Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.11.2009.
12:00
T. Zečević - Vesti A

"Novartis" donosi kineske vakcine?

Sumnje da je bio namešten tender na kojem je pre tri dana švajcarski "Novartis" dobio posao da Srbiji isporuči tri miliona vakcina protiv svinjskog gripa, i to preko "Jugohemije" Miroslava Miškovića, još su više podgrejane činjenicom da su Švajcarci u utorak kupili kinesku firmu, čije su duplo jeftinije vakcine u Beogradu odbijene, a zastupao bi ih domaći Institut "Torlak".

Kineska vakcina koristi se u 30 zemalja

 Samo dan posle tendera, odnosno nakon što je rečeno da kineska vakcina nema pečat EU, te zato nije mogla da bude uzeta u obzir, "Novartis" je kupio 85 odsto "Zeđiang tianjuan" i najavio da će proširiti tržište kineske vakcine na Evropu i svet.

Ono što Srbiji može da se desi je da joj Švajcarci na koncu pošalju kineski lek po ceni od osam evra, iako je preko "Torlaka" on trebalo da košta četiri, s tim što je "Torlak" u tom slučaju izbačen iz posla, a "Jugohemija" ostaje glavni zastupnik svih vakcina koje dolaze iz "Novartisa". Švajcarci očigledno nemaju ništa protiv vakcine iz Kine, iste one koja srpskim vlastima - nije valjala?


"Novartis" je po skraćenom postupku završio pregovore i državi Kini platio za kupovinu kompanije, a time i aktuelne vakcine, 84,9 miliona evra.

Precizni Švajcarci su taj transfer nazvali "strateškim poslovnim potezom od

Neodgovorna kompanija


Građani Srbije koji sumnjaju u poštenu tendersku proceduru ubeđenja su da "Novartis" neće u dogovorenom roku isporučiti ugovorenu količinu vakcina Srbiji. I za to navode primere Hrvatske i Makedonije, gde u oba slučaja nisu ispoštovani rokovi. Hrvatima čak kasni isporuka i sezonske vakcine, dok Makedonija još nije dobila ni prvu ugovorenu količinu sezonske vakcine.

velikog značaja za dalji razvoj", a spremaju se da u kratkom roku od "Zeđiang tianjuan" naprave lidera u proizvodnji vakcine kako u Kini, tako i u Evropi i svetu.

Sertifikat Evropske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za kontrolu lekova u tom slučaju neće biti problem, na čemu su insistirale srpske vlasti.


Direktor Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak" dr Ranko Dakić potvrdio je "Vestima" da je "Novartis" kupio upravo vakcinu koju je "Torlak" nudio tenderskoj komisiji.

- Reč je o istoj kineskoj vakcini i proizvođaču koju je "Torlak" po ceni od 3,87 evra ponudio na tenderu, a koja se odlučila za "Novartisovu" od osam evra. Neću da ulazim u spekulacije hoće li baš ta vakcina sada legalno ući u Srbiju, ali samo pitam kako je moguće da se na tržištu Srbije 50 odsto vakcina prodaju na crno, kada se navodno strogo poštuju zakoni o lekovima? Taj detalj i sve što se događa oko vakcina je srpska sramota - kaže dr Dakić.


TIODOROVIĆ: Ni slučajno!


Predsednik Tenderske komisije Vlade Srbije prof. dr Branislav Tiodorović tvrdi da Švajcarci neće našoj državi davati i vakcine koje je prvobitno ponudio "Torlak".
- Ni slučajno. Moguće je da neko nešto pokuša, ali Agencija za kontrolu lekova Srbije daje poslednju reč. A ona može analizirati i proveravati isključivo vakcinu koju je proizveo "Novartis", a koja se zove "pandermiks" - poručuje dr Tiodorović.

Tražeći odgovor na pitanje može li sada jednom odbačena kineska vakcina zaista biti korišćena u Srbiji, i to po duplo višoj ceni od ponuđene, u Agenciji za kontrolu lekova i medicinske opreme, pozivajući se na domaće i međunarodne propise, tvrde da to nije moguće jer su Švajcarci ponudili svoju vakcinu, ali i zato što je "Novartis" obavezan da preregistruje kupljenu vakcinu po evropskim zakonskim normama, za šta im je potrebno najmanje tri meseca.


Ipak, imunolog dr Todor Jovanović nema dilemu i tvrdi da će se kineska vakcina sigurno naći na našem tržištu, i to preko "Novartisa".


- Kada je profit u pitanju na Zapadu se beskrupulozno gaze sve zakonske norme. To potvrđuje lakrdija baš oko ovih vakcina. Odmah su počeli kriterijumi da se srozavaju, zaboravljeno je na vreme od obavezne tri godine za ispitivanje svake vakcine. Prvo su ti zapadnjaci dozvolili da se klinička ispitivanja svedu na 280, pa na 48 dana. Na kraju prihvatili su vakcine čija su klinička ispitivanja trajala samo 14 dana. A kineska vakcina jedina je koja je ispitivana na više od hiljadu ljudi i zasad je utvrđeno da je bezbedna - kaže dr Jovanović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online