Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.11.2017.
09:31
www.dw.com A

Noje cirher cajtung: Srbi se bave samo tuđim, a ne i svojim zločinima

Švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung piše o tome kako "Srbi nemaju volje da se suoče sa svojom prošlošću", prenosi Dojče vele.

S. Dančuo
 

"Individualni počinioci zločina 'oslobađaju' kolektiv krivice"

Novinar Andreas Ernst je na početku svog teksta podsetio na masovni revolt koji je izazvala spisateljica Herta Miler kada je, gostujući u Beogradu, izjavila da je bombardovanje SRJ 1999. bilo ispravno i da Srbi moraju da žive sa činjenicom da su sami sebi naneli patnje.

"O toj rečenici se može diskutovati - ne samo u Srbiji. Došlo je do medijske povike u kojoj su diferencirane reakcije ostale gotovo nevidljive. Nema kritičara koji nije pomenuo da je otac Herte Miler bio esesovac. Na sajmu knjiga je Milerova rekla da ona nije svoj otac, ali da je uvek imala potrebu da se izvinjava. Jedna kritičarka se uhvatila za tu izjavu i napisala da ni ona nije Milošević, i da ne želi da ispašta za njega. Time je dotaknut centralni problem srpskog ophođenja sa prošlošću: nedostaje razlikovanje između kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti", piše Ernst.

"Procesi pred Haškim tribunalom su bili šansa da se izvrši to diferenciranje: postoje individualni počinioci, koji 'oslobađaju' krivice kolektiv, ali ga ne oslobađaju odgovornosti da se zapita kako je došlo do tih zločina i kako slične stvari ubuduće mogu da se izbegnu. Srbija nije iskoristila šansu da to nauči. Kada je predsednik Tribunala nedavno došao u oproštajnu posetu Beogradu, premijerka Ana Brnabić se požalila da sud nije doprineo pomirenju u regionu i da je jednostrano osudio srpsku stranu. Sudija joj je suvo odgovorio da za pomirenje nije nadležan sud, već da su to države".

"Haškom tribunalu može mnogo toga da se zameri, ali..."

"Haškom tribunalu sigurno može mnogo toga da se zameri, i tačno je da nijedan Hrvat ili Kosovar visokog ranga nije osuđen. No, omiljenom argumentu u Srbiji, da su svi podjednako krivi za sve, suprotstavlja se tvrda činjenica - civilne žrtve u ratu u Bosni: ubijeno je 33.070 Bošnjaka, 4.075 Srba, 2.263 Hrvata" švajcarski list.

"Zašto u proteklih 20 godina ni u jednoj zemlje bivše Jugoslavije nije bilo suočavanja s ratom bez tabua? Pobednici (Hrvatska, Slovenija) ne vide povoda za samorefleksiju. Oni neguju dogmu o svom "čistom" ratu. Bolna pitanja se posle rata postavljaju samo gubitniku. No, klasičnih gubitnika nema. To je u vezi sa intervencijom Zapada. Ratovi u Bosni i na Kosovu su nasilno okončani spolja. Konflikt je zamrznut i potom institucionalno odslikan novostvorenim državama". 

Svi se bave samo tuđim, a ne i svojim zlodelima, zaključuje Andreas Ernst, što političke elite koriste kao oprobanu tehniku vladanja - alternativu za takvo stanje može da ponudi samo jedno "jako civilno društvo koje prevazilazi granice - a njega još nema na vidiku".

POVEZANE VESTI

Sreda 08.11.2017. 16:45
Jeste.Svi drugi sem Srba su zaboravili svoju prošlostn da ne bi opteretili svoju savest.Hajde više vi tamo počnite s nekom drugom prič,om za malu decu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online