Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.11.2017.
11:22
Vestionline, Tanjug A

Brnabić: Cilj reformi unapređenje kvaliteta života

Premijerka Ana Brnabić se drugog dana posete Kraljevini Norveškoj sastala sa ministarkom spoljnih poslova te zemlje Eriksen Soreide, kojoj je prenela da je Srbija izuzetno ceni pomoć i podršku koju Norveška pruža u sprovođenju reformi u Srbiji, koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta života svih građanki i građana i ubrzanje procesa evropskih integracija.

Tanjug/European Council
Premijerka je u Norveškoj: Nastavak norveške podrške i pomoći bili bi dragoceni za Srbiju

Predsednica vlade istakla je da je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljopolitički cilj Srbije.

- Srbija je do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja, a očekujemo da u decembru otvorimo još tri ili četiri - rekla je Brnabićeva i dodala da je o tome bilo reči tokom prošlonedeljne posete Briselu i susreta sa najvišim zvaničnicima EU.

Brnabićeva je iskoristila priliku da se u ime vlade zahvali na podršci koju Kraljevina Norveška pruža evropskim integracijama Srbije i odličnoj bilateralnoj saradnji.

U razgovoru sa norveškom ministarkom spoljnih poslova, predsednica Vlade Srbije naglasila je značaj unapređenja regionalne saradnje u svim oblastima, čemu je Srbija posvećena.

- Regionalna saradnja, pre svega u oblasti ekonomije i privrede, doprinosi boljem životu svih građana Zapadnog Balkana - istakla je Brnabićeva.

Bilateralni odnosi Srbije i Norveške, a posebno politički, su na visokom nivou. Kraljevina Norveške je u periodu od 2000. godine do danas, podržala Srbiju sa oko 250 miliona evra bespovratne pomoći i jedan je od najvećih donatora.

Dosadašnja pomoć bila je fokusirana na oblasti vladavine prava, jačanje konkurentnosti, reformu javne uprave i energetsku efikasnost.

- Nastavak norveške podrške i pomoći bili bi dragoceni za Srbiju, a naročito u oblastima koji su prioriteti u radu Vlade: obrazovanje, inovacije i preduzetništvo, digitalizacija i kreativne industrije - naglasila je Brnabićeva, a saopšteno iz Vlade Srbije.

Norveška iskustva u oblasti e-obrazovanja i neformalnih edukativnih programa, kao i podrška unapređenju e-uprave, značajno će doprineti nastavku reformi i modernizaciji društva, rekla je predsednica Vlade.

Pored toga, Brnabićeva je kao posebno važnu izdvojila pomoć u oblasti inovacija i preduzetništva, obzirom na to da je digitalna ekonomija i ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama ono čemu Srbija teži u promenjenim tržišnim uslovima u 21. veku.

Brnabićeva i Eriksen Soreide razgovarale su i o bilateralnoj saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online