Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.09.2017.
20:01
sputniknews.com A

Evo zašto papa neće da prizna Kosovo

U Vatikanu se boje da bi priznanjem Kosova poremetili brižljivo građene puteve ka papinoj poseti Moskvi. U slučaju priznanja, ugrožena bi bila i ta poseta, ali bi Latinoameričke zemlje mogle da se ugledaju na Vatikan u odnosu prema južnoj srpskoj pokrajini. Tu je opasnost za Srbiju, piše Sputnjik.

Tanjug
Papa Franja

"Priznajte Kosovo. Prvo priznaj grehe..."

Ne znamo da li je Hašim Tači takozvani predsednik Kosova od poglavara rimokatoličke crkve pape Franje tokom posete Vatikanu zatražio i oprost za svoje grehe, ali znamo da je od svetog oca zatražio da prizna Kosovo kao državu.

- Trenutno su šanse da Vatikan prizna Kosovo veće nego što su bile. Godinama Vatikan drži vrlo oprezno odstojanje od celog tog problema. Vatikanska politika je bila orijentisana na odlaganje i izbegavanje priznanja upravo zato što Vatikan u čitavom albanskom kompleksu, čiji je Kosovo deo, vidi islamsku opasnost i zato nije hteo da antagonizuje hrišćanske crkve makar one bile i pravoslavne - smatra Vladeta Janković, bivši ambasador u Vatikanu.

Tači prvi put u privatnoj poseti Vatikanu

On kaže da se vest o najavi unutrašnjeg dijaloga u Srbiji o Kosovu, za koji on smatra da vodi ka nekoj vrsti postizanja konsenzusa o priznanju Kosova na ovaj ili onaj način, proširila u svetu. U svetlu toga, Janković objašnjava da u Vatikanu vrlo pažljivo osluškuju šta se dešava, pa sa te strane gledano, oni ne bi hteli da ostanu na kraju, ako Srbija prizna Kosovo.

- Dosad Tačija nisu primali u privatnu posetu. Iako je dolazio u Vatikan, stalno je bio na marginama, a ovaj put ga je primio i papa i čovek koji je, da tako kažem, predsednik vatikanske vlade, i to su znaci koji ne slute na dobro - procenjuje Janković.

Sami smo krivi ako Vatikan promeni mišljenje

On napominje da Vatikan ne bi sasvim sigurno "sutra" promenio stav prema Kosovu, jer su suviše oprezni kad je ta tema posredi, ali je verovatnoća da to učine sada veća nego što je bila, i za to smo krivi mi.

Priznanje Vatikana i te kako bi, dodaje Janković, uticalo na ostale države da priznaju Kosovo, posebno kada je reč o latinoameričkim državama, u kojim je Vatikan jedan od bitnih faktora u formiranju njihove politike. Ono što bi, međutim, moglo da utiče na odluku Vatikana, bar na neko vreme, jeste činjenica da se pregovara o papinoj poseti Moskvi.

- Neku nadu da Vatikan ipak ne bi priznao Kosovo ostavlja pretenzija Rima da dođe do direktnog susreta, tačnije rečno, do papine posete Rusiji. To je njima bitno. I oni se boje da bi priznavši Kosovo poremetili sada te već brižljivo građene puteve koji pripremaju takav susret u Moskvi i zato smo, između ostalog, i mi kao Srpska pravoslavna crkva i država Srbija važni Vatikanu --objašnjava Janković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online