Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.12.2017.
11:38
Vestionline A

FOTO: "Vesti" na dobrotvornom Božićnom bazaru

Međunarodni klub žena (IWC) organizuje danas od 10 do 16 časova u hali 2 na Beogradskom sajmu 16. Dobrotvorni diplomatski bazar.

Novinarka "Vesti" zabeležila je kako izgledaju štandovi brojnih ambasada i međunarodnih organizacija, kojih po rečima organizatora ove godine ima više od 40. 

Ruski čaj iz originalnog samovara, belgijska čokolada, marokanski kus-kus, riba is Švedske, te kineski jastučići sa originalnim vezom za sofu samo su deo Dobrotvornog bazara.

Dobrotvorni bazar otvorila je košarkašica Nataša Kovačević, koja je kazala da je za nju velika stvar što učestvuje u tako fantastičnom dgađaju.  

Humanitarni karakter

Sav prihod sa dobrotvornog bazara namenjen je najugroženijem delu populacije u Srbiji, naveo je Međunarodni klub žena. Kako se navodi, pažljivo će biti identifikovani korisnici pomoći, kao što su stari, deca, osobe sa posebnim potrebama, žrtve porodičnog nasilja, u cilju ekonomskog osnaživanja ugroženih grupa i inkluzivnog obrazovanja.

- Veoma sam ponosna što sam deo manifestacije koja ima dobrotvorni karakter. Obišla sam štandove i ceo bazar mi deluje kao spoj različitih kultura. Sva sredstva prikupljena od prodaje različitih proizvoda na bazaru biće donirana ugroženim grupacijama stanovništva - kazala je Kovačević.  

Ona je napomenula da je odmah prihvatila poziv Međunarodnog kluba žena, nevladine organizacije koja organizuje Dobrotvorni bazar. 

- Te žene u toku jedne godine naprave mnogo humanitarnih akcija. Ovde svašta može da se pronađe i proba. Najduže sam se zadržala oko štanda Kine i Indije. Možda ću mami da kupim neku lepezu. Od štandova na kojima dominira hrana okrenula sam glavu, jer čuvam dobru liniju - kazala je Kovačević. 

U okviru Dobrotvornog bazara štandovi 40 zemalja ponudili su Beograđanima  nacionalne specijalitete, narodne rukotvorine i suvenire. 

U posebnom delu programa nastupaju horovi iz različitih međunarodnih škola.

Posetioci bazara su želeli sve da probaju, ponešto da kupe, saznaju nešto novo o kulturi i zemlji čiji ih proizvod zanima. 

Najveći broj štandova predstavljao je zapravo strane ambasade u Beogradu. 

Od komšijskih Crne Gore i Bosne i Hercegovine, preko evropskih zemalja kao što su Nemačka, Češka, Belgija, Rusija...pa sve do Indije, Kine, Alžira...

Poseban red stvorio se ispred štanda Kine, gde su ljubazni domaćini objasnili da je tradicionalno poverenje Beograđana u kinesku kuhinju vidljivo i na bazaru. 

- Ponudili smo puno proizvoda koji predstavljaju nasu kulturu i folklor. Imamo čajeve, piletinu sa kikirikijem...Posebno sam ponosna na jastuučiće za sofu na kojima je vez tradicionalnih motiva iz kineske kulture. Tu su novčanici koji su takođe ornamentalno ukrašeni motivima kineske kulture - kazala je Tanjugu Vau Ton In supruga ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga. 

U gužvi oko štandova, koja se stvorila odmah nakon otvaranja Bazara, posetioci su se trudili da probaju marokanski kus-kus, jedno od naautentičnijih afričkih gastronomskih čuda, ali i belgijsku čokoladu. 

- Prijao bi mi sada čaj - uzviknuo je promrzli dekica koji je tek ušao na bazar i odmah se uputio prema štandu Rusije gde je služen čaj iz originalnog samovara. 

Supruga švedskog ambasadora u Beogradu Milica Lundin je oduševljena ovim događajem jer između ostalog služi da se ljudi bolje upoznaju. 

- Na štandu Švedske posetioci bazara mogu saznati da se mnogo ribe jede u Skandinaviji, da vide, a možda i kupe, neke proizvode ručne radinosti...Hranu smo uglavnom sami pripremali u ambasadi, pa preporučijem kuvano vino, ali i napitke za decu koji dosta liče na koktu - kazala je Lundin. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online