Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.10.2017.
16:43
Vestionline, Tanjug A

Polemika o spomeniku Zoranu Đinđiću: Zašto strela?

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da je sramota Demokratske stranke što Zoran Đinđić do sada nije dobio spomenik, dok gradski menadžer Goran Vesić kaže da su demokrate Đinđića koristile samo za političku promociju.

Tanjug
Idejno rešenje za spomenik Zoranu Đinđiću

Živković je, gostujući na N1, rekao da je sramota demokrata nakon 2003. godine što Zoranu Đinđiću do sada nije podignut spomenik.

- Moj prijatelj akademski vajar je uradio spomenik Đinđiću i ponuđen je kao poklon Beogradu dvojici bivših gradonacelnika - (Nenadu) Bogdanoviću i (Draganu) Đilasu - naveo je Živković i onda su, kako je rekao, neke komisije odlučile da to nije dobro.

On je naglasio da "ga boli" što Đinđiću spomenik diže vlast čiji su se, kako kaže, predstavnici radovali što je ubijen.

Komentarišući idejno rešenje za spomenik, on je ocenio da "Đinđić svojim delom i likom ne zaslužuje da bude deo eksperimenta koji će biti neuspešan".

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je dobro što što se čulo od Zorana Živkovića da bivši gradonačelnici Beograda iz DS-a nisu želeli da podignu spomenik Zoranu Đinđicu, ali Živkoviću zamera što to nije rekao dok su oni bili na vlasti. 

- Ova izjava jasno pokazuje kako su se Boris Tadić i družina Đilas, Šapić i Šutanovac odnosili prema Đinđiću, odnosno koliko su ga zloupotrebljavali i koristili samo za političku promociju - rekao je Vesić za Tanjug.

Dodao je da Živković nije rekao zašto je ćutao da niko neće da podigne spomenik Đinđiću, "dok su Tadić i njegovi drugari Đilas, Šapić, Jeremić i Šutanovac bili na vlasti". 

- Podizanje spomenika Zoranu Đinđiću na predlog predsednika Republike Aleksandra Vučića je civilizacijski iskorak u našem društvu. Ovaj čin je znak poštovanja prema čoveku koji je ubijen. Tadić, Đilas, Šapić i Šutanovac to poštovanje nisu imali. Vučić ga ima i to je delom pokazao za razliku od njih - rekao je Vesić.

Idejno rešenje za spomenik ubijenom srpskom premijeru Zoranu Đinđiću, izvijena strela, koja je u jednom delu nepovratno prekinuta, ali leti u visine, autora Srđana Bajića, izazvalo je i brojne, podeljene komentare na društvenim mrežama.

Na međunarodnom konkursu kao najbolje idejno rešenje za spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću pobedila je izvijena strela koja je u jednom delu nepovratno prekinuta, ali nezaustavljivo leti u visine. 

Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Kešelj, arhitekta Petar Sazdanović, istoričar umetnosti Marina Andrić, autor zvučne instalacije je Biljana Srbljanović uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.

Srbljanovićeva objasnila zašto strela kao spomenik Đinđiću

Koautorka spomenika, dramaturškinja Biljana Srbljanović na polemiku je reagovala tekstom za portal Peščanik u kome između ostalog navodi da u pokrenutoj diskusiji Srbima "promiču bitne stvari". 

- Dok vi diskutujete o Vučiću, Vesiću, vajarskoj estetici, položaju spomenika i njegovom izgledu i zašto nije lep kao na groblju, promiču vam bitne stvari, Srbi moji - navodi Srbljanovićeva, dodajući, da što se nje tiče "strela može i u šupu".

Ona u tekstu navodi primer iz istorije Beograda, kada je tadašnji gradonačelnik Kosta Kumanudi skulpturu Pobednika "izvukao iz šupe na Senjaku u kojoj su se čuvale polomljene cevi i neki gvožđarski otpad" i postavio je na Terazije.

Tada se povodom Pobednika i njegovog mesta na Terazijama, povela polemika u javnosti o njegovom estetskom, moralnom i nacionalnom značaju, gde je "Meštrovićevog Pobednika argumentovano branila plejada tadašnjih intelektualaca".

Ipak, pod pritiskom javnosti odlučeno je da ovaj spomenik bude premešten na Kalemegdan "na visinu od sedamnaest i po metara ne zato da se što bolje vidi, već da se vidi što manje".

Ovaj potez tadašnje gradske vlasti opisan je u tekstu Srbljanovićeve kao "poraz beogradske opštine i modernog duha Beograđana" i dokaz "da konzervativizam često ume da bude razoran za savremenike, što istorija neprestano potvrđuje".

Srbljanovićeva pravi paralelu između ovog događaja iz istorije Beograda i polemike koju već sada izaziva spomenik Zoranu Đinđiću, a koji je zamišljen kao "izvijena strela koja je u jednom delu nepovratno prekinuta, ali ipak nezaustavljivo leti u visine". 

Ona je i autorka tekstualnog obrazloženja predloga za izgled spomenika gde navodi da je "strela univerzalni simbol za pravac i smer", dok "prekinuta, izvijena strela jasno evocira traumu koja ovu strelu (misao, pravac) samo za trenutak ometa, ali je nikada ne zaustavlja".

Posetioci spomenika moći će da čuju i misli pokojnog premijera putem zvučne instalacije koja "polazi od osnovne ideje unutrašnjih glasova prolaznika, misli koje beže i koje se mešaju, koje nadglasavaju i nadjačavaju jedne druge, koje zbunjuju i skreću sa strelovitog puta".

Kako navodi Srbljanovićeva, tek kada se posetioci približe skulpturi "počinju da razaznaju poznati glas sa poznatim rečenicama" dok "iz drugog nivoa dobro skrivenih i obezbeđenih zvučnika, koji se nalaze u gornjem delu prekida strele, sa unutrašnje strane, dopire glas Zorana Đinđića".

Čitava skulptura i zvučna instalacija, objašnjava Srbljanovićeva, postavlja pitanja "Šta sam ja učinio? Šta sam mogao da učinim? Šta nisam čuo, razumeo? Da li sam mogao nešto da promenim? Šta sam propustio da slušam i razumem i zašto mi se to dogodilo? Zašto to ne uradim sad? Kako to mogu da uradim sad?".

Reči i rečenice koje će se čuti putem zvučne instalacije predstavljaju ono što je Đinđić govorio "kada nije bio uronjen u dnevnopolitičke izazove".

Te rečenice, navodi Srbljanovićeva, biće "svedočenje o ovom čoveku kao o velikom misliocu i analitičaru svog vremena", a obuhvatiće "sva obeležja naše kulture, mentaliteta, našeg društva u celini".

Jedan insert iz zvučne instalacije obuhvatiće rečenice poput "Kaži ljudima istinu", "Najlakše je negde se popeti i onda pljuckati na ostale", "Morate da se umijete hladnom vodom, ako ne pomaže, da se istuširate hladnom vodom", "Da počistite svoju kuću i bukvalno, a i metaforički", "Tradicija je trag kočenja", "Spavaćete kad budete u penziji, i vi ste mlad čovek, ja vam kažem, gledajte u budućnost", "Gledajte u budućnost i tamo ćemo se sastati vi i ja".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online