Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.01.2018.
00:55
D. Dekić - Vesti A

Častili sebe povišicom

Skupštinski Administrativni odbor sastao se poslednjeg radnog dana prošle godine da bi usvojio odluku o povećanju plata za pet odsto poslanicima i službenicima parlamenta, predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i zaposlenima u njegovom kabinetu.

Tanjug
Novčanik važniji od naroda: Parlament Srbije

Da poslanici i šef države mogu da se raduju, očito je iz visine osnovice sa pripadajućim porezima i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koja je za dva i po puta viša od službeničke.

Sumnje u povišice nije bilo ni pre ove sednice, jer je u predlogu budžeta za 2018. kasa za zarade u Skupštini Srbije uvećana za 13,75 miliona dinara ili 110.000 evra i iznosi 288,75 miliona dinara ili 2,4 miliona evra. Poslanicima sledi 830 evra, ili duplo više od srpskkog proseka koji se kreće oko 400 evra, a da su jedva sastavili tri meseca rada, često praćenog svađama, burnim scenama i prekidima zasedanja.

Zanimljivo, povećanje plata je na odboru prepoznatom u javnosti po gađanju poslanika kompjuterskim mišem, unelo harmoniju među 13 prisutnih članova ovog tela iz vlasti i opozicije koji su bili jedinstveni u glasanju "za". Povišica će, kako je objasnio predsednik odbora Aleksandar Martinović važiti od decembra prošle godine. Neki od poslanika zazvučali pomalo demagoški tvrdnjom da su za povišicu samo zbog skupštinskih službenika. Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je poručio, a tog mišljenja je i Ana Stevanović iz DJB koja je rekla da je glasala samo zbog zaposlenih u parlamentarnim službama.

Odbor je imao i gore odluke od ove, primetila je poslanica radikala Vjerica Radeta koja je za N1 podsetila i da SRS nije bio na toj sednici.

- Povećanje plata je regulisano zakonom, a Administrativni odbor ga je samo preneo na skupštinu. Mi nikada nismo bili licemereni, plate poslanika nisu ono što se o njima govori, ali nikada se nismo ni borili za povećanje plata poslanicima - kaže Radeta.

Većina kroji džep

Poslanica radikala Vjerica Radeta je navela da je za smanjenja i povećanja primanja odgovorna vlast, pa kako je rekla "kao što je odgovorna i za smanjenje penzija i plata i to je odgovornost onih koji imaju skupštinsku većinu".
U 2018. će za deset odsto veća primanja imati zaposleni u BIA, MUP-u, Ministarstvu odbrane, Poreskoj i Upravi carina, ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture, sudovima i tužilaštvima.

Ana Stevanović smatra da su plate u parlamentarnim službama "mizerno male", a njihova odgovornost ogromna.

- Neprestano su na raspolaganju poslanicima, često rade prekovremeno i pod izuzetnim su pritiskom, pa je povećanje njihovih plata opravdano. Ne bih komentarisala predsednika, a lično sam bila protiv povišice poslanicima, ali je ta tačka objedinjena, pa sam bila za - kaže Stevanović.

Skupština Srbije je često na meti javnosti zbog učestalih svađa tabora vlasti sa opozicionim. Radeta kaže da građani treba da prate rad poslaničkih grupa "i u parlamentu i na terenu" i dodaje da "parlament nije akademija nauka, ni čitaonica narodne biblioteke".

- Normalno je da se razmenjuju argumenti, da bude i neka oštra reč, ali ne da se vređa država, ni fizički obračunava - rekla je Radeta medijima.

Ana Stevanović odgovornost za tok sednice vidi u predsedavajućoj Maji Gojković protiv koje je, kako podseća, DJB podneo krivičnu prijavu.

- Ako vladajući poslanici vređaju opozicione, isključuje nam se mikrofon, predsedavajući ne dozvoljava pravo na repliku, a jedna strana ne poštuje Poslovnik o radu... onda je to recept za taj tobože cirkus - kazala je ona.

Bez duplih funkcija "na kukovo leto"

Na sednici odbora poslanici vlasti i opozicije su suprotno mišljenje imali samo oko davanja saglasnosti za vršenje drugih funkcija.
Ana Stevanović iz DJB-a je ukazala da je dupla funkcija potencijalni put za korupciju. Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije joj je poručio da menja regulativu kada bude vlast, a to će se, kako je naveo, "desiti na kukovo leto".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online