Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.10.2017.
20:11
J. L. Petković - Vesti A

Priština pod oružjem slavi nezavisnost?

Osnivanje vojske Kosova je ponovo glavna tema, izvesno povezana sa nedavnom posetom zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Jija Beogradu i zamenice generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotmeler Prištini.

EPA//Valdrin Xhema
Zapad gura u stroj: Kosovske bezbednosne snage

Sa njom je Hašim Tači razgovarao o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku, zaključivši da će "iskoristiti sve mogućnosti kako bi se transformacija izvršila putem ustavnih izmena, uz učestvovanje svih zajednica na Kosovu". Priština se navodno nada da će se to desiti uoči obeležavanja desetogodišnjice samoproglašenja nezavisnosti.

Janjić: Priprema terena

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, kaže da je Priština već napravila nacrt zakona o vojsci i da je za njegovo usvajanje potreban pristanak manjinskih zajednica, među kojima su i Srbi. On ističe da se sada radi na pripremi političkog dogovora.
- Sada je tema politička priprema oko načina kako da se usvoji, kao i da se pripremi javnost - zaključuje Janjić.

Dodatnu pometnju je napravila izjava kosovskog ministra Dalibora Jevtića, koji je nakon sastanka srpskih ministara prištinske vlade sa Gotmelerovom, gde se takođe pričalo o formiranju vojske, kazao da Srpska lista ne zatvara vrata za razgovor na bilo koju temu.

- Srpska lista ne zatvara vrata za razgovor na bilo koju temu ako se uvaže stavovi i potrebe Srba na Kosovu. Važno je, kako je rečeno, da se ne donose jednostrane odluke oko bilo koje teme. Posebno je naglašena važnost nastavka dijaloga između Beograda i Prištine jer dijalog nema alternative - navedeno je u saopštenju posle sastanka.

Očigledno je ovo izazvalo ozbiljne razmirice unutar stranke, jer je predsednik Srpske liste Goran Rakić, poznat po tome da retko daje intervjue, potrčao da odbaci svaku moguću spekulaciju na ovu temu.

- Stav Srpske liste dok sam na njenom čelu se neće menjati i on je svima dobro jasan. Srpska lista neće podržati formiranje tzv. vojske Kosova. Ja nisam bio prisutan kada je ovo rečeno i mogu samo reći da to nije stav Srpske liste. Moguće da je ministar Jevtić to rekao kao ministar u lično ime - istakao je Rakić.

On je rekao da su bezbednost Srba i ostalih nevećinskih naroda, sigurnost od islamskog radikalizma i neophodnost pune prisutnosti Kfora na Kosovu, bile teme sastanka srpskih ministara i poslanika Srpske liste sa zamenicom generalnog sekretara NATO-a.

Ovom temom pozabavio se i predsednik Aleksandar Vučić, koji je istakao da Srbija ne može da učestvuje u formiranju vojske Kosova.

- Neki pokušavaju da nas ubede da je to normalno. O tome se vode razgovori sa predstavnicima Srpske liste, ali ne verujem da će time da se saglase - rekao je Vučić.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online