Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.07.2010.
08:01 >> 08:08h
Blic.rs A

Nameštenim nesrećama varaju strance

Divlje šlep službe i serviseri haraju srpskim putevima, a u želji da zarade idu do te mere da namerno izazivaju saobraćajne nesreće na drumovima, da bi strancima papreno naplaćivali pomoć na putu ili popravku vozila, piše današnji "Blic“. Za svoje usluge uzimaju i do 5.000 evra. Najčeše mete su Turci koji na putu iz Nemačke i Austrije do kuće, najviše prolaze koroz Srbiju.

Prevaranti vrebaju čak i na međunarodnom koridoru 10, najvažnijoj srpskoj saobraćajnici. Kad postave prepreku na putu, šlepadžije sačekaju da se neko "upeca” i ošteti automobil, a onda mu posle "prijateljskog razgovora” predlože pomoć za koju odrede paprenu tarifu. Kruži priča da se za izvlačenje šlepera koji se prevrne na putu naplaćuje i do 5.000 evra, a za zamenu gume i nekoliko stotina evra.

Aleksandar Topić, Bivši radnik Auto-moto saveza Srbije kaže za "Blic“ da u tim prevarama učestvuju i neke državne institucije. Topić tvrdi da pojedinim šlepadžijama i serviserima koji "deru” strance, u stvari AMSS namešta poslove, u šta se, kako kaže, lično uverio.

“Turskoj porodici iz Nemačke je na osam kilometara od Niša pukla guma i trebalo je da im se zameni točak. Pošto smo ih locirali, na lice mesta smo poslali dizalicu Auto-moto saveza. Ekipa AMSS utvrdila je da ne može da odšrafi točak na licu mesta i stavila je automobil na šlep uprkos protivljenju vozača. Odvezli su ga do prvog servisa gde su ga nagovarali da kupi novi točak, ni manje ni više nego za 150 evra, iako je čovek imao svoj rezervni točak. Vozač je, naravno, bio zgranut i pozvao je predstavništvo nemačkog osiguranja ADAC u Beogradu, da se žali“, priča Topić, bivši službenik u kancelariji ADAC, koja je pod direktnim patronatom AMSS.

Topić tvrdi da zna najmanje deset oštećenih stranaca koji su u Srbiji bili žrtve prevare. Za čelnike Auto-moto Saveza ovo je „čista laž koju plasiraju divlji prevoznici i šlepadžije koji nisu partneri AMSS”.

“To sigurno nije uradio niko iz AMSS, već neko ko se lažno predstavlja kao naš partner, a u stvari je prevarant. Mi sarađujemo sa 20 partnerskih šlep-službi i servisa. Ukoliko neko od naših partnera napravi prevaru, kazne idu i do milion dinara uz stavljanje na crnu listu nemačkog ADAC osiguranja“, rekao je za "Blic” Aleksandar Nikačević, generalni sekretar AMSS.

Na pitanje koliko je njihovih partnera kažnjeno u poslednjih godinu dana, Nikačević nije mogao da odgovori.

Osim koridora 10, opasnost vreba i na putu sa oznakom E80 na relaciji Niš - Dimitrovgrad. Među auto-prevoznicima čak kruži priča o takozvanom "Bermudskom trouglu” koji se nalazi na relaciji Mali Požarevac - Velika Plana - Jagodina.

“To je trougao u kom nestaju kamioni jer ih neki šlepadžija kupi i vozi u servis gde će papreno naplatiti popravku. Desi se da stranac poželi da prespava na parkingu. U toku noći neko mu nagura nekakvu penu u auspuh, pa čovek ujutru ne može da upali kamion. Prevarant koji mu je nagurao penu pojavi se kasnije kao ’spasilac’ i ponudi mu da ga odšlepa do servisa gde će mu kamion biti popravljen“, kaže Dušan Perić iz Udruženja auto-prevoznika Beograda.

Turke varaju i na benzinskim pumpama kažu u novootvorenom informativnom punktu za turske državljane, koji je turski list "Sabah” otvorio u restoranu „Stari hrast” kod Svilajnca.

“Dešava se da našim građanima, koji najčešće putuju iz Nemačke, na benzinskim pumpama u Srbiji računaju evro po mnogo manjem kursu nego što je to običaj. Umesto 100 dinara, pumpadžije im za jedan evro računaju 80 ili 90 dinara, pa prilikom kupovine goriva uvek izgube određenu svotu novca. Pre neki dan smo imali i žalbu od jednog vozača da su mu prišli neki ljudi i tražili 50 evra, jer su ostali bez goriva“ priča Seifi Alp, urednik u "Sabahu” koji 24 sata radi u ovom informativnom punktu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online