Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
18:30
D. N. Petrović - Vesti A

Sandžaklije prete Asocijacijom opština

Uprkos kiši, susnežici i izuzetno hladnom vremenu, veliki broj meštana Tutina i pešterskih sela okupio se na protestu koji je povodom nedavnog ubistva Fahrudina Skarepa (22), mladića iz sela Pokrvenik, organizovala Nevladina organizacija Zambak iz Tutina.

youtube.com/Sandzacka TV Mreza
Okupljeni nose transprent sa likom ubijenog Fahrudina Skarepa

Okupljeni na protestu postavili su više zahteva nadležnima u Srbiji i državi ostavili rok do 16. oktobra da ispune njihove zahteve, a ukoliko se to ne dogodi, najavili su nova okupljanja, pa čak i mogućnost formiranja Asocijacije sandžačkih opština koja bi radila na ispunjenju njihovih zahteva.

Poziv iz tužilaštva

Iako je bilo predviđeno da se okupljenim građanima obrati i Mirsad Omerović, koji je kobne noći bio u kolima sa ubijenim Skarepom, Naser Bakić je okupljenim građanima rekao da mu to nije dozvoljeno jer je "iznenada pozvan u novopazarsko tužilaštvo"

Povod za okupljanje građana bila je tragedija koja se dogodila u noći između 29. i 30. septembra, kada je Fahrudina Skarepu, prilikom potere za švercerima cigareta, u selu Dolovo, ubio policajac Rajica Balojica, koji je uhapšen.

- Narod je ustao jer je Fahrudin Skarep ubijen potpuno nevin. Nikakav otpor nije pružao policiji, nije bio naoružan, nije tačno da je kolima hteo da povredi policajce, kod njega nisu nađene švercovane cigarete... Tražimo pravu istinu o ovom zločinu i teroru koji godinama u Tutinu i na Pešteru sprovodi deo korumpirane i kriminalizovane policije. Dosta je bilo stradanja nedužnih ljudi, zataškavanja i prikrivanja - istakao je Naser Bakić, glavni govornik na protestu.

Skandiranjem "lopovi" i "ubice", okupljeni građani su tražili smenu načelnika tutinskog MUP-a Nermina Zećirovića i komandira Saše Savića, ispitivanje pozadine ubistva Fahrudina Skarepa, oštro kažnjavanje svih koji su umešani u ovaj i druge zločine počinjene na Pešteru i uklanjanje iz policije i BIA onih koji su, kako je istaknuto, devedesetih godina i kasnije batinali nedužni narod u ovom kraju. Od ministra policije Nebojše Stefanovića traženo je da se izvini porodici ubijenog Skarepa i narodu u Tutinu, jer je svojim "ishitrenim izjavama stao na stranu ubice, a optužio žrtvu".

Na protestu nisu bili samo Bošnjaci, kojih je najviše u Tutinu, već i Srbi, Albanci i pripadnici drugih nacionalnosti.

- Živimo u slozi i većina policajaca su pošteni ljudi. Protest nije uperen protiv bilo koje vere ili nacije, već želimo da se stane na put nasilju. Želimo da se oslobodimo terora i onih koji nas terorišu, želimo pravdu i poštovanje zakona i ništa više. Raščišćavanje u policiji koje dugo tražimo i čekamo svima bi dobrodošlo i svi bismo odahnuli - dodao je Bakić.

Skup je protekao u miru, a učesnici su organizovali i protestnu šetnju ulicama Tutina. Od političara prisustvovao je samo Jahija Ferhatović, poslanik BDZ.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online