Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
18:11
J. L. Petković - Vesti A

Albanci drsko ignorišu ZSO

Ima oko 1.700 dana da Priština duguje Zajednicu srpskih opština i očekujem da će što pre ispuniti svoje obaveze, istakao je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, reagujući na informaciju da je period za završetak dijaloga Beograda i Prištine ograničen na još godinu i po dana.

EPA/Peter Foley
UN se zapravo ne pitaju: Uzalud vode raspravu o Kosovu

ZSO je svakako centralna tačka tih pregovora. Beograd je na njoj insistirao i njome motivisao Srbe da izađu na kosovske izbore, Priština, iako je pristala na dogovor, više od tri godine odbija njeno usvajanje. Očigledno da su razgovori u Briselu dospeli u ćorsokak.

Frustracija

- Kosovski Albanci su mislili da će kroz proces dijaloga uspeti da provuku priznanje nezavisnosti i da dobiju viznu liberalizaciju. Ništa od toga se nije dogodilo i sada postoji očita frustacija, jer imaju osećaj da je učešće Srbije u svakodnevnim političkim pitanjima sve veća - zaključuje Oliver Ivanović.

- Kraj izbornog procesa na Kosovu završava vreme za izgovore i počinje vreme za akcije, ocenio je šef Unmika Zahir Tanin predstavljajući izveštaj te misije Savetu bezbednosti UN u Njujorku. On je još dodao da je implementacija Briselskog sporazuma i dalje sporadična, uključujući formiranje ZSO.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da je Srbija spremna za kompromisna rešenja, ali i podvukao da Priština ne sprovodi dogovore postignute u Briselu. Dačić je pozvao da se bez odlaganja uspostavi Zajednica srpskih opština, ističući da je iznenađen što se taj problem ne spominje u izveštaju generalnog sekretara UN.

- Srbija je iznenađena što u izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu nije pomenuto što i posle gotovo četiri i po godine nema napretka u sprovođenju obaveza preuzetih u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština kao ključnog dela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa. Uspostavljanje ZSO za nas predstavlja najvažnije pitanje, koje bi trebalo da doprinese unapređenju zaštite interesa Srba na Kosovu i Metohiji - rekao je Dačić.

Zajednica srpskih opština je predstavljena kao spasonosno rešenje za svakog Srbina koji živi na KiM i njihovo organizaciono uključivanje u dnevni i politički život na Kosovu, podseća za "Vesti" Oliver Ivanović, predsednik GI SDP.

- To bi bio instrument uz čiju pomoć bi Srbi postali faktor. S obzirom da nema realizacije, trebalo bi da sednu svi oni koji su učesnici u njegovom stvaranju i potpisivanju. Sigurno je da su sve albanske stranke za limitiranje političke uloge Srba i zato naša strana ne treba da čeka potez Albanaca, već da krene u konstituisanje organa ZSO, što briselski sporazum i predviđa. Dosta vremena je izgubljeno, za šta su najviše odgovorne kosovske vlasti, ali krivicu snosi i EU koja je čekala, ali i naša strana koja je kukumakala po novinama, umesto da povlači konkretne poteze, ističe Ivanović.

Zamrzavanje s Tačijem

Srpska lista zamrzla je odnose s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem pošto je, kako kažu, njegova politika u segmentu koji se odnosi na položaj Srba na Kosovu antiustavna, antipravna i na štetu srpskog naroda. Ova politička partija protestuje zbog "Tačijeve odgovornosti za loš položaj Srba na Kosovu, zbog činjenice da kao potpisnik prvog Briselskog sporazuma nije učinio ništa kako bi Zajednica srpskih opština bila uspostavljena u skladu sa potpisanim sporazumom". Ističu još i da se Tači neprimereno i antipravno meša u političke poslove Srba na Kosovu i pokušava da ubaci njegove agente u srpski politički korpus.

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN pozvali su na uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja naveo je da je dijalog Beograda i Prištine u blokadi, da postoje ozbiljna pitanja koje pojedini akteri "guraju pod tepih" i da nealbansko stanovništvo strahuje za bezbednost. Zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison pozvala je Beograd i Prištinu da nastave dijalog u Briselu.

Predstavnik Kine Vu Haitao pozvao je Beograd i Prištinu da primene sporazume postignute u Briselu i izgrade međusobno poverenje. Predstavnica Francuske Ana Gegen kazala je da budućnost odnosa Srbije i Kosova leži upravo u dijalogu. Predstavnik Japana Jasuhisa Kavamura pozvao je na uspostavljanje Zajednice srpskih opština i pozdravio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online