Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.12.2017.
00:23
Vesti A

Naprednjaci "ukrali" vreme opoziciji

Skupština Srbije usvojila je u načelu Zakon o budžetu za 2018. godinu. Za usvajanje tog zakona u načelu glasalo je 147 poslanika, dok je protiv bilo 12.

Tanjug
Podnosi krivičnu prijavu: Saša Radulović

Prethodno su poslanici u Skupštini Srbije potrošili vreme namenjeno za raspravu u pojedinostima o predloženom državnom budžetu za 2018. godinu, tako da o podnetim amandmanima nije ni bilo reči.

Vreme od 600 minuta je potrošeno posle tri dana rasprave o prvim tačkama dnevnog reda koje se tiču rebalansa državnog budžeta za 2017. godina, a utrošila ga je uglavnom vladajuća većina, obrazlažući više od 300 gotovo istovetnih svojih amandmana.

Pojedinim poslaničkim grupama i ovlašćenim predstavnicima poslaničkih grupa ostalo je svega još nekoliko minuta koji im pripadaju na osnovu broja poslanika u parlamentu. Ti minuti su poslaničke grupe "čuvale" ne bi li uspele bar nešto da kažu o budžetu za narednu godinu.

Na osnovu toga reč su nakratko dobili Saša Radulović, šef poslaničke grupe Dosta je bilo, i Srđan Nogo, zamenik šefa poslaničke grupe Dveri, koji su kritikovali budžet i vlast. Oni su negodovali zbog toga što je onemogućena rasprava u pojedinostima o najvažnijem zakonskom predlogu - državnom budžetu, a Radulović je ponovio da će "zbog krađe vremena" podneti krivičnu prijavu.

- Pratili smo izlaganja poslanika SNS-a i beležili smo vremena i utvrdili da kradu vreme na svakom amandmanu. Pokušavaju da na dva zakona koji nisu najvažniji na dnevnom redu ukradu najviše vremena. Kraće govore od dva minuta, koliko je predviđeno po amandmanu, a predsedavajući beleži kao da je puna dva minuta potrošeno. Pokušao sam da ukažem na to, predsedavajući me je prekinuo usred izlaganja. Utvrdili smo da je u utorak najviše vremena ukradeno od 18 do 20 sati i po govorniku su krali 30 do 50 sekundi, a to je krivično delo. DJB će podneti krivičnu prijavu protiv svih koji kradu vreme - rekao je Radulović.

Vlast povukla amandmane

Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je da su poslanici dobili predlog budžeta koji je "tajna" i dodao da je budžetski kalendar "gurnut u stranu". Na pitanje da li su poslanici vladajuće koalicije povukli svoje amandmane, Živković je odgovorio potvrdno rekavši da je to "cirkus" o kome on govori jer, kako je objasnio, "ako ne bi glasali za svoje amandmane ispali bi smešni, a ako bi glasali 'za', to bi onda bilo protiv stava vlade i budžet bi pao".
Opozicija, kaže Živković, može da izabere dve stvari - da ostavi 'klovnove da ostanu sami u cirkusu'" ili da nastavi da se bori u parlamentu dok za to postoje minimalni uslovi.
- Mislim da naša odluka treba da bude ovo drugo - rekao je Živković.

Đorđe Vukadinović iz Kluba samostalnih poslanika poručuje da je na delu opstrukcija kakva do sada u srpskom parlamentu nije viđena.

- Upravo ovih dana u Skupštini Srbije prisustvujemo nečemu istorijskom, prvi put u istoriji ovog parlamenta gledamo kako vlast vrši opstrukciju tako što uporno obrazlaže besmislene amandmane. Ovo je dosta redak, gotovo jedinstven slučaj čak i u parlamentima širom Evrope, a građanima treba da bude jasno da se može dogoditi da Skupština okonča raspravu a da nijedan amandman o budžetu za 2018. godinu ne dođe na dnevni red, jer se rasprava o amandmanima prekida kad se vreme potroši - rekao je Vukadinović novinarima u Skupštini Srbije.

Budžet iz džepa građana

Saša Radulović je ocenio da je Vlada Srbije napravila velike uštede i smanjila deficit na pogrešan način što najviše košta građane. Deficita ne bi bilo da se nije poseglo u džepove građana i privrede. On je kazao da država vodi pogrešnu ekonomsku politku i da država ima ogromnu potrošnju zbog "nesposobnih" partijskih kadrova. Radulović smatra da je budžetom moglo da se predvidi vraćanje plata i penzija koje su smenjene, da je bilo moguće uvrstiti i besplatne udžbenike za osnovne i srednje škole, ali da to nije učinjeno jer ministarstva vode nekvalifikovani kadrovi.
Srđan Nogo je istakao da vladajuća većina želi da onemogući raspravu u pojedinostima o budžetu da bi prikrila realno stanje i realne statističke podatke o realnom životu građana u Srbiji. On je cenio da su uštede u budžetu napravljene "preko leđa građana", uzimanjem od plata i penzija i porezima.










 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online