Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.11.2017.
08:44
blic.rs, Vestionline A

Vučić danas odlučuje o vanrednim parlamentarnim izborima

Vrh Srpske napredne stranke danas će raspravljati o tome da li će uz beogradske biti održani i vanredni parlamentarni izbori, a izbor "Blica" iz SNS kaže da su u šanse 70 prema 30 da ih ipak bude.

Tanjug
Aleksandar Vučić "seče" izborni čvor

Naprednjaci će prvo na Predsedništvu izneti svoj stav o izlasku na birališta, a onda u širem sastavu i na sednici Glavnog odbora.

Uz funkcionera Nebojšu Stefanovića, za izbore je, kako tvrdi odlično upućen izvor "Blica", i Zorana Mihajlović.

- To je tema za koju treba više vremena, za koju sve činioce treba uzeti u obzir. Vučić je svestan svih pritisaka koji se pojačavaju, a već je rekao da smatra da još nije vreme za izbore. Dobar deo ljudi u stranci misli da su izbori potrebni kako zbog haosa u parlamentu tako i zbog opozicionih stranaka koji ih ponašanjem prizivaju. Takođe, ne tako mali deo funkcionera smatra da aktuelni raspored snaga u parlamentu ne odgovara realnom stanju na političkoj sceni i da su potrebni izbori koji bi doveli do toga da Skupština oslikava podršku stranaka - kaže izvor "Blica".

Među onima koji su neodlučni je i predsednica Skupštine Maja Gojković, ali ona, kako smatra naš sagovornik, za to ima i lične razloge.

- Jedan od glavnih argumenata koji se potežu u prilog izbora su i česti ekscesi u parlamentu, a onda to Gojkovićeva shvata kao kritiku nje same, da kao predsednica Skupštine ne uspeva da se izbori sa haosom koji stvaraju opozicioni poslanici. Njen stav će, kako mnogi misle, biti verovatno nalik Vučićevom stavu - smatra naš izvor.

Govoreći o mogućnostima vanrednih izbora i šta bi strankama oni doneli ili oduzeli, programski direktor Cesida Bojan Klačar kaže za "Blic" da ga ne bi začudilo da budu raspisani.

- Budući da ih raspisuje SNS, oni će to uraditi vodeći računa o svojim interesima, a ujedno su i jedina stranka kojima vanredni parlamentarni izbori odgovaraju. Jer dobili bi novi mandat i ostali na vlasti do 2022, kada se završava i mandat predsednika republike Aleksandra Vučića. Takođe, na konto snage na republičkom nivou naprednjaci će moći da popune nedostatke na beogradskom nivou - objašnjava Klačar.

Opoziciji, kako ocenjuje, u celini izbori ne odgovaraju jer ne postoji jasna naznaka o dogovoru između njih i zbog fragmentiranosti stranaka.

- Od 15 stranaka, samo njih dve ili tri mogu da računaju na sigurnih pet odsto, a to su Saša Janković, DS i SRS. Zato Jankoviću, ali i Vuku Jeremiću odgovaraju izbori jer iako imaju podršku među glasačima, nemaju poslanike u parlamentu. Time se dobija nova platforma za komunikaciju sa birača i ulazi se u sistem finansiranja od države, što znači mnogo za svaku stranku. Ipak, sve opozicione stranke imaju veće šanse u Beogradu, a s ubacivanjem parlamentarnih izbora gube snagu u prestonici - ocenjuje Klačar.

Jedan od opozicionih lidera Miloš Jovanović iz DSS kaže da nema nikakvog opravdanja za izbore.

- Ovo sada već postaje zamorna pretnja i neverovatno poigravanje s institucijama i demokratskim procedurama. Za vanredne parlamentarne izbore ne postoji nikakvo opravdanje i bilo bi neodgovorno da se oni raspišu. Ali u krajnjem slučaju, svako snosi odgovornost i posledice za sopstveno delovanje - poručuje Jovanović, čija partija se ne nalazi u aktuelnom sazivu parlamenta.

Filipovski pristupila SNS

Dubravka Filipovski pristupila je juče SNS, te je tako poslanička grupa vladajuće većine u Skupštini Srbije postala jača za još jednog člana.

Dubravka Filipovski je pre deset meseci istupila iz Nove Srbije u kojoj je provela 13 godina zbog toga što je NS odlučila da izađe iz vladajuće koalicije i da podrži predsedničkog kandidata Vuka Jeremića.

Svoju odluku obrazložila je stavom "da je prethodnih godina zastupala političke stavove i interese koje deli vladajuća koalicija".

Đilas upitan

Gotovo je izvesno da će se Dragan Đilas kandidovati na izborima u Beogradu.

Podrška Jankovića i Jeremića je do sada bila neumitna, ali ako bude parlamentarnih izbora, pitanje je kako će ta saradnja izgledati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online