Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.10.2017.
12:51
Radio Slobodna Evropa A

Povećanje plata i penzija? Predizborno bacanje mrvica narodu

Zašto je Srbija među zemljama sa najnižim zaradama u Evropi, kako to da ministri i visoki vladini funkcioneri žive luksuzno iako imaju relativno skromne plate, kako je ministar Aleksandar Vulin sa platom od 800 eura kupio stan od 240.000 eura, da li se povećanjem plata i penzija kupuju glasovi uoči predstojećih izbora u Beogradu? To su pitanja na koje pokušava da odgovori Radio Slobodna Evropa.

Tanjug
Ovoliko povećanje... Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Vučić obećavao plate od 500 evra, ali...

U Srbiji se vodi polemika da li je u pitanju stvarno povećanje plata i penzija, kao što kaže vlada, ili samo vraćanje onoga što je zaposlenim u javnom sektoru i penzionerima oduzeto novembra 2014. godine, kao što tvrde vladini kritičari.

- Penzioneri čije su penzije novembra 2014. godine bile preko 40.000 dinara posle ovog povećanja neće imati onoliko koliko su tada imali. To se odnosi i na one zaposlene u javnom sektoru koji će dobiti povećanje od pet posto, jer neće svi dobiti deset procenata. Možda će neki nominalno imati više, ali, ako se uzme u obzir rast cena za ove tri godine, malo ko će realno imati više - objašnjava poznati ekonomski novinar Milan Ćulibrk i dodaje:

- Kod nas postoji izreka - ako laže koza, ne laže rog. Vučić je svojevremeno obećao da će do kraja 2017. godine prosečna plata u Srbiji biti 500 evra. Posle je to smanjio na 450. Brojke su neumoljive. Setimo se kolike su bile prosečne plate u vreme Ante Markovića. Zato je demagogija pričati da će plate biti veće nego ikada. Nažalost, zarade u Srbiji su među najnižim u Evropi.

"Vučić je naučio da meša babe i žabe"

Postavlja se pitanje kako onda Vučić može da tvrdi da će nakon ovog povećanja plate u javnom sektoru biti veće nego ikada? On poručuje kritičarima: "Prekinite da lažete. Nastavnik u srednjoj školi imaće platu za 11 odsto veću nego što je imao pre smanjenja". Ko ovde laže?

- Predsednik Vučić je navikao da govori šta hoće. Bilo bi dobro da vidimo kako je on tu računicu izveo. Vučić je naučio da meša babe i žabe, uzima jedne brojeve odavde, druge odande i izlazi sa računicama koje su poluistinite. Njegove računice u načelu nisu tačne - tvrdi ekonomski novinar Mijat Lakićević.

- Sigurno je da ni posle ovog povećanja velikom broju građana Srbije plate i penzije neće biti vraćene na nivo od pre tri godine. Čak i oni koji budu imali minimalno realno povećanje to neće osetiti, jer standard ovde već godinama pada. Zadatak vlade je da obezbedi rast ekonomije i rast plata i penzije, a naša vlada se ponosi činjenicom da su plate samo malo manje nego što su bile pre tri godine. To je apsurdno - dodaje Lakićević.

- Međutim, Vučić se ne oslanja samo na marketing i na režimske medije. Da bi obezbedio birače on koristi silu, ucene, podmićivanje. To su njegova sredstva vladavine. U svemu tome najopasnije je što se ne vidi način kako se efikasno suprodstaviti toj njegovoj mašineriji. Ja verujem da je to moguće i da su beogradski izbori velika šansa za to, ali sve zavisi od toga šta će da uradi opozicija - zaključuje Lakićević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online