Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.11.2017.
21:12
D. Dekić - Vesti A

Treći front: Srbija tumara u mraku

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri, ocenio je u intervjuu za "Vesti" da je Srbijom zavladao medijski i parlamentarni mrak pošto je aktuelna vlast, posle zatvaranja većine medija za drugačije mišljenje, krenula i u ukidanje skupštinske govornice opozicionim poslanicima.

V. Sekulić
Boško Obradović, predsednik Pokreta Dveri

- Proterivanje poslanika Dveri iz parlamenta krenulo je od kad smo počeli da otkrivamo afere o sprezi vrha vlasti Aleksandra Vučića s kriminalom i korupcijom. Istorija pokušaja našeg izbacivanja iz parlamenta je, inače, poprilično duga. Ako se setimo, još od republičkih izbora 2016. kad je Vučić proglasio da smo ispod cenzusa od pet odsto i kad smo se u Republičkoj izbornoj komisiji izborili za volju građana. Od tada vodimo bitku da se naš glas u čuje u parlamentu. Poslednjih nedelja je, međutim, intenzivirano naše proganjanje iz Skupštine.

Isključena su tri poslanika Dveri, a ukupno četiri opoziciona, od kojih dva šefa poslaničkih grupa, Saša Radulović i ja - kaže za Obradović koji je i šef Poslaničkog kluba Dveri u Skupštini Srbije.

Da li Vam je obrazloženo zašto ste izbačeni iz skupštinskih klupa?
- Nije. Kad sam došao na zasedanje, obezbeđenje me je zaustavilo na ulazu u salu i reklo da ne mogu da prisustvujem sednicama narednih 20 dana. Nikakvog osnova za moje udaljenje nije bilo, ali nisam dobio, čak ni dokument o isključenju. Otišao sam kod Maje Gojković da tražim pravdu, da dobijem obrazloženje zašto sam izbačen, ali i napismeno da sam isključen sa zasedanja.

Predsednica Slupštine, baš kao i prošle godine jedna članica RIK-a, tvrdi da je fizički napadnuta. Možete li da ispričate šta se desilo?
- Sve to jasno pokazuje da Srpska napredna stranka, kad nema argumente, pribegava izmišljanju, klevetama i lažima. Cela Srbija je prošle godine videla kako su pokušali da pokradu izbore, pa kako nisu imali drugo rešenje, izgovarali su se da su Dveri napravile incident. Sada opet cela Srbija vidi i čuje naša poslanička pitanja o kriminalu i korupciji u vrhu vlasti, u Vučićevom i, okruženju njegovog brata, kumova i drugih moćnika SNS, pa ponovo pribegavaju već izlizanom i potrošenom scenariju, predstavljajući nas kao nasilnike. Prava istina je da je upravo SNS faktor političkog nasilja u Srbiji.

Lažna i prava opozicija

Ima li na srpskoj političkoj sceni ideološke podele?
- Prava podela unutar opozicije je na lažnu i pravu. Lažna je ona koja ima neku vrstu dogovora sa Vučićem. Recimo, Čedomir Jovanović je bankrotirao i zavisi od Vučića i njegovih donacija, Nenad Čanak je u vlasti sa SNS-om u Novom Sadu, a Vojislav Šešelj od dolaska iz Haškog tribunala nesumnjivo ima neku vrstu dogovora o nenapadanju sa Vučićem, verovatno finansijske prirode. Njih ne mogu da tretiram kao opoziciju. Problem je i delovanje DS od kada ih vodi Dragan Šutanovac jer oni, kao što vidimo, pristaju na lažni dijalog o KiM i promenu Ustava koju Vučić inicira. Ta priča o dijalogu je maska za izdaju i predaju KiM, u koju bi predsednik Srbije da uvuče još nekog kao saučesnika. Mi nećemo, a videćemo ko će biti spreman da mu pomogne.

Zbog čega smatrate da su naprednjaci krivci za političko nasilje?
- Setimo se svih njihovih batinaša na lokalnim izborima, pa prebijanja novinara na dan predsedničke zakletve Vučića, ili kad su njihovi gradonačelnici i predsednici opština šamarali građane, poput čelnika Subotice ili Kostolca. Onda je jasno da oni koji su pravi nasilnici pokušavaju da za to optuže drugog, ali im neće proći.

