Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.12.2017.
20:11
D. N. P. - Vesti A

Stambena zgrada na vrhu Kopaonika: Divljaci nagrdili lepoticu

Stotinak metara ispod Kontrole leta na Pančićevom vrhu i spomenika čuvenom botaničaru, na mestu gde je do sada gradnja bila nezamisliva, ovih dana privodi se kraju izgradnja armirano-betonskog objekta, na četiri nivoa, ukupne površine oko 1.000 kvadrata.

D. N. Petrović
Gradnja tekla bez problema

Skijaši, gosti Kopaonika i ljubitelji ove planine su u šoku, svi se pitaju: ko je izdao dozvolu, ko to gradi na "krovu Srbije", ko je toliko drzak da uzurpira najzaštićeniji deo najpoznatije srpske planine i zašto država o svemu ćuti? Odgovora na sva ova pitanja još nema, a po svemu sudeći, neće ga ni biti. Za desetak dana, a najdalje do Nove godine, objekat će početi da radi.

Pančić se prevrće u grobu

- Mi na Kopaoniku smo nemoćni da bilo šta sprečimo. Sve je u rukama Beograda, nemoćne su i opštine Raška i Brus, nemoćni su i u JP Nacionalni park Kopaonik... Moćnici bliski vlastima rade šta hoće i zidaju gde hoće, planinom trenutno hara građevinska mafija, Kopaonik je potpuno oskrnavljen, Pančić se verovatno u grobu prevrće, samo ovoga leta niklo je nekoliko hiljada kvadrata novog prostora, nikada nije bilo gore - kaže jedan iskusni turistički radnik na ovoj planini i prst upire u Ministarstvo građevina koje, kako ističe, "dobro zna" ko šta gradi i sve to toleriše i podstiče.

Još kada su letos postavljeni temelji videlo se da to neće biti montažni ski-bife (obično od drveta) kakvih inače ima po stazama na Kopaoniku, već zgradurina kojoj tu nije mesto. Na gradilištu nema table na kojoj bi trebalo da stoji ime investitora i izvođača radova, od početka se sve gradi poluilegalno...

Prema zvaničnim informacijama, objekat gradi izvesna Snežana Mitković iz Smedereva koja se, kako tvrde bolje upućeni, nikada nije pojavila na Kopaoniku, niko u Raški i Brusu, opštinama koje upravljaju Kopaonikom, nije čuo za ovu ženu... Ipak, ona je dobila dozvole za gradnju privremeno montažnog objekta (ski-bifea) površine 150 kvadrata. Dozvolu joj je, nakon što su se saglasili: Republički zavod za zaštitu prirode, Nacionalni park Kopaonik i Skijališta Srbije, izdala opština Brus...

Još tokom leta, kada je počelo ukopavanje "podrumskih prostorija" i kada je bilo vidljivo da se ne gradi nikakav privremeni montažni objekat već manja stambeno-poslovna zgrada (u potkrovlju ima i apartmane) na Kopaoniku su počela prva negodovanja, ali niko nije smeo da se javno oglašava, jer su svi tvrdili "da znaju ko gradi" i da se protiv moćnika ne sme.

Tek kada je zgrada sazidana i ukrovljena na Kopaonik je stigla Republička građevinska inspekcija koja je konstatovala da sporni objekat nema građevinsku dovolu i da je reč o klasičnoj divljoj gradnji, pa je izdato rešenje da se zgrada odmah sruši.

Nakon što je dobila rešenje, Snežana Mitković, odnosno oni koji stoje iza celog projekta, zatražili su da im se, zbog navodne bolesti, produži rok za uklanjanje objekta još dodatnih 15 dana.

Naravno, nisu ga srušili, naprotiv, nastavili su sa radovima, a da ih u tome niko nije sprečavao, trenutno se radi na unutrašnjem uređenju objekta, čak se traže i radnici koji će u njemu raditi... Ako inspekcija ponovo dođe i naloži rušenje, ponovo će se tražiti odlaganje, ovoga puta zbog nemogućnosti da mehanizacija izađe na Pančićev vrh i sruši nelegalni objekat. Kada se strasti budu stišale, naći će se mogućnost da se objekat legalizuje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online