Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.11.2017.
00:44
I. Kozarski - Vesti A

Rusija častila Surinam i Srbiju

Surinam je povukao priznanje Kosova, a srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je da se to dogodilo posle dugotrajnog rada i mnogih razgovora. Pritom je izostavljena činjenica da se Surinam sve bliže povezuje s Rusijom i Kinom, a da je Dačić odluku o povlačenju priznanja, prvu do sada, dobio dok je ministarka spoljnih poslova te latinoameričke zemlje Ildiz Polak Bejgl boravila u Moskvi.

EPA/Sergei Chirikov
Važna poseta: Ministarka Surinama i Sergej Lavrov

Surinam je dva puta veći od Srbije i ima samo pola miliona stanovnika. Privreda zemlje umnogome zavisi od od rude boksita. Američka kompanija Alko, koja je imala pravo na iskopavanja, nedavno je obustavila proizvodnju na kompleksu Suralko zbog iscrpenih rezervi. Pritom su Amerikanci zadržali vlasništvo nad hidroelektranom Afobaka.

Turisti stižu bez viza

Surinam živi još i od nalazišta nafte, ali su morske bušotine u rukama zapadnih kompanija od 2005. godine. Tu su još drvna industrija, banane, pirinač...

Pre dve godine iznenada su počeli da otopljavaju odnosi Surinama s Rusijom i Kinom, od koje su posle zvaničnih poseta Pekingu, preuzete hibridne sorte pirinča. A onda su povedeni pregovori o saradnji s Rusijom, iako je razmena među tim zemljama do ovog trenutka mizerna.
Rusija je ispunila glavnu želju Surinama - uvođenje bezviznog režima. Surinam ima dugu i neizgrađenu obalu na Atlantiku koja čeka investitore i turiste. Takođe je predviđena vojno-tehnička saradnja i ostaje da se vidi dokle će to da ide i o kojim količinama je reč. Takođe i saradnja u energetskom sektoru, jer Rusi žele da učestvuju u eksploataciji nafte širom sveta, a u Surinamu nisu zadovoljni monopolom zapadnih kompanija. Verovatno je reč i o izgradnji hidroelektrana s obzirom na veliki vodni resurs Surinama, a jedna ruska firma već se dala u izgradnju minielektrana.
Kosmički dogovor

Prva ljubav

Parlament Surinama je jula 2010. za predsednika izabrao bivšeg vojnog diktatora Desi Butersea koji je u mladosti sarađivao s Kubom, Venecuelom i Nikaragvom, pa je čak i nacionalizovao industriju. Posle američke intervencije u Panami 1989. i sve očitijeg slabljenja Sovjetskog saveza promenjen je kurs zemlje. Poslednjih godina Buterse se vraća starim ljubavima, o čemu je svedočila i poseta predsednika Venecuele Nikolasa Madura, naslednika socijaliste Uga Čaveza.

Sve to donosi nove tehnologije, a očekuje se i da Rusija otvori ambasadu u Surinamu, jer je tamo trenutno zastupljena iz Brazila.Surinam je takođe pristao da postane predlagač rezolucije o nerazmeštanju naoružanja u kosmosu koju na inicijativu Rusije svake godine prihvata Generalna skupština UN. To je je za Rusiju uvek veoma važno pitanje. A u slučaju Surinama i s obzirom da se u susednoj Francuskoj Gvajani (jedina teritorija EU u Južnoj Americi) nalazi kosmodrom Kuru, koji koriste Francuska, Evropska i privatna kosmička agencija Arijana.Osim mogućnosti zarade u širenja uticaja, Rusija je primila još jedan znak prijateljstva. Surinam je povukao priznanje Kosova, u čemu je prema Dačićevim rečima učestvovala i srpska diplomatija.

Kalendar preokreta

- 10. oktobar: Ruska Duma ratifikuje sporazum sa Surinamom, čime se stvara okvir za konkretne ugovore.
- 15. oktobar: Delegacija ruskih biznismena otputovala u Surinam.
- 27. oktobar: Surinam donosi odluku o povlačenju priznanja Kosova.
- 29. oktobar: Ministarka spoljnih poslova Ildiz Polak Bejgle stiže u trodnevnu posetu kod Sergeja Lavrova.
- 30. oktobar: Ivica Dačić objavljuje da je tokom noći primio notu o povlačenju priznanja.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online