Zašto Maja Gojković izbacuje po jednog poslanika Dveri sa svake sednice?
- Sada je praktično pola naše poslaničke grupe isključeno, što govori da im najviše smetamo u parlamentu. Rejting Dveri raste, a mnogo građana na nas gleda kao na jedinu istinsku opoziciju u Skupštini. Zato je cilj SNS da zaustavi naš rast i ključna pitanja koja postavljamo o njihovoj izdaji Kosova i Metohije, o sprezi s kriminalom i korupcijom, o subvencionisanju stranih umesto domaćih firmi... Vučićev režim, inače, funkcioniše tako što u fiokama stoje krivični predmeti protiv političara i tajkuna i s tim ucenjuje svoje političke saveznike i protivnike. Dveri nema u tim fiokama i nemaju čime da nas ucene. Ne plašimo se, a oni nemaju drugo rešenje, pa pribegavaju isključenju naših poslanika.

Ovenčan Crnjanskim

- Rođen je 1976. u Vraniću kod Čačka. Završio je Filološki fakultet u Beogradu, odsek Srbistika. Autor je studije "Miloš Crnjanski i novi nacionalizam", za koju je kao najbolju knjigu eseja na srpskom od 2003-2005. dobio nagradu "Miloš Crnjanski".
- Jedan je od trojice osnivača časopisa "Dveri srpske" 1999, iz čijeg kruga saradnika je 2003. formiran Srpski sabor Dveri. O Vidovdanu 2015. postaje prvi lider Dveri koje 2016. uvodi u parlament, gde je šef poslaničkog kluba sa sedam članova. Bavi se publicistikom, autor je više stotina tekstova, a imao je više od 1.000 nastupa na tribinama i medijima širom Srbije, Balkana i sveta. Objavio je knjige "Srpski zavet - srpsko nacionalno pitanje danas", "Srpska unija" i "Srpska desnica" u izdanju Catena mundi, u kojoj je radio kao glavni urednik do ulaska u parlament.
- Oženjen je, otac četvoro dece.

Kako se onda Vučić ne bavi Dverima, već prvenstveno napada Sašu Jankovića i Vuka Jeremića?
- Pominje one kojih se ne plaši. Svako pominjanje je jedna vrsta reklame i onog trenutka kad bi pomenuo Dveri i mene, Vučić bi otkrio bi da smo mu najozbiljniji protivnici. Želi to da sakrije od građana i da nas u nekom parlamentarnom mraku sve isključi sa sednica, da se naš glas više ne čuje. Inače smo različiti od ostale opozicije jer ne dozvoljavamo da nas neko gazi, maltretira i ponižava. Ozbiljno i hrabro se suprotstavljamo vlasti, borbenija smo varijanta opozicije, a koristimo se svim parlamentarnim i vanparlamentarnim nenasilnim metodama borbe.

Ko su vam eventualni koalicioni parneri na izborima?
- Od Preobraženja smo krenuli u formiranje širokog patriotskog, opozicionog saveza koji će se boriti protiv ove vlasti. Sa Milanom Stamatovićem, predsednikom opštine Čajetina i Zdravom Srbijom smo potpisali sporazum, a potom i Deklaraciju o zaštiti KiM s Narodnim pokretom Otadžbina Marka Jakšića i Slaviše Ristića. Parafirali smo i treći sporazum o saradnji s Istočnom alternativom Dragana Todorovića, bivšeg ministra. Ovim se savez ne završava, želimo razgovore i sa drugim organizacijama, udruženjima građana, sindikatima, javnim ličnostima... Svi su dobrodošli u naš široki front.

Zbog čega ste se odlučili za takvo političko savezništvo?
- Postoji front vlasti koji vode SNS i SPS i drugi iz bivše vlasti, a veliki broj građana ne voli ni aktuelni režim, ali ne želi ni povratak bivših. Zato im treba alternativa, a to su Dveri s opozicionim savezom. Naša ideja je da kao treći front izađemo na beogradske i eventualne vanredne parlamentarne izbore. Otvoreni smo i za saradnju s pravom opozicijom, posebno u borbi za fer i poštene izborne uslove i slobodu medija jer smatramo i neprestano ponavljamo da bez slobodnih medija nema ni slobodnih izbora.

Porodična deklaracija

Dveri su nedavno Skupštini Srbije predale tekst porodične deklaracije koji konkretizuje mere naše porodične politike, koja podrazumeva Ministarstvo za brigu o porodici i novu instituciju zaštitnika porodice, ali i nekoliko mera. Pre svega poreskih reformi, prema kojoj bi sve porodice sa više dece dobijale novi način obračunavanja poreza na zarade i imovinu, odnosno manje poreze već samim stupanjem u brak koji bi opadali po svakom novorođenom detetu. Tu spada i  niz drugih mera finansijska podrška trudnicama i porodiljama i poput kreditiranja kupovine stana i rešavanja stambenog pitanja mladih bračnih parova- pokašnjava Boško Obradović kako će više para ostati u novčaniku građana kada Dveri budu na vlasti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online