Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.10.2017.
00:36
D. Dekić - Vesti A

Glas dijaspore u "Vestima" (7): Gurnuli su nas u stranu

"Dačić, Vučić i Nikolić su sistemski uništili sve organe dijaspore, a rasejanje su isključili iz priprema za razgovore sa Prištinom", kaže za "Vesti" dr Božidar Mitrović, profesor na Univerzitetu u Moskvi.

youtube.com/Zika Sesir
Pisao Vučiću: Dr Božidar Mitrović

Rođen u Ivangradu koji danas nosi ime Berane, kao Srbin pravoslavne vere. Ponosan što je bio đak Devete beogradske gimnazije, posle koje je završio Pravni fakultet u Beogradu. Doktorat je odbranio 1996. na Pravnom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov. U Moskvi je "privremeno" od 1987. godine, radi kao univerzitetski profesor.

Prema njegovom mišljenju premijerku Anu Brnabić je na tu funkciju ustoličio predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao nestranačku ličnost, ali ona u stvari ne samo da udovoljava ideologiji Briselskih "uniseks komesara", već treba i da obavi prljave poslove.

- Potom će sve preduzeto biti svaljeno na nju kao jedinku i kompetencije koje je imao premijer. Faktički Srbija ima "premijerski politički sistem" kakav nismo učili na fakultetu i ova vlada pokazuje da ju je podmetnula većinska partija. U prljave poslove će verovatno spadati katastrofalna finansijska situacija na lokalu što je i stanje celokupnog ekonomskog sistema, pa u tom okviru i vrtoglavo uništavanje srpske porodice. Brnabićeva je Vučićeva marioneta, ali će uz pomoć inostranih faktora ona uskoro pokazati "snagu" - kaže naš sagovornik.

U odnosu države prema rasejanju najviše mu smeta "to što je trijumvirat Dačić, Vučić i Nikolić sistemski uništio sve organe dijaspore".

Neko mora da odgovara

Mitrović smatra da mora da se pokrene krivični postupak jer organi predviđeni Zakonom o dijaspori ne rade.

- Najodovorniji za to su Dačić, Vučić i Nikolić, koji je sada čak zauzeo prostorije bivšeg Ministarstva dijaspore. Odgovornost je i dijaspore, jer je za predsednika Skupštine dijaspore izabrala čoveka koji manipuliše položajem i najviše mu odgovara da organi dijaspore ne rade pošto pripada grupi iz koje je potekao i Vojislav Šešelj.

Taj predsednik je mogao je da sazove makar savete kao stalne organe, ali to ne radi. Odgovoran je i Odbor za dijasporu Skupštine Srbije pošto je grubo prekršio Zakon o dijaspori kada je produžio rad takvog predsednika, a na sve moje apele su se oglušili. Ministarstvo spoljnih poslova daje po konkursu novčana sredstva i time misli da je potkupilo mnogima savest. Za sve to neko mora da odgovara, pre ili kasnije.

- Rasejanje su isključili iz priprema za razgovore sa Prištinom kako bi mogli da postignu prljavi Briselski sporazum na štetu srpskog naroda. Tada, a i sada plasiraju boljševičku prevaru iz 1945. da treba "poći od realnog stanja na terenu", a pri tome je jasno šta se radi, jer pre nego što su pošli u Brisel nisu zahtevali prvo povratak prognanih Srba na Kosovo i Metohiju. Ovaj trijumvirat nije dopustio da Savet za statusna pitanja sistematizuje statusne probleme dijaspore i Srba u regionu. Ipak smo napravili polazni pregled i na sednici u junu 2013. i usvojena je odluka da se on uputi Skupštini dijaspore. Međutim, tadašnja čelnica Kancelarije za dijasporu Slavka Drašković stvorila je opšti haos u administraciji i nije dopustila razmatranje na haotično organizovanoj sednici u zgradi parlamenta. Savet je zaključio da se pregled statusnih problema dijaspore uputi u sve organizacije i da Savet za statusna pitanja pristupi predlaganju mera za rešavanje tih pitanja i statusnih problema dijaspore i Srba u regionu. Niko do danas nije odgovarao zbog toga što tako doneta odluka i pregled nisu dostavljeni Skupštini dijaspore.

Kako dijasporu više "vezati" za maticu objasnio je kaže pre godinu dana.

- Sve je rečeno u mom pismu Vučiću, pre godinu dana, koje sam potpisao kao predsednik Saveta za statusna pitanja dijaspore Srbije i kao predsednik Regionalne društvene organizacije Objedinjenje Srba. Naveo sam da mora da se obnovi rad Ministarstva dijaspore, organa dijaspore i Skupštine dijaspore. Mora i da se po ugledu na druge republike bivše Jugoslavije omogući da dijaspora ima najmanje četiri kontinentalna poslanika u Skupštini Srbije koji bi se birali po principu sabornosti i najviših dostignutih rezultata u privrednom i društvenom životu u svojim sredinama. Da ima pomoćnika ministra u Ministarstvu dijaspore i ministra bez portfelja u Vladi Srbije po ekonomskoj uspešnosti u inostranstvu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online