Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.10.2017.
18:11
D. N. Petrović - Vesti A

Sandžaku prete krv i osveta

Smrt Fahrudina Skarepa (22), mladića iz sela Pokrvenik na Pešteru, koga je pod još nerazjašnjenim okolnostima u noći između 29. i 30. septembra na punktu kod sela Dolovo ubio tutinski policajac Rajica Belojica izazvalo je buru reakcija u celom Sandžaku, Srbiji i dijaspori.

wikipedia.org/Julian Nitzsche
Strah zavladao gradom: Prividni mir u Tutinu

Policajac je uhapšen i određen mu je pritvor od 30 dana, a posebna komisija MUP-a Srbije istražuje slučaj. Uprkos tome, na društvenim mrežama izbio je neviđeni rat onih koji tvrde da je policajac pošteno radio svoj posao i da je samo branio sebe i svoje kolege i drugih koji Belojicu nazivaju zločincem i četnikom.

Dobrodošlica Erdoganu

Protest u petak?

Na društvenim mrežama nepoznate osobe pozivaju sve žitelje Sandžaka da u petak u Tutinu organizuju protestni skup. Još se ne zna ko stoji iza ovih poziva i šta je krajnji cilj. Građani Tutina ističu da ne žele tenzije i da samo žele pravdu i pravnu državu i u ovom delu Srbije.

Ima čak i onih koji pozivaju na ubistvo policajca i likvidaciju njegove dece i cele porodice po principu oko za oko, zub za zub. S druge strane, pojavljuju se i komentari u kojima se poručuje da je policajac "dobro postupio" i da je ubijenog "trebalo i da overi" što samo podgreva ionako mučnu situaciju.

Na mnogim portalima, registrovanim i neregistrovanim, oglašavaju se razni nacionalisti i šovinisti koji nemili događaj kod Tutina koriste da izazovu međunacionalne sukobe i nemire u Sandžaku. Mnogi koriste Skarepovu smrt za rasplamsavanje strasti pred posetu Novom Pazaru predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koja je najavljena za sredinu iduće nedelje.

U osudu zločina na svoj način uključile su se i pojedine partije i udruženja u Novom Pazaru. Jedni traže punu istinu o nemilom događaju i pozivaju na mir i smirivanje tenzija, dok drugi iznose optužbe na račun države i MUP-a.

SDA Sandžaka, čiji je lider Sulejman Ugljanin, najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra policije Nebojše Stefanovića koga optužuju da je svojim neistinama pokušao da opravda svirepo ubistvo Fahrudina Skarepa.

Pretnje stižu i deci

Dragan Novović, advokat policajca Rajice Belojice, kaže da pretnje stižu porodici i deci njegovog klijenta.
- Oni su na sigurnom van Tutina i pod zaštitom policije - objasnio je Novović.
U međuvremenu, Viši sud u Novom Pazaru odredio je pritvor od 30 dana policajcu Rajici Belojici po dva osnova: zbog opasnosti da bi sa slobode mogao da utiče na svedoke i zbog uznemirenja javnosti. Tužilaštvo ga tereti za ubostvo iz člana 113 Krivičnog zakonika, te mu preti kazna od pet do 15 godina zatvora.
Međutim, advokat Novović tvrdi da je policajac samo obavljao svoju dužnost i da nema razloga za pritvor. Novović na osnovu dosad saslušanih svedoka očekuje da ga Apelacioni sud pusti iz pritvora.

Režija iz Beograda

"Na osnovu izjave policajaca koji su bili na mestu događaja, očigledno je da je reč o dobro osmišljenom, planiranom i stručno izvedenom zločinu, naloženom iz vrha MUP-a s ciljem da se skrene pažnja javnosti sa socijalnih protesta i nezadovoljstva građana širom Srbije", naglašava se u saopštenju SDA.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je još oštrije. Naime, ono tvrdi da je ubistvo Skarepa posledica brojnih zločina i nerazjašnjenih ubistava iz devedesetih godina prošlog veka koji se samo nastavljaju. I u BNV-u smatraju da je ubistvo "režirano iz Beograda".

Oglasio se i Savet za bezbednost u Tutinu koji traži hitnu istinu o celom događaju i poziva građane na mir i očuvanje bezbednosti. Predsednik ovog tela Adnan Šehović takođe optužuje ministra Stefanovića da je svojim ishitrenim i preuranjenim izjavama u kojima brani policajca Belojicu dodatno zakomplikovao situaciju.

Čelnici policije ostali pred vratima

Dženaza Fahrudinu Skarepu obavljena je u selu Pokrvenik kod Tutina. Lokalni mediji navode da su čelnici Policijske uprave u Novom Pazaru pokušali su dan nakon ubistva da posete porodicu ubijenog mladića, ali nisu primljeni u kuću.
Kao što smo pisali, Rajica Belojica je s još nekoliko policajaca bio na punktu koji je postavljen radi sprečavanja šverca cigareta iz Crne Gore u Srbiju. Prema nezvaničnim informacijama Fahrudin Skarep odbio je da se zaustavi, pa je prvo udario u policijski automobil, a potom se kolima ustremio na dvojicu policajaca koji su jedva uspeli da izbegnu gaženje. Isti izvori navode da je Belojica tada pucao i metak je prošao kroz prozorsko staklo i pogodio Skarepa koji je kasnije preminuo u novopazarskoj bolnici. U kolima nije bilo cigareta, droge ili oružja, već samo veća suma u evrima. Navodno je bilo oko 10.000 evra, te policija sumnja da je pošao da kupi cigarete od krijumčara.
Međutim, Skarepova rođaka iznela je drugačiju verziju za medije.
- Kada je Fahrudin naišao kolima, oni su mu rekli da stane. Odgovorio je da nema potrebe jer ne nosi ništa, ali je policajac zapucao. Nije trebalo da mu puca u glavu, mogao je samo da ga rani. Pa zar da ga ubiju zbog cigareta - kroz suze pita rođaka koja kaže da hapšenje Belojice neće biti uteha za Skarepove roditelje i tri sestre.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online