Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.12.2017.
08:41 >> 14:46h
Vestionline, Tanjug A

Brnabićeva sa Borisovom: Bez stabilnosti u regionu nema napretka ka EU

Premijerka Ana Brnabić poručila je u Sofiji, u razgovoru sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovom, da je punopravno članstvo Srbije u EU spoljnopolitički prioritet naše zemlje, ističući da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU.

Tanjug
Ana Brnabić spremna za nove planove napretka

Ana Brnabić i bugarski premijer Bojko Borisov izrazili su zadovoljstvo što će Beograd krajem nedelje biti domaćin kvadrilateralnog sastanka predsednika Srbije sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, jer taj vid saradnje ima značajan potencijal za dodatno intenziviranje odnosa i doprinosi regionalnoj stabilnosti. 

Brnabićeva je istakla da je zahvalna Bugarskoj na dosadašnjoj podršci procesu evrointegracija Srbije i kontinuiranom zalaganju Sofije za nastavak politike proširenja EU.

Premijerka je istakla da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje robne razmene, saradnje u oblasti turizma i kroz IPA programe, kao i na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike, saopštila je Vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Bilo je reči i o transportnom povezivanju, rekla je premijerka, pre svega o auto-putu Niš–Sofija, ali i o železničkim koridorima.

- Postoji veliko prijateljstvo između Bugarske i Srbije. Pričali smo i neizostavno oko bugarskog predsedavanja EU i podršci koju oni daju Srbiji i celom Zapadnom Balkanu u pristupanju EU i generalno proširenju EU. Ja se nadam da će 2018. godina biti mnogo uspešnija u smislu evropskih integracija za ceo Zapadni Balkan - rekla je Brnabićeva.

Pozdravljajući inicijativu Sofije da se tokom predsedavanja EU naredne godine održi Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, premijerka Srbije je ukazala na činjenicu da Srbija, pored politike evrointegracija, jednako visok značaj pridaje i regionalnoj saradnji i procesima pomirenja

- Napravljen je veliki iskorak u odnosima naše dve zemlje u vreme mandata mog prethodnika Aleksandra Vučića. Dobro je što se odnosi u regionu zasnivaju na ličnom prijateljstvu i mislim da je to dobar način saradnje između naših država - rekla je Brnabićeva nakon sastanka.

Brnabićeva je istakla da je otvoreni dijalog najbolji okvir za rešavanje svih spornih pitanja i da bez stabilnosti u regionu nijedna država neće moći da napreduje ka EU, ali ni na planu unutrašnjih reformi niti na unapređenju životnog standarda svojih građana.

Premijeri su razgovarali su o predsedavanju Bugarske EU naredne godine i saglasili se da je veoma značajno što program predsedavanja Savetu EU prepoznaje nastavak proširenja kao jedan od najvažnijih aspekata afirmisanja EU kao globalnog lidera.

Premijerka Srbije, koja u Sofiji učestvuje na međunarodnoj konferenciji "Jače regionalne integracije na Balkanu", naglasila je da je Srbija zadovoljna intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom koji sa Bugarskom postoji na visokom nivou i da je važno da takav trend bude nastavljen.

Brnabićeva je konstatovala i da je ovogodišnja poseta ministarke spoljnih poslova Jekaterine Zaharijeve Beogradu, kao prve destinacije u sklopu priprema za preuzimanje te zemlje predsedavanjem EU, bila veoma bitna zbog promovisanja važnosti proširenja EU na Zapadni Balkan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online