Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.10.2017.
10:37
Vestionline, Tanjug A

Trgovina organima u Prištini: Medicinska sestra na suđenju povukla ranije svedočenje

Na suđenju trojici muškaraca sa Kosova koji su optuženi za trgovinu organima, medicinska sestra koja je radila na "Medikus" klinici u blizini Prištine, povukla je izjavu koju je potpisala pre 10 godina o uklanjanju bubrega jednom pacijentu.

M. Karović
Obrt u slučaju trgovine organima u Prištini: Sestra se "ne seća" vađenja organa (Foto: Ilustracija)

Mendehi Hajdari, koja je radila kao medicinska sestra na "Medikus" klinici do 2008. godine kada su je istražitelji zatvorili zbog navoda o trgovini organima, pojavila se u sredu na prištinskom Osnovnom sudu, ali je povukla svoju prethodnu izjavu koju je dala policiji, prenosi Balkaninsajt.com.

Hajdari je dala iskaz policiji 2008. godine, ali je u sredu na sudu opovrgla sve navedeno u izjavi. 

Tužiteljka Valerija Bolici pitala je da li se seća koju su još operaciju izveli pored operacije srca na prvom spratu, gde su vlasnik klinike Derviši i anesteziolog Hajdini radili, ali je Hajdari rekla da se ne seća.

Nakon toga tužiteljka ju je pitala da li se seća da je transplantacija bubrega izvršena na prvom spratu na šta je svedokinja odgovorila da sve što zna jeste da, kada su doktori uhapšeni, istražitelji su ispitali osoblje, i tek tada je shvatila da se nešto dešava.

Tužiteljka ju je upitala za izjavu koju je dala 2008, u kojoj je rekla da je učestvovala u transplantaciji organa.

Da li vam je pamćenje bilo svežije tada ili sada posle 10 godina? rekla je tužiteljka ali je svedokinja je insistirala da nikad nije dala takav iskaz. Pitali su je i za činjenicu da je 2008. izjavila da su donori i pacijenti bili iz razlicitih država, ali ponovo je bila uporna da nikad nije rekla tako nešto.

Hajdari je priznala da je potpis na iskazu njen, ali da se ne seća da ga je potpisala.

Bivšem vlasniku "Medikus" klinike, Luftiju Dervišiju, njegovom sinu Arbanu Dervišiju i glavnom anesteziologu Sokolu Hajdaniju biće ponovo suđeno zbog optužbi za učešće u kriminalnoj organizaciji u vezi sa trgovinom organima, nakon što je kosovski Viši sud odbacio njihove prvobitne presude.

Žalba sudu je inicijalno podržala presudu branjenika u martu 2016, kojom su Lufti Derviši i njegov sin osuđeni na osam godina zatvora, a Hajdini na pet.

Po tadašnjoj presudi "više nelegalnih transplantacija bubrega" dogodilo se na klinici 2008. godine. Siromašni ljudi iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana navodno su dovođeni na kliniku, nakon uveravanja da ce dobiti do 15.000 evra za bubrege.

Pravosudni tužilac Evropske unije na ovom slučaju rekao je da su primaoci transplantacije, uglavnom Izraelci, plaćali više od 70.000 evra za bubrege, prenosi "Blic".

Ali, nakon žalbene presude, Viši sud na Kosovu naložio je ponovno suđenje na osnovu neregularnosti postupka. Policija je napravila raciju na "Medikus" klinici 2008. godine, nakon što je jedan Turčin, čiji bubreg je odstranjen, pronađen na prištinskom aerodromu ozbiljno narušenog zdravlja.

Navedena klinika pominje se i u izveštaju Evropske komisije, koji navodi da su neki pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova trgovali organima zatvorenih Srba tokom bomardovanja 1999. godine.

Istražitelji su zatvorili kliniku 2008, a od tada je promenila vlasnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online