Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.12.2017.
21:04
b92.net A

"Svaki Srbin se razume u fudbal i svetsku politiku"

Dok se širom sveta odigravaju ratni sukobi, sa velikim brojem žrtava i neizvesnim epilogom, domaća javnost je zaokupljena "važnijim temama", piše B92.

S. Dančuo
Foto: Ilustracija

"Bavimo se samo ubistvom pevačice i oružjem iz Rusije"

Mesecima su naslovne strane najtiražnijih dnevnih listova posvećene dnevnopolitičkim obračunima, javnom istragom ubistva pevačice u Borči, kao i jačanjem domaćeg vojnog arsenala, dok je odnos prema spoljnoj politici sveden na uobičajenu praksu etiketiranja na "prijatelje" i "neprijatelje". 

U izveštaju američkog Saveta za međunarodne odnose, navedeno je 30 žarišta u svetu koja "mogu do rata", a uprkos konstantnom podgrevanju balkanskog bureta baruta, naš region je ocenjen kao teritorija na kojoj postoji "niskoprioritetna pretnja". 

Kao najveća žarišta su označeni kriza oko Severne Koreje, sukob SAD i Irana, kao i mogući "nameran ili nenameran vojni sukob Rusije i članica NATO". Na listi je i rat u Ukrajini, koji je bio jedna od retkih međunarodnih tema kojima se nešto ozbiljnije bavila domaća javnost, ali se na taj rat veoma brzo zaboravilo. 

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za B92.net da je takva situacija u srpskoj javnosti "zbog sebičnosti" i specifičnosti Srbije u odnosu na druge zemlje, a to je usresređenost samo na sopstvena zbivanja. 

- Naprosto, naša srbocentričnost se najbolje ogleda kroz činjenicu da imamo nebrojano mnogo samozvanih poznavalaca globalnih političkih prilika, to je slično onoj tvrdnji da je "svaki Srbin fudbalski selektor". To stvara specifičnu klimu, naslovne strane novina su toliko usredsređene na isključivo unutrašnja zbivanja, a i to uglavnom na  teme iz crne hronike. U takvoj klimi ne postoji prepoznavanje tuđih problema - kaže Radić.

"Bezbednost ne sme da bude estrada"

Prema njegovim rečima, primarna tema u javnosti bi trebalo da bude stanje na Bliskom istoku, uz napomenu da je migrantska kriza bila jasna opomena o tome šta se dešava i kako sve to može da utiče na naše živote, a u budućnosti će možda uticati i više i drastičnije. 

- Apsurdna je bila situacija da nekoliko mrtvih na našem terenu bude mejnstrim vest, dok je stotine žrtava u Alžiru prećutkivano ili je to predstavljano kao marginalna informacija - ističe Radić i dodaje da bi bilo prirodno da postoji više interesa i pisanja o situacijama u zemljama gde se nalaze pripadnici Vojske Srbije, kao što su Liban, Centralnoafrička Republika i Kongo. 

- O tome nema reportaža van vojnih medija, a naravno da nas se to tiče. Mi imamo vojnike tamo, ali država kao da se ne trudi da omogući ono što su druge države radile, da povede izveštače o svom trošku, kako bi pokazala zašto su naši vojnici tamo. Rizik postoji, niko ne spori da je Balkan nestabilan, ali je tabloidna obrada tih tema jako opasna. Bezbednost je ozbiljna tema i ne sme da bude estrada, a mi smo je učinili takvom - kaže Radić i zaključuje:

- U nekoliko vodećih tabloida već godinu i po dana se izmenjuju dve teme, iz crne hronike ubistvo pevačice i naoružavanje iz Rusije. Sve je preraslo u politički marketing u kome nema mere, ni ukusa, nema poštovanja ni moralnih normi. Očigledno je da javno mnjenje to prihvata i da su zbog toga oni koji su odlučili da vode takvu unutrašnju propagandnu kampanju nastavljaju u tom smeru.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online