija vojnici i spasioci NATO i partnerskih zemalja - među kojima je i Srbija - trenirati kako da odbrane stanovništvo od jedinih zajedničkih neprijatelja: prirodnih nepogoda i tehnoloških akcidenata.

Pretpremijera vežbi održana je ovog ponedeljka u kampusu u Tuzli. Dva katastrofična scenarija predvidela su spasavanje civila iz hemijskog akcidenta i lančanog sudara. U okviru prvog, mogli smo da vidimo direktnu saradnju američkog robota, koji je izviđao težinu kontaminacije, italijanskih spasilaca, ukrajinskih timova za dekontaminaciju i španskog drona.

U drugom, podjednako dramatičnom, BiH medicinski timovi uz pomoć dva helikoptera spasli su povređene u sudaru automobila...

Scenariji: Zemljotres, hemijski akcident, poplave...

Vežbe u BiH će se održavati na sedam lokacija: četiri u okolini Tuzle, dve u Živinicama i jedna u Lukavcu. Scenarija će takođe biti sedam: zemljotres, incident u rudniku, hemijski akcident, radiološki akcident, automobilska nesreća, poplava i spasavanje visokog rizika.

Sorin Dukaru, pomoćnik sekretara NATO za bezbednosne izazove, kaže da je ovo prva vežba te vrste u BiH.

- Ona pokazuje praktičnu dimenziju naše saradnje i predstavlja konkretan način da se unapredi saradnja NATO i partnera. I to je suština NATO već 70 godina: zemlje koje rade zajedno na zajedničkom izazovu - rekao je on.

Prema rečima ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića, "ljude povezuju lepi događaji, ali i nesreće".

- Petinu teritorije BiH pogodile su poplave 2014. Još se oporavljamo od te nepogode u kojoj nam je podršku pružilo 850 spasilaca iz 22 zemlje. Sada BiH želi da pomaže drugima u nevolji, pogotovo u regionu. Ova vežba je prilika da pokažemo spremnost da se nosimo sa najtežim situacijama - rekao je on.

U srpskom timu 26 spasilaca

Srpski tim, u kojem je 26 pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a, na vežbi u BiH baviće se spasavanjima na vodi i iz ruševina u urbanom okruženju. Srpski spasioci, koji su iskustvo sticali u brojnim akcijama, podeliće znanje sa kolegama iz regiona, ali i dalekih zemalja poput SAD, Belorusije i Pakistana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